• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...
Anız yakma toprağı yok ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Mardin'in Kızıltepe (Qoser)ilçesinde ki Anız yakmalarına bir tepkide Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Kızıltepe STK'lar Platformu Başkanı M.Şerif Öter 'den geldi.

 

İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Öter, Kısa günün karı diye yakılan anızların zamanla toprağı verimsiz hale getirdiğini ifade etti.

 

Anız yakmanın tarım için acı verici bir durum olduğunu dile getiren Öter, " Biz STK'lar olarak bu durumu yıllardır gündeme getiriyoruz. Çiftçimiz bu konuda bilinçlendirilmiyor. Hem Tarım Bakanlığı hem de Din Âlimleri bu konuda halkı bilgilendirmeli çünkü yakılan anızla beraber hayvanlarda yakılıyor bunun vebali çok ağırdır" şeklinde konuştu.

 

Çiftçinin anızı yakarken kısa günün karı diye düşündüğünü ama anız yakmalara uzun vadede bakıldığında toprağın mikro organizmasına zarar verdiğinin görüleceğini ifade eden Öter, "Zahireciler Derneği olarak tarım sektörü alanında bir araştırma yaptık. Etiyopya bundan altmış yıl önce bugün Mezopotamya gibi verimli topraklara sahipti ve bunlar anız yaka yaka, pamuk eke eke, toprakları çoraklaştı ve tamamen verimden düştü. Biz farkında olmadan her gün toprağımızın değerini bitiriyoruz" dedi.

 

Çiftçilerin borç altında ezildiğini ve anız yakmalarının önlenmesi için Tarım Bakanlığının çiftçiye yardım etmesi gerektiğini dile getiren Öter, " Anız yakmak milli servete zarar verir makinelerle anız toplanabiliyor. Fakat çiftçinin makine alacak parası yok. Çiftçilerin çoğu elektrik borcunu ödeyemiyor. Bu konuda Tarım Bakanlığı yardım seferberliği başlatmalı" ifadelerine yer verdi. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir