• DOLAR 32.286
  • EURO 34.907
  • ALTIN 2433.046
  • ...
Adana İl Tarım Müdürü Tekin: “Bu yıl bir buçuk milyon ton mısır hasadı bekliyoruz”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’nin mısır üretiminde önemli bir yere sahip olan Adana’da mısır hasadı, havaların da sıcak devam etmesiyle yoğun bir biçimde devam ediyor.

Adana'da bu yıl 1 milyon 200 bin dekarlık ekim alanından bir buçuk milyon ton mısır üretimi bekleniyor.

Adana İl Tarım Müdürü Muhammet Ali Tekin, yaşanan küresel tahıl krizinin, bu ürünlerin üretiminin önemini bir daha gösterdiğini belirterek Adana’nın tarımsal faaliyetiyle Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden birisi haline geldiğini söyledi.

“Dekara ortalama bir buçuk ton mısır almak, çiftçimiz için ulaşılmaz bir durum değil”

Adana İl Tarım Müdürü Muhammet Ali Tekin

Mısır ekim alanlarında geçen yıla oranla yüzde 50 artış olduğuna dikkat çeken Tekin, bu artışın mısır üretimine de yansıyacağını söyledi.

Adana’nın en iyi mısır üreten iller arasında olduğunu ve mısır verimini dekara bir buçuk ton olarak beklediklerini vurgulayan Tekin, “Bu yönüyle de birinci ürünlerde, dekara ortalama bir buçuk ton ürün almak bizim için artık kolay bir iş. Çiftçimiz, mısır üretimini baştan sona, a’dan z’ye her şeyi çok iyi biliyor ve beklentimiz olan verim çiftçimiz için ulaşılmaz bir durum değil.” dedi.

“1 milyon 200 bin dekar ekim alanından, bir buçuk milyon ton üretim bekliyoruz”

Mısır üretiminde ikinci hasadın da yapılacağını belirten Tekin, verimin ikinci hasatta düşüş yaşamasının, ürünü besleme ile alakalı olacağını ifade etti.

Tekin, “Bu verilerin hepsini topladığımızda, mısır rekoltesinin yıllara göre çok değişmeyeceğini düşünüyoruz. İlimizde hem birinci hem de ikinci ürün, mısır hasatları tamamlandığında, yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar ekim alanından bir buçuk milyon ton ürün rekoltesi bekliyoruz. Bu da ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Yaşanan küresel tahıl krizinin, bu ürünlerin üretiminin önemini bir daha gösterdiğini söyleyen Tekin, “Bu yönüyle de Adana, endüstriyel ürünlerde Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden birisi haline gelmiştir.” diye konuştu.

“Lisanslı depolar ciddi şekilde karşılık görmüştür”

Tarım Bakanlığının mısır fiyat açıklamasının çiftçiyi rahatlattığını ve çiftçinin lisanslı depolarla ürününü değerlendirdiğine vurgu yapan Tekin, şunları kaydetti:

“Mısır, piyasada 5,2-5,3 TL seviyesinde seyrederken bakanlığımız 5,7 TL fiyat açıklamasıyla mısır üreticisini rahatlatmıştır. Çiftçilerimiz lisanslı depolara ürünlerin döküp istediği zaman ürününü paraya çevirebiliyor. Borsa şu an çok ileri düzeyde. Artık bu işlemleri yapmakta ve çiftçimizin birçoğu da bu imkândan faydalanmakta. TMO lisanslı depolara ürününü dökenlere ve ürünlerini orada muhafaza edenlere devletimiz hem destek veriyor hem de bunların satışı yapılana kadar çiftçilerimize destek olmaya devam ediyor. Bu yöntem mısır üreticisini daha çok rahatlatmış ve piyasada da ciddi şekilde karşılık görmüştür.”

“Herkes fiyattan memnun”

Tüccar Mustafa Türkmen

Önceki yıllara göre bereketli bir mısır hasat dönemi geçirdiklerini ve fiyatların geçen yıla nazaran yüzde 200 arttığını söyleyen Tüccar Mustafa Türkmen “Üreteciler girdi maliyetleri yüksek olduğu için ona göre fiyat aldılar. Fiyat konusunda şikâyet eden çiftçi yok. Çiftçi de fiyattan memnun. Herkes memnun şu an.” diye konuştu.

“Devlet çiftçimize ne kadar destek verirse çiftçimiz o kadar ekim yapar”

Tüccar Murat Marpuç

Mısıra iyi bir şekilde bakım yapanların iyi sonuçlar elde ettiğini ifade eden Tüccar Murat Marpuç, “Mevcut fiyatlardan memnunuz. Geçen seneye göre değerlendirecek olursak mısıra belirlenen fiyat güzel. Bize ürününü getiren çiftçilerimizin genelinin yüzü gülüyor, fiyattan memnunlar. Devlet çiftçimize ne kadar destek verirse çiftçimiz o kadar ekim yapar.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir