Kadınlar sığınmayınca anaokulu oldu
Mardin'in Midyat ilçesinde açıldığı 5 yıldan bu yana hiç bir kadının müracaat etmediği kadın sığınma evi uygulamalı anaokuluna çevrildi.
MARDİN - Midyat Belediye Başkanlığı tarafından 2008 yılında hizmete açılan Kadın Sığınma Evi, uygulamalı anaokuluna dönüştürüldü. Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu'nun sosyal sorumluluk projesi kapsamında 300 bin TL harcayarak yöresel mimariye uygun yaptırdığı restorasyonun ardından hizmete açtığı Kadın Sığınma Evi, Midyat Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencileri için uygulamalı anaokuluna dönüştürüldü. Açıldığı günden bu yana 5 yıl geçmesine rağmen hiçbir kadının müracaat etmediği Kadın Sığınma Evi, Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tarık Demir'in girişimleri sonucu, Belediye Başkanlığı'nın da uygun görmesiyle anaokulu oldu.
Orta Çarşı Mahallesi 1131. Sokak'ta bulunan Uygulamalı Anaokulu'nda yapılan açılış törenine, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Metin Kutlu, Mardin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Midyat Meslek Yüksekokul Müdürü Tarık Demir, Senato Üyeleri, öğretim elemanları ve davetliler katıldı.
Açılış töreninde konuşan Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Metin Kutlu, "Bölge şartları maalesef kadınların sığınma evine gitmesine, bu tür bir olguya ve yaklaşıma izin vermediği için geçen süreden şimdiye kadar hiçbir müracaat olmadı. Bölgedeki insanlar, Midyat'ta bir kadın sığınma evinin olduğundan haberdarlardı. Ama hiçbir şekilde hiçbir kadının müracaatı olmadı. Ne şiddet gören, ne evini terk eden nede muhtaç olan hiçbir kadın başvurmadı bizlere." dedi.
Yüksekokul binasının fiziki şartları uygun olmadığı için uygulamalı anaokulu için yer arayışları olduğunu söyleyen Kutlu, "Üniversitenin böyle bir projesi olunca seve seve kendilerine tahsis ettik binayı. Yüksekokul binasının fiziki şartları uygun olmadığı için uygulamalı anaokulu için yer arayışları vardı. Talepleri oldu bize, biz de onlara tahsis ettik bu binayı. En azından işlerlik kazansın diye. Kullanabilecekleri kadar kullanabilirler binayı, sınırsız. Yeni binaları olana kadar." İfadelerini kullandı.
Anaokulu'nun mahalledeki sosyal değişime de bir etkisinin olacağını düşündüklerini belirten Kutlu, şöyle dedi:
"Üniversite çocuklara yönelik eğitim verecek burada. Anaokulu'nun mahalledeki sosyal değişime de bir etkisinin olacağını düşünüyoruz. Çocuklarımız sokakta büyümek yerine burada belli bir eğitim görecekler. Çocuklar burada toplumsal yaşama alışacaklar. Çocuklar burada sosyalleşecek. Paylaşmayı öğrenecekler. Bu dolayısıyla eve de sirayet edecek. Eve sirayet ettiği zaman komşuların çocukları da bundan etkilenecek. Farkında olmadan bir gelenek oluşmuş olacak. Çocuklar burada sadece nasıl tuvaleti kullanacaklarını, elini yüzünü yıkamayı, dişlerini fırçalamayı, paylaşmayı öğrense bile bu büyük bir yararı olacaktır"
Açılış töreninin ardından Midyat'ta faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, Mardin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'a, Midyat'ta açılması planlanan Teoloji Fakültesi ile ilgili gelinen aşamayı sordu. STK temsilcileri, Teoloji Fakültesi'nin Midyat için öneminden söz ederek, çalışmaların hızlandırılması için Rektör Omay'dan destek istediler. Eğitim Bir-Sen Midyat Temsilcisi Abdulkadir Altay'ın, Açık Öğretim Fakültesi Sınavları'nın Midyat'ta da yapılması talebine Rektör Omay, 'Olabilir, YGS Sınavını da Midyat'ta yapıyoruz. Bu sınavlarda rahatlıkla yapılabilir' karşılığını verdi.
Tören, çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.(M. Sait Başaran-İLKHA)