• DOLAR 34.501
  • EURO 36.499
  • ALTIN 2911.503
  • ...
Bakan Avcı, uzaktan eğitimle öğretmenlere seslendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "İlköğretim Okullarında Görevli Öğretmenlerin Dönem Sonu Mesleki Çalışmaları Kapsamında Uzaktan Eğitim Programı" çerçevesinde, 65 bin bağlantı noktasından, internet yoluyla öğretmenlere seslendi.

 

Hayatın her alanında yaşanan değişim ve dönüşümlerin eğitimi etkilediğini belirten Bakan Avcı, bu nedenle birçok ülkenin eğitim sistemlerini yeniden kurguladığını bildirdi.

 

Yaşanan değişimin öğrenme, bilgi, öğretmen ve öğrenci gibi birçok kavrama da yeni tanımlamalar getirdiğini ifade eden Bakan Avcı, "Büyük bir hızla çoğalan bilgi karşısında her şeyi değil, hangi bilgiye ihtiyaç duyulduğunda buna nerede, nasıl ulaşacağını bilen, seçici davranan insanlar yetiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

"Eğitim anlayışımız eğitim kurumlarında, öğrencilerde gözlenen ilgi ve yetenek farklılıklarına cevap veren, kendi içinde çeşitliliğe gidebilen esnek programlar uygulanmasını gerektiriyor" diyen Bakan Avcı, eski sistemde öğretimin bir dizi bilginin öğrenciye aktarılması ve bunların ezberlenmesi anlamına geldiğini hatırlattı.

 

Bugün ise bilgili olmanın, öğrenme kapasitesini geliştirmek, bilgiyi kullanabilmek, yeni beceriler kazanmak ve bunları sürekli bir davranışa dönüştürmek anlayışına dönüştüğüne dikkati çeken Bakan Avcı, eğitim programlarında yaptıkları son değişiklikle öğrencilere bu yeterlilikleri kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

 

"Okul yöneticileri artık okul koordinatörü olmalı"

Okul yöneticilerine de seslenen Bakan Avcı, bilgi teknolojilerindeki değişimin onlara yönelik beklentileri de değiştirdiğine değindi. Okul yöneticilerinin artık okul koordinatörü olmaları ve daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini vurgulayan Bakan Avcı, okul yöneticilerinin değişimi anlayabilmeleri gerektiğini belirtti.

 

Okul yöneticilerinin, çalışanları motive etmesi ve onları yüksek performansa özendirmesinin önemine işaret eden Bakan Avcı, hiyerarşik karar alma yerine fikir birliği oluşturmalarının gerektiğini söyledi. "Yöneticilik, otorite ve güç kullanmaktan daha çok öz disiplinle çalışmayı ve sorumluluk üstlenmeyi gerektirir" ifadesini kullanan Bakan Avcı, okul yöneticiliğini "zor ve karmaşık bir süreç" olarak değerlendirdi.

 

Konuşmasında öğretmenlere de seslenen Bakan Avcı, öğretmenlerin hızlanan bilgi üretimi karşısında sürekli eskiyen bilgilerini yenilemesinin gerekliliğini vurguladı. Hangi bilgiye ihtiyaç duyulduğu ve bilgiye ulaşım becerisinin en çok öğretmenler açısından önem taşıdığına vurgu yapan Bakan Avcı, şöyle konuştu:

 

"Hem bilginin eğitimsel değerinin farkında olmak hem de ona ulaşmada kendimizi olduğu kadar, öğrencilerimize ve çevremize de etkili bir rehberlik yapmak durumundayız. Bunun için Bakanlık olarak, bize düşen sorumluluk da öğretmenlerimizin, özellikle hizmet öncesi eğitim süreçlerinde bu özellikleri kazanmış olarak yetiştirilmelerini sağlamak ve hizmet içinde bu yeterliliklerini sürekli geliştirmelerini, iyileştirmelerini sağlayacak imkan ve fırsatları onların önüne koymak.

 

Klasik sistem, öğretmeni temel bilgi kaynağı olarak görür. Öğretmen, herşeyi değilse bile birçok şeyi herkesten daha iyi bilen kişiydi. Dolayısıyla bu durumda büyük ölçüde anlatan ve aktaran konumundaydı. Bu eski sistemde öğrenci de sadece kendisine aktarılanı pasif bir biçimde alan, dolayısıyla girişimcilik becerileri çok fazla gelişmeyen, kendi kendine öğrenme becerisini geliştiremeyen ve yetenekleri doğrultusunda ilerleme imkanı bulamayan bir kimlik oluşturuyordu. Oysa bilgi toplumunda öğretmenin temel rolü, öğrenme ortamının merkezine öğrenciyi alarak bilgiye nasıl ulaşılacağını, bundan nasıl yararlanılacağını uygun ortamlar hazırlayarak öğretmektir. Bu öğrenci için de öğrenmeyi öğrenmek anlamına gelir. Burada önemli olan öğretmenin öncelikle öğrencisini iyi tanıması, öğrencinin bireysel farklılıklarına uygun öğrenmeyi öğrenme ortamları kullanması, öğrencinin öğrenmeyi öğrenme sürecini kolaylaştıracak önlemler geliştirmesi ve onu yönlendirmesidir."

 

"Başarı için kalıcı çözüm, öğretmenlerin niteliklerinin artması"

Gerek ilk gerek ortaöğretim öğrencilerinin öğrenme başarılarının ölçüldüğü ulusal ve uluslararası sınavlardaki sonuçların öğrencilerin başarı düzeyinin düşüklüğünü ve okullar arasındaki başarı farklılıklarını ortaya koyduğunu ifade eden Bakan Avcı, kalıcı çözüm yolunun öğretmenlerin niteliklerini artırmasından geçtiğini vurguladı. Bakan Avcı, Bakanlıkça eğitimin kalitesini artırmaya yönelik yapılan çalışmalardan örnekler vererek, bu sürecin kesintisiz devam ettiğini dile getirdi.

 

Öğretmen sayısının 700 bini aştığına dikkati çekerek, her öğretmenin her yıl mesleki gelişim ihtiyacı dikkate alındığında bunun bilindik yöntemlerle sağlanmasının zaman ve maliyet açısından mümkün olmadığını ifade eden Bakan Avcı, bu süreçlerin ancak yeni teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilebildiğini anlattı.

 

Bu çerçevede uzaktan eğitim yaklaşımının bütün dünyada yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Bakan Avcı, uzaktan eğitimin, etkinlik ve verimlilik açısından zaman ve mekana bağlı kalınmaksızın takip ve değerlendirme unsurlarını da kapsayan bir sistem içinde uygulanması gerektiğini söyledi.

 

"İlköğretim Okullarında Görevli Öğretmenlerin Dönem Sonu Mesleki Çalışmaları Kapsamında Uzaktan Eğitim Programı" ile ilköğretim kademesinde görevli 460 bin öğretmenin dönem başı ve dönem sonu mesleki çalışma süreleri planlanarak, aynı program doğrultusunda mesleki gelişim eğitimi görmelerinin amaçlandığını kaydeden Bakan Avcı, bu çerçevede konu başlıklarının öğretmenlerle yapılan anketler ve bunların sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç analizlerine göre belirlendiğini, sunumların uzman öğretmenlerce yapılacağını vurguladı.

 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, programın öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimine en üst düzeyde katkıda bulunmasını dileyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir