• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kentsel Dönüşüm Halkı Bankalara Mahkum Etti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP-`Kentsel Dönüşüm Projesi` kapsamında evleri kamulaştırılan vatandaşlar devletin evlerine verdiği parayla yeni ev alamadıklarını ifade ettiler. Bazı vatandaşlar ise, kamulaştırma bedeli olarak aldıkları paraya ek olarak bankalardan kredi çekip adeta faiz bataklığına sürükleniyorlar.

Nuripazarbaşı Mahallesi Özdemirbey Caddesi`nde bulunan evi ile dükkanlarının üç yıl önceki değerinin 500 bin TL olduğunu belirten Ahmet Arslan(48) evi ile dükkanlarına Şahinbey Belediyesinin kamulaştırma bedeli olarak 153 bin TL verdiğini belirterek "Burada iki işyerimizi kardeşlerimle birlikte işleterek geçimimizi sağlıyorduk. Babam, kardeşlerim ve ben burada işyerlerimizin üstündeki evlerimizde oturuyoruz. Kamulaştırmadan dolayı ilk teklif ettikleri para 153 bin TL idi. Ben evimi vermediğimden dolayı hızlı kamulaştırma kararıyla birlikte bizi mahemeye vermişler mahkeme bizi dinlemeden evimize 250 Bin TL değer biçerek evden bir an önce çıkmamız yönünde karar almış. Biz şimdi bu parayla nereden üç dört daire alacağız. İşyeri alacağız."dedi.


Aile Bakanlığından Şehircilik Bakanlığına kadar dertlerini anlatmalarına rağmen kimsenin kendilerini kaale almadığını ileri süren Arslan "Biz derdimizi hiç kimseye anlatamadık."ifadelerini kullandı.

Bir yıl öncesine kadar Sakarya Mahallesi`nde 13 yıl boyunca kardeşleriyle birlikte 180 metrekare olan bahçeli evlerinde yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Hayir Topçu(25) ise, "Beş ailenin yaşadığı evimiz 160 bin TL ile kamulaştırıldı. Belediyenin bize verdiği parayla yeni bir ev alamadık. Bankalara borçlanmamak için babamızdan kalan tarlayı satmak zorunda kaldık."İfadelerini kullanarak Kentsel Dönüşümle ciddi şekilde mağdur edildiklerini söyledi.

Kentsel Dönüşüm yüksek kar amacıyla yapılıyor
Kentsel dönüşümün genellikle belediyeler tarafından yüksek kar elde etme düşüncesiyle yapıldığını öne süren Adil Kentsel Dönüşüm, İmar ve Kamulaştırma Derneği(ADİLDER) Başkanı Av.Murat Eltutan, "Devlet bir bölgeyi rezerv alan ilan edip kentsel dönüşüme sokunca İlk hedefi projeden en yüksek kar elde etmeyi planlıyor. Kar elde etmek ana amaç olunca rezerv alan içinde kalan gayrimenkullere gerçek değerinin altında ödeme yapılmaktadır."ifadelerini kullandı.

Halk,durduk yere faizle borçlandırılmakta
Av. Eltutan, "Vatandaş aldığı parayla aynı bölgeden mülk alamadığı gibi maalesef üstüne bir o kadar daha para koyarak ancak başını sokacak kadar bir daireye sahip oluyor. Elinde birikmişi olmayan vatandaşta ya başka bir malını satıp ya da faizle kredi alarak başını sokacak bir daireye sahip olmaya çalışıyor özellikle sabit gelire sahip olan vatandaşlar durduk yere faizle borçlandırılmaktadırlar."dedi.
`Acele kamulaştırma uygulaması`nın halkı daha fazla mağdur ettiğini belirten Eltutan, "En son olarak 14 Haziran 2013 tarihli Torba Yasayla yapılan değişikliklerle Kamulaştırma Bedelleri konusunda vatandaş aleyhine birçok düzenleme çıkarılmıştır." diyerek Kentsel Dönüşüm`de daha fazla sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi.

Eltutan, Çarpık, Plansız Kentleşme ve Deprem Gerçeği karşısında kapsamlı bir Kentsel Dönüşüm yapılmasının doğru bir karar olmakla birlikte yapılacak kamulaştırmalarda Adil ve Hakkaniyetli davranılması, gayrimenkullere mevcut değerleri dikkate alınarak kamulaştırma bedeli takdir edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. (Şefik Mert-İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir