• DOLAR 34.621
  • EURO 36.325
  • ALTIN 2918.446
  • ...
Partilerin Hazine Yardımı 7 kat arttı  BU ZAM BAŞKA!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABDULSELAM ALTUN – DOĞRUHABER

Neredeyse her gün zam üstüne zam alan ürünler vatandaşların canına tak etti. Özellikle temel gıda ürünlerine sürekli olarak zamlar yapılırken, asgari ücretli için geçim imkansız hale geliyor. Kira, ısınma, yakıt, mutfak masrafları derken vatandaş her ay cepten yemeye devam ediyor. Milletin cephesinde bunlar yaşanırken milletin vekil olarak seçtiklerinin derdi ise bambaşka… Geçtiğimiz gün görüşülen bütçe görüşmelerinde aslan payı seçime katılacak meclisteki partilere ayırıldı. Seçim kararının ilan edilmesiyle AK Parti’ye 1,3 milyar, CHP’ye 695,9 milyon, HDP’ye 359,7 milyon, MHP’ye 341 milyon, İYİ Parti’ye ise 306,1 milyon lira ilave hazine yardımı yapılacak. Böylece gelecek yıl AK Parti’ye toplam 1 milyar 961,3 milyon lira, CHP’ye 1 milyar 43,9 milyon TL, HDP’ye 539,5 milyon TL, MHP’ye 511,5 milyon TL, İYİ Parti’ye de 459,2 milyon TL hazine yardımı yapılacak. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında partilere yapılan zamlar tam 7 kat artış gösteriyor.

"SEÇİME GİRME YETERLİLİĞİ BULUNAN TÜM PARTİLERE MALİ YARDIM YAPILMALIDIR"

Siyasi partilerin sadece üye aidatları ile varlıklarını korumaları ve siyasi çalışmalarını sürdürmelerinin, özellikle de seçim dönemlerindeki giderlerini karşılamalarının kolay olmadığını belirten Ramanlı, "Medya aracılığıyla yapılacak tanıtım ve reklam için devasa bütçeler ayıran partiler ile mütevazi bütçelerle çalışmalarını yürüten partilerin şartları arasındaki bu devasa uçurum kapatılmalı, eşitsizlik ve adaletsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Seçime girme yeterliliği bulunan tüm partilere, fırsat eşitliğini sağlamak adına mali yardım yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK ETKİLİ TEDBİRLER ALINMALI"

Ramanlı, şöyle devam etti: Siyasetin ve kamuoyunun her geçen gün seçim atmosferine biraz daha angaje olduğu bu süreçte öncelikli olan konular ile tali konular yer değiştirebilmektedir. Siyasetçilerin seçim hesapları halkın sorun ve sıkıntılarını perdelerken, şov ve gösteriş ön plana çıkmaktadır. Oysa asıl önemli olan memleketin bütün sorunlarına dengeli yaklaşmak ve makul çözümler üretmektir.

Arka arkaya gelen sıkıntılar ekonomik hayatta çok ciddi değişimlere sebep olmaktadır. Hükümet bireylere ve hanelere yönelik çeşitli paketler hazırlamış ancak özellikle enerjide yaşanan fiyat artışları üretici kesimin yükünü ise daha fazla ağırlaştırmıştır. Bu yüzden birçok üretici özellikle enerji maliyetleriyle baş edemeyerek işini ya yavaşlatmış ya da tamamen durdurmuştur. Sanayici ve üretici kesim bu enerji maliyetleriyle yürüyebilecek durumda değildir. Bu duruma mutlaka bir çare bulunmalıdır, aksi takdirde üretici kesim açısından devam eden maliyet artışları enflasyonun 3 haneli sayılara çıkmasına ve ülkenin daha fazla yoksullaşmasına neden olacaktır. Hükümet başta enerji maliyetleri olmak üzere bu konuya acilen el atmalı ve maliyetleri düşürecek etkili tedbirler almalıdır.

BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE GECİKTİRİLMEMELİ

Başörtüsüne "yasal-anayasal güvence" tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı’nın "Mecliste halledemez isek gelin referanduma gidelim" çağrısında bulunduğunu hatırlatan Ramanlı, bununla birlikte siyaset gündeminin bir kez daha "başörtüsü tartışmasına" kilitlendiğini kaydetti. Ramanlı, "Ana muhalefet partisinin yasa teklifini yetersiz gören hükümet, aile kurumunun güçlendirilmesine ilişkin bir düzenlemeyi de kapsaması beklenen teklifini olgunlaştırıp hala meclise sunmuş değildir." dedi. Ramanlı, "Geçmişte ceberut devlet anlayışıyla ülkeyi idare etmiş olanlar, yıllarca halkımızın inancına ve kılık-kıyafeti başta olmak üzere yaşam tarzına pervasızca müdahalelerde bulunmuş ve milyonlarca insanı mağdur etmiştir. Mevcut iktidarın sadece bir yönetmelik değişikliği yaparak topluma nefes aldırdığı böyle devasa ve yıllara sâri sorunun, seçim ve siyaset malzemesi yapılmadan kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması siyasi partiler açısından bir samimiyet testidir. Böyle bir düzenleme, bugüne kadar ihmal edilmiş bir sorumluluğun geç de olsa yerine getirilmesi demektir. Diğer taraftan toplumun temel taşı olan aile kurumu, küresel sapkın anlayışlar karşısında her geçen gün kan kaybetmeye devam etmektedir. Sapkın anlayışlar, sözde birtakım uluslararası sözleşmeler ve uygulamalar ile koruma altına alınırken neslimizi ve aileyi korumaya yönelik mevcut düzenlemeler ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmıştır. Anayasada aile kurumu yeniden tanımlanmalı ve sapkın anlayışlar ve girişimler açık bir şekilde yasaklanmalıdır. Gerek başörtüsüne güvence olacak gerekse aile kurumunun korunmasına yarayacak yasal ve anayasal düzenlemeler derhal meclise sunulmalı ve herkes bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir." ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİM KARARI

Merkez Bankası tarafından kademeli olarak düşürülen politika faizi oranları en son yüzde 10,5 seviyesine indirildiğini hatırlatan Ramanlı, ancak banka kredilerine uygulanan faiz oranlarının ise hala yüksek olduğunu ifade etti. Ramanlı, "Öte yandan oldukça yüksek düzeyde seyreden bir enflasyon tablosu da var. Kapitalist teoriye göre serbest piyasa ekonomisinde faiz artırımı, enflasyonun panzehridir. Onlara göre faizlerin artırılması talep üzerinde bir baskı oluşturacak böylece enflasyon frenlenecektir. Fakat faizin oluşturduğu kalıcı tahribatlar gözden kaçırılmaktadır. Zira bu durumda yatırım, üretim, istihdam ve ekonomik büyüme gerilemekte ve faize feda edilmektedir." değerlendirmesinde bulundu. Ramanlı, şunları ekledi: "Politika faizinin indirilmesinin borçlanmaya olumlu bir etkisi olsa da bunun piyasaya yansımaması, enflasyonla ilgili olumsuz beklentilerin toplumda risk olarak algılanmasından kaynaklanmaktadır. Hükümetin bir yandan yüksek politika faizine savaş açması, diğer yandan enflasyonla birlikte yaşamayı kanıksayan politikalar yürütmesi, politika faizi, kredi faizleri ve enflasyon arasındaki çelişkilerin sürmesine neden olmaktadır. “Ya yüksek faiz ya da yüksek enflasyon” seçeneği, küresel kapitalist sistemin dar gelirlileri daha da fakirleştirme kıskacıdır. Bu çarkın kırılması için faizlerin düşürülmesi ile birlikte enflasyonun da üretim maliyetlerinin aşağıya çekilmesi suretiyle durdurulması gerekmektedir."

250 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ REVİZE EDİLMELİ

Hükümetin dar gelirliler için tasarlamış olduğu sosyal konut projesine şu ana kadar 8 milyona yakın başvurunun olduğunu ifade eden Ramanlı, "Bu şaşırtıcı derecedeki rakam aslında vatandaşlarımızın yüksek kiralardan ne kadar bezmiş ve ev bulamamaktan bunalmış olduğunu göstermektedir. 8 milyona yaklaşan başvuru sayısı hükümete daha ağır bir sorumluluk yüklemektedir." dedi ve şunları ekledi: Yılların birikmiş stresi ev kiralarının fahiş derecede artması ile açığa çıkmıştır. Bir türlü ev sahibi olamayan ve başını sokacak kiralık ev bulmakta bile zorlanan insanların çaresizliğine sosyal devlet olmanın gereği olarak hükümet bir çözüm bulmalıdır. 250 bin olarak düşünülen konut sayısı talebi karşılamaktan çok uzaktır. Hükümet bu talebe göre arzı genişletmeli, konut sayısını artırmalıdır. Şartlar zorlanarak konut sayısı en azından talebin dörtte biri olarak revize edilmeli, yapılacak konut sayısı en az 2 milyona çıkarılmalıdır. Proje, bir konut seferberliği ile yeni baştan ele alınmalı ve şartlar vatandaşın lehine olacak şekilde hafifletilmelidir. Projenin hedef kitlesi olan dar gelirliye; onu kimseye muhtaç bırakmayacak, taksit ödetirken aç bırakmayacak şekilde bir ödeme kolaylığı sağlanmalıdır. Peşinat yüzdesi azaltılarak, taksitler düşürülmeli ve vade süresi uzatılmalıdır. Mevcut dağılımla illere göre konut kontenjanında da adaletli davranılmadığı ortadadır. 2.5 milyon nüfuslu bir şehre 10 bin daire ayrılmışken, 800 bin nüfuslu bir şehre bin daire kontenjan ayrılmıştır. Aynı vekil sayısını çıkaran bir ile 7 bin kontenjan verilirken diğer bir ile 4 bin kontenjan verilmiştir. Bazı şehirler kayırılırken bazı şehirlerse ayrımcılığa maruz bırakılmıştır. Bu adaletsiz dağılım düzeltilerek nüfusa oranlanacak adil bir dağılım yapılmalıdır.

"GENÇLERİN BAŞLATTIĞI DİRENİŞ FİLİSTİN YÖNETİMİNCE DESTEKLENMELİ"

Siyonist işgal rejiminin, Kudüs’te devam eden saldırılarına değinen HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, "Filistin yönetimi, İşgal rejiminin Mescid-i Aksa’ya ve yerleşim yerlerine baskın düzenlemesinin, Filistin halkına yönelik topyekûn bir savaş ilanı olduğunu açıkladı. Siyonist rejim barbarca saldırılarının dozunu her geçen gün artırırken Batı Yaka’nın adeta direnişin merkezi konumuna gelmesi ve böylece Filistin halkının her bölgede işgale karşı ayaklanması sevindiricidir. Ancak işgalcilerin Batı Yaka ve Kudüs’te işgal alanlarını genişletme planlarına karşı gençlerin başlattığı direnişin Filistin yönetimince desteklenmesi, engel değil destek olması gerekmektedir." ifadelerini kullandı. Ramanlı, "Dışarıdan getirdiği Yahudileri bölgeye yerleştirerek işgali genişletmeyi, Filistinlileri topraklarından sürmeyi hedefleyen siyonistlerle mücadele etmenin tek yolu ortak direnişten geçmektedir. Bölge ülkelerinin Siyonist rejimle başlattığı iş birliği süreci, ne yazık ki Filistin halkını, işgale karşı yalnız ve yardımsız bırakmıştır. Yönetimlerin duyarsızlığına karşın Müslüman kamuoyu Filistin meselesini gündemden düşürmemeli, direnişin desteklenmesi için yönetimler üzerinde baskı kurmalıdır." çağrısında bulundu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir