• DOLAR 35.489
  • EURO 36.601
  • ALTIN 3064.87
  • ...
Tarihi Medrese`de Kapitalist Toplantı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu sorununda çözüm sürecine destek adına bugün Cizre`de toplanacak olan TÜSİAD üyelerinin toplantı yapacağı mekân duyanları şaşırttı. Toplantının yapılacağı mekân tarihi 14. yüzyıla dayanan, önemli düşünürlerden Molla Ahmed Cezirî`nin ders verdiği dönemin üniversitelerinden Kırmızı Medrese...

TÜSİAD üyelerinin burada bölgenin diğer iş adamlarıyla bir araya gelerek yapılacak yatırımları değerlendireceği belirtiliyor. TÜSİAD üyeleri ayrıca Doğu ve Güneydoğu`nun ekonomik olarak süratle kalkınması yönünde atılabilecek adımları da değerlendirecek.

Toplantının açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça tarafından gerçekleştirilecek.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan`ın da konuşma yapacağı zirvede ayıca, moderatörlüğünü TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları ve İş Dünyası ile İlişkiler Komisyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu`nun gerçekleştireceği "Doğu ve Güneydoğu İş ve Yatırım Ortamının Görünümü" başlıklı bir panel düzenlenecek. Panelde, TÜSİAD üyeleri çözüm sürecinin iktisadi kalkınmaya etkileri ve bölgeye yönelik bazı yatırım planlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunacak.

KOÇ VE SABANCI DA ORDA

Cizre ziyaretine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner`in yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu ve Başkanlar Konseyi üyelerinin katılması bekleniyor.

KIRMIZI MEDRESE

Kırmızı Medrese 14`üncü yüzyılda Cizre Azizan Beyi 2. Şeref tarafından yaptırılmıştı. Kırmızı tuğlalardan yapıldığı için "Medresetul Hamra" olarak adlandırılır. Mescit, idare, öğrenci, öğretmen bölümleri ile külliyeden oluşuyor.

Medrese içinde türbesi bulunan Şeyh Ahmet El-Cezeri 1404-1479 yılları arasında yaşamış ünlü bir şairdir. Kaside ve şiirlerinde tasavvuf konularını işlemişti. 2000 beyitlik bir divanı var. Şiirler alfabetik ve Kur`an sureleriyle uyumludur. "Guften Mela" ve "Guften Emir" adlı şiir antolojileri var. Halk arasında "Mellayı Ciziri" ve "Nişani" olarak adlandırılır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir