• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Vatandaşlar sosyal konut projesinde taksit miktarının düşürülmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara 2280 liradan taksitlerle 240 ay vade ile sahip olunabilecekken 3+1 dairelerin fiyatları ise, 850 bin lira fiyata sahip ve ödemesi 3187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecek.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren sosyal konut projesini değerlendiren vatandaşlar, açıklamadan ve uygulamadan memnuniyet duyduklarını ifade etseler de var olan ekonomik şartlar ve hayat pahalılığıyla beraber aylık kazançları düşünüldüğünde belirlenen taksitin yüksek olduğunu, taksit miktarının düşürülmesi gerektiği ile ilgili birçok konuda İLKHA mikrofonuna konuştu.

"Asgari ücret seviyesinin biraz daha yükselmesi lazım ki taksitler tolere edilebilsin"

Edip Kabay

Verilen müjdenin iyi olduğunu fakat hayat şartlarının vatandaşı zorladığına vurgu yapan Edip Kabay, asgari ücret alan bir vatandaşın belirlenen taksit ödemelerini yapmasının mümkün olamayacağını ifade etti.

Kabay, "Belirlenen peşinatı insanların bir araya getirmesi mümkün değil. Dolayısıyla asgari ücret seviyesinin biraz daha yükselmesi lazım ki taksitler tolere edilebilsin. Asgari ücretin biraz üstünde kazanıyorum. İki çocuk okutuyorum. Geçim masrafları ve ekstra çıkan masrafları düşündüğümde, bu şartlarda böyle bir fırsattan yararlanmam mümkün değil. Fakat bir evde iki kişi çalışıyorsa ve kazançları yirmi bin TL'yi buluyorsa çok rahat bir şekilde Sosyal Konut Projesine katılabilirler." dedi.

"Ödeme şartları biraz daha düşük olursa herkes başvurabilir"

Mehmet Örgülü

Yapılacak TOKİ konutlarının olumlu bir adım olduğunu ve piyasadaki satışı yapılan evlerden daha ekonomik bir fiyata denk geldiğini vurgulayan Mehmet Örgülü, taksit ödemelerinin yüksek olduğunu, ödeyebilmek için aylık kazancın da yüksek olması gerektiğini söyledi.

Görgülü, "Ödeme şartları biraz daha düşük olursa herkes başvurabilir. Herkesin ev almak için bir bütçesi var. Fakat vatandaşın yüzde elli oranında TOKİ evlerine yöneleceğini düşünüyorum. Çünkü diğer inşaat sektör paydaşlarının ev fiyatları yüksek. Taksit ödemelerini, biraz daha aşağı çekmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Daha çok orta kesime hitap ediyor"

Mustafa Saraçoğlu

Duyurusu yapılan "Sosyal Konut Projesi"nin şimdiye kadar duyduğu en iyi proje olduğunu ifade eden Mustafa Saraçoğlu ise genel ihtiyaç düşünüldüğünde yapılacak konut sayısının az olduğunu arttırılması gerektiğini söyledi.

Saraçoğlu, "Ben emekliyim. Şahsen taksitleri ödeyemem çünkü çok yüksek. Dar gelirliye hitap ettiği söylendi ama rakamlar onu göstermiyor. Daha çok orta kesime hitap ediyor. 4 bin yüz elli TL maaş alıyorum. Ben hangisine girebilirim? Ne ödeyeceğim? Bana maaşımdan geriye ne kalacak? Geriye kalanla nasıl geçim olacak? Mendil açmak lazım. İlgililere seslenmek istiyorum, eğer rakamları esnetirse bizler için daha hayırlı olur inşallah." diye belirtti.

"Aylık taksit ödemelerinin birçok ilde ödenen kiradan düşük"

Mehmet Turgay

Projenin gerçekleşmesinin iyi sonuçları olacağını söyleyen Mehmet Turgay, "Binlerce vatandaş kirada zorluklar yaşamakta. Ev sahipleri bugün 1000 TL olan kira fiyatlarını 3-4 bin TL'ye çıkardı. Asgari ücretli bir kişi, 4 bin kiraya verir bin TL de yol parasına harcarsa bu kişi ne yiyecek?" dedi.

Sosyal Konut Projesinin belirlediği aylık taksit ödemelerinin birçok ilde ödenen kiradan düşük olduğuna işaret eden Turgay, "Bugün İstanbul'da 4 bin TL, Ankara'da 7-8 bin TL'yi Adana'da da bu miktarı bulan kiralar var. Ben yarın müracaat edip gereken masrafı ödeyeceğim." şeklinde konuştu.

"Projede ev sayısının arttırılmasını istiyorum"

Yeşim Kuren

Cumhurbaşkanına verdiği müjde için teşekkür eden Yeşim Kuren, "Çok fazla evsiz insan var. Yapımına başlanacak projede ev sayısının arttırılmasını istiyorum. Taksit ödemelerinin düşürülmesini talep ediyorum. Asgari ücret beş bin beş yüz TL fakat bir ev geçinmesi düşünüldüğünde, evde iki kişi çalışsanız dahi taksitler yüksek. Çok zor şartlarda ayakta durmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Vatandaşın bu şartlarda bir eve yazılması mümkün değil"

 İsa Bütün

Dar gelirlinin bir ev alma şansının kalmadığını söyleyen İsa Bütün, "Vatandaş asgari ücretle nasıl geçinsin? Altı yüz TL yol parası veriyor. Yemek, çocuk derken aylık masrafı on bin TL'yi aşıyor. Onun için şu andaki asgari ücretin, yüzde seksen enflasyona göre 8-9 bin TL. arası olması lazım. Pazara gidemeyen insanlarımız var. Pazardan filesi boş gelenler var. Vatandaşın bu durumda bir eve yazılması mümkün değil. Bırakın evi, evin kapısını, anahtarını dahi alamaz. Ekonomi çok kötü durumda şimdi." diye konuştu.

"Güzel bir proje bence kira öder gibi ev sahibi oluyorsun"

Muhammed Hüseyin Ertaş

Cumhurbaşkanın Sosyal Konut Projesinde gençlere de yer vermesinin ve yaptığı açıklamanın olumlu olduğunu ifade eden Muhammed Hüseyin Ertaş, şunları kaydetti:

"Güzel bir proje bence. Kira öder gibi ev sahibi oluyorsun. Fakat taksit tutarı bin beş yüz TL veya bin TL'ye düşürülse daha iyi olur. Vatandaşa daha iyi katkı sunulmuş olur. 18-30 yaş aralığına göre taksit biraz daha düşürülürse hem kira öder gibi ev sahibi oluruz hem de vatandaşa hizmet açısından güzel olur." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir