• DOLAR 32.302
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2413.087
  • ...
Uzmanlardan tasarruflu doğalgaz kullanımı önerileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte doğalgaz kullanıcıları da faturalarının kabarık gelmemesi için çareler arıyor.

Vatandaşların tedirginliğine karşı uzmanlar, güvenilir ve tasarruflu doğalgaz kullanımı için belirlenen periyotlarda kombi bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan kombi bakım ve onarım uzmanı Recep Eşsiz, düzenli olarak periyodik bakımları yaptırmak ve gereksiz olan peteklerin yakılmaması yakıt tasarrufunu sağlayacağını söyledi.

“Kullanmadığımız odalar varsa onları da kapatmamız gerekiyor”

Ortam ısısının 20 ile 24 derece olmasını önerdiklerini belirten Eşsiz, “20 ve 21 derece arası bir derece fark olmasına rağmen yakıt olarak % 20 ile 40 arası yakıt sarfiyatı olabilir. Evimiz belirli metre küp genişliğinde evin tamamını ısıtmak zordur. Kullanmadığımız odalar varsa onları da kapatmamız gerekiyor. Örneğin hiç kullanmadığımız bir odamız var köşe kısmında kalıyor ve onu ısıtmak zordur. Bu odayı kapatabiliriz bu nedenle yakıt tasarrufu sağlayabiliriz. 24 derece yerine 20-21 dereceleri tercih etmek daha sağlıklı olur.” dedi.

“Oda termostatı kullanmamız zorunludur”

Eşsiz, “Evlerimizde özellikle eski konvansiyonel yoğuşmalı ve hidrojen destekli kombiler olsun. Hepsinde oda termostatı kullanmamız zorunludur. Oda termostatı evin ısısına göre cihazı çalıştırdığı için bazen evin ısısı olduğu halde kombi yanmaya devam eder. Çünkü kombi, oda termostatı yoksa ortam ısısını göremez. Kombi sadece petekten dönen suyun ısısını görebilir. Bizler bunu oda termostatı takarak tasarruf haline dönüştürebiliriz. Gereksiz yakıtın önüne geçeriz. Bursa lodos şehridir. Kışın bile evden çıktıktan sonra lodos esip evin ısısını artırabilir. Oda termostatı varsa ev ısınınca otomatik duracağı için yakıt tasarrufu olur” diye belirtti.

“Düzenli olarak periyodik bakımları yaptırmak gerekir”

Bir diğer tasarruf yönteminin de düzenli bakım yapılması olduğunu belirten Eşsiz, “Petek yıkamalarında eğer ihtiyaç varsa yıkamalarını istiyoruz. Gereksiz olan peteklerin yakılmamasını öneriyoruz. Düzenli olarak periyodik bakımları yaptırmak gerekir.  Bu şartlar yakıt tasarrufunu sağlayacaktır.” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir