• DOLAR 32.236
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2449.44
  • ...
Yeni salgın mı geliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ScienceAlert sitesinden yer alan habere göre, bilim insanları genelleştirilmiş aşı geliştirmede acil çaba gösterilmesini istedi. Aksi takdirde insanlara bulaşan ölümcül bir hayvan virüsünün başka bir pandemiyi tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Yarasalar arasında keşfedilen ve Khosta-2 olarak bilinen yeni solunum yolu virüsü, SARS-CoV-2’ye benzer şekilde, aynı giriş yollarını kullanarak insan hücrelerini enfekte edebilen sivri proteinlerle kaplı.

Bu virüse dair asıl endişe verici olan ise, Kovid-19 aşısının alıcılarında indüklenen monoklonal antikorlara ve seruma karşı belirgin direnci.

Başka bir deyişle, bu yeni solunum virüsü mevcut ilaçlarımızla etkisiz hale getirilemez.

Her iki patojenin de sarbecovirüsler olarak bilinen aynı akut solunum yolu koronavirüsleri grubuna ait olmasına rağmen, Omikron varyantından geliştirilen antikorlar bile yarasa virüsüne karşı etkili değil.

Bilim insanları konuya ilişkin çalışma sonucunda, “Kritik olarak, bulgularımız yeni ve daha geniş kapsamlı sarbecovirüs aşılarının geliştirilmesine devam edilmesine yönelik acil ihtiyacın altını çiziyor” diye yazdı.

Rusya’daki araştırmacılar, 2020’de başka bir yarasa virüsü olan Khosta-1 ile birlikte Khosta-2’ye ilk rastladıklarında, her iki patojen de özellikle tehlikeli görünmüyordu.

İkisi de SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili değildi.

Aslında bunlar, araştırmacıların insan bağışıklık sistemini antagonize etmek için gerekli olduğunu düşündükleri bazı genlerden yoksun olan farklı bir soydan geldiler.

Ancak daha yakından incelendiğinde, uzmanlar Khosta-2’de bazı endişe verici özellikler belirledi.

Washington Eyalet Üniversitesi’nden virolog Michael Letko çalışmaya ilişkin şunları söyledi:

“Genetik olarak, bu garip Rus virüsleri dünyanın başka yerlerinde keşfedilen diğer virüslere benziyordu, ancak SARS-CoV-2’ye benzemedikleri için kimse onlarda gerçekten heyecanlanacak bir şey olduğunu düşünmedi. Fakat onlara daha fazla baktığımızda, insan hücrelerini enfekte edebildiklerini görünce gerçekten şaşırdık. Bu, söz konusu virüslerin nereden geldikleri ve hangi alanların endişe verici olduğu konusundaki anlayışımızı biraz değiştiriyor.”

Khosta-2, Rusya’nın Soçi Ulusal Parkı’nda, Avrupa ve Kuzey Afrika’da da bulunan bir tür olan küçük at nalı yarasalar (Rhinolophus hipposideros) arasında bulundu.

Bu yarasaları enfekte eden virüsün insanlara bulaşıp bulaşmayacağı henüz belli değil, ancak laboratuvardaki ilk bulgular bunun kesinlikle mümkün olduğunu gösteriyor.

ŞARKU'L AVŞAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir