"Rusya'da seferberlik tamamlanmak üzere"
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada, seferberliğin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Rusya içinde özellikle seferberlik emri konusunda rahatsızlık ve Ukrayna'da da askeri engellerle karşılaşan Putin gazetecilere yaptığı açıklamada, "çatışmayı başlatma kararından pişman olmadığını ve Ukrayna'yı yok etmek üzere yola çıkmadığını" savundu.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesine katılan Putin, "Bugün olanlar hoş değil. Ama bir yıl sonra bizim açımızdan daha kötü koşullar olabilirdi. O nedenle doğru ve zamanında adımlar attım" diye konuştu.
Seferberlik emrinin kapsamı genişleyebilir mi?
Kazakistan'da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 4'üncü toplantısı ve Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılan Putin'in gündeminde seferberlik emri de vardı.
Rus lider gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus Savunma Bakanlığı'nın silah altına alınması hedeflenen 300 bin yedek askerin 222 binin seferber edildiğini, 33 bin yedek askerin askeri birimlere şimdiden ulaştığını, 16 bininin de muharebede yer aldığını söyledi.
Putin seferberliğin kapsamının genişletilmesi konusunda yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın böyle bir adım için kendisinden yetki vermesini istemediğini belirtti, "Bu yönde bir planlama yok. Öngörülebilir gelecekte böyle bir gereksinim görmüyorum" dedi.
Ukrayna'nın düzenlediği karşı saldırılar sonucu Rus kuvvetlerinin işgal ettiği toprakları kaybetmesi üzerine Eylül ayında seferberlik ilan eden Putin, Rus kamuoyunda rahatsızlık yaratmıştı.
Rusya'da 65 yaş altındaki erkeklerin neredeyse tamamı, yedek asker olarak kayıtlı. Rus milliyetçileriyse Kremlin'in Ukrayna savaşını yönetiş şekilini eleştirmedi, savaşın ivmesini Rusya lehine çevirmesi için Putin üzerindeki baskıları arttırmıştı.
Putin ve diğer üst düzey yetkililer, seferberliğin 300 bin kişiyi silah altına almayı hedeflediğini bildirse de Putin'in imzaladığı talimat, kaç kişinin askere alınacağına ilişkin bir sayı belirlememişti. Rus medyası, esas sayının 1 milyon 200 bin yedek askerin silah altına alınması anlamına gelebileceğini kaydetmişti.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, talimatın gizli bir maddesinin seferber edilecek yedek asker sayısını içerdiği imasında bulunmuştu.
Putin, ilk açıklamasında, seferberliğin "kısmi" olduğunu, sadece muharebe ya da askeri hizmet deneyimi olanların silah altına alınacağını söylemişti. Ancak Rus medyasında çıkan haberler, tıbbi nedenlerden ötürü askeri hizmet yapacak durumda olmayan ya da yeterli askeri deneyimi bulunmayanların da seferber edilmesine ilişkin girişimleri anlatmıştı.
Putin'in seferberlik emri üzerine on binlerce erkek Rusya'yı terketti. O zamandan bu yana silah altına alınan bazılarının çok az eğitim ve yetersiz askeri ekipmanla Ukrayna'da ön cepheye sürüldüğüne ilişkin haberler yer aldı.
Seferber edilen birkaç yedek askerin bu hafta Ukrayna'daki çatışmalarda hayatlarını kaybettikleri bildirildi.
Putin, seferber edilen herkesin yeterli eğitimi alması gerektiğini, Rus Güvenlik Konseyi'ni "seferber edilen vatandaşların nasıl eğitildiklerini denetlemek üzere görevlendireceğini" söylemişti.
Putin bugün ayrıca Ukrayna'ya yönelik daha fazla geniş çaplı saldırıya gerek olmadığını söyledi. Rusya, geçen haftasonunda Kırım'daki Kerç Boğazı Köprüsü'ne girişilen bombalı saldırıya misilleme olarak Pazartesi günü Ukrayna kentlerine saldırılar düzenlemişti.
Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan bu sabah yapılan açıklamada son 24 saat içinde en az 9 sivilin öldüğünü, 15 sivilin yaralandığını bildirdi. Bölge valisi Vitaliy Kim, Mikolayiv kentine düzenlenen füze saldırısında ölen 7 kişiden birinin 11 yaşındaki bir erkek çocuğu olduğunu, saldırının bir apartman binasını hedef aldığını söyledi.
Harkiv yeniden Rus saldırısının hedefinde
Rus kuvvetleri, bugün Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti olan Harkiv'e en az 4 füze saldırısı düzenledi. Belediye Başkanı İhor Terekov, kuzeydoğudaki kentte birkaç patlama olduğunu söyledi, ancak patlamaların yol açtığı hasar ya da can kaybı konusunda bilgi vermedi.
Ukrayna ordusu Harkiv bölgesinin işgal altında olan kesimlerinin çoğunu geri almıştı. Bu kesimler arasında Harkiv kenti de bulunuyor.
Harkiv Bölge Valisi Oleh Siniehubov, kent sakinlerine hava sirenlerini ciddiye almaları ve sığınaklara inmeleri çağrısında bulundu. Rusya'nın bölgede dün düzenlediği saldırılar, savaş öncesinde 1 milyon 400 bin nüfusa sahip olan Harkiv kentinde elektrik kesintisine neden olmuştu.
Rus füze saldırıları dün gece Zaporijya'yı da sarstı. Rus işgali altındaki bölgenin başkenti, hala Ukrayna kontrolunda.
Bölge Valisi Oleksandr Staruk, altyapı tesislerindeki patlamaların yangınlara yol açtığını, ilk belirlemelere göre ölen olmadığını söyledi.
Ukrayna devlet televizyonuna konuşan Staruk, Rus askerlerinin Zaporijya kentine giremediğini söyledi, ancak "füzeleri bize, işgalci ordusunun taşıdığı şerri ve acıyı hatırlatıyor" dedi.
Zaporijya kentindeki füze saldırılarına ek olarak Zaporijya nükleer santralına yakın üç kent de topçu ateşine maruz kaldı. Nikopol, Marhanets ve Çevronohrihorivka'da SİHA ve topçu saldırıları apartman binalarına, su ve elektrik altyapısına zarar verdi.
Bugün ayrıca Ukrayna'daki Muhafız Günü kapsamında yapılması planlanan kutlamalar savaş nedeniyle iptal edildi. Kiev'deki ana opera binasında verilmesi planlanan bir konser, elektrik kesintileri nedeniyle yapılamadı.
Kaynak: Amerika'nın Sesi