• DOLAR 32.251
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2418.465
  • ...

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinden yapılan açıklamada, İsviçre Ticaret Odası Derneği, İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi iş birliğiyle, İstanbul'da "CEO Yuvarlak Masa Toplantısının" düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, toplantıda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin görüşüldüğü, Türkiye'deki İsviçreli şirketlerin temsilcilerinin, ikili ticaret ve yatırım fırsatlarının yanı sıra inovasyon, sürdürülebilirlik ve start-up ekosistemleri açısından iş birliği fırsatlarını değerlendirdiği kayedildi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu'nun, toplantıda yaptığı konuşmaya yer verildiği açıklamada Dağlıoğlu, Türkiye'nin güçlü, dayanıklı ve hızlı büyüyen ekonomiye sahip olduğunu bildirerek, "Türkiye, sürdürülebilir uluslararası doğrudan yatırımları çekmek için yatırımcı dostu politikalar ve geniş yetenek havuzunun yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesiştiği noktada küresel pazarlara erişim sağlıyor." dedi.

İsviçre ve Türkiye arasındaki düzenli ilişkilerin, ticaret rakamlarının düzenli artışında da kendisini gösterdiğine işaret edilen açıklamada, "Türkiye, İsviçre'nin 24'üncü büyük ticaret ortağı olma özelliğini bulundururken, iki ülke arasında ticaret hacmi 2021'de 4,6 milyar dolarlık hacme ulaştı. Ticaret hacminin gelecek dönemde daha da artacağı öngörülürken, 2022'de 5 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. İsviçre'nin Türkiye'ye ihraç ettiği ürünler arasında kimyasallar, ilaçlar, makineler ve saatler yer alıyor. Türkiye ise İsviçre'ye ağırlıklı olarak tekstil, değersiz metaller, taşıtlar ve tarım ürünleri ihraç ediyor." denildi.

Türkiye'nin, İsviçre için de önemli bir turizm destinasyonu olarak öne çıktığı ve 2019'da 200 binden fazla İsviçreli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğine yer verilen açıklamada, Covid-19 sonrası dönemde bu rakamın 300 bine ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İsviçre, yurt dışındaki doğrudan yatırımlar için dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki yatırımlarıyla ön plana çıkan İsviçre, özellikle uzun vadeli projelere yatırım yaparken, makine, ilaç, kimya, bankacılık, sigorta, turizm, gıda, ulaşım ve farklı alanlardaki 300'den fazla şirketiyle Türkiye'de de 8'inci en büyük uluslararası yatırımcı olma özelliği taşıyor.

İsviçreli şirketler sadece malzeme değil aynı zamanda atıktan enerji üretimi, demir yolları, otoyol inşaatı ve deniz limanı altyapısı gibi alanlarda mühendislik ve inşaat uzmanlığı da sağlayarak küresel ve yerel olarak Türkiye'nin inşaat ve altyapısına katkıda bulunuyor."

(İLKHA)