Kardiyoloji Uzmanı Ekinci: Genç ve orta yaşlarda kalp krizi sıklığı artıyor
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ekinci, son yıllarda genç ve orta yaş aralığındaki insanlarda artışa geçen kalp krizinin genetik, ailesel faktörlerin yanı sıra sigara içmek gibi nedenlerden kaynaklandığına dikkat çekti.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekinci, genç ve orta yaşlarda kalp krizlerini engellemenin en etkili yolunun yılda en az bir kez sağlık muayenesinden ve kardiyolojik muayeneden geçmek olduğunu belirtti.
Günümüzde gün geçtikte erken yaşta kalp krizi geçiren insanların sayısında artışlar olduğunu dile getiren Ekinci, kalp krizi oluşumunun bazı nedenlerinin bulunduğunu söyledi.
Ekinci, "Son yıllarda orta yaşlarda kalp krizi ve buna bağlı ölümler en önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gittikçe genç ve orta yaşlarda sıklığı atmaktadır. Sebepleri arasında; beslenme alışkanlıkları, stresli yaşam veya şehir yaşamı olarak gösterilebilir. Yeni genetik faktörler de genç yaşlardaki kalp krizinde önemli faktördür." ifadelerini kullandı.
"Orta ve ileri yaşlardaki kalp krizlerinin önemli bir sebebi hipertansiyondur"
Kalp krizi sorunlarını minimize etmenin en kolay yolunun yılda en az bir kez kardiyoloji muayenesinden geçmek olduğunun altını çizen Ekinci, "Kardiyoloji muayenesinde, kalp ultrasonuyla genetik hastalıklar çok kolay teşhis edilebilmekte, ritim bozuklukları çok kolay tespit edilebilmekte, bazen 24 saatlik cihazlar bağlanarak kalp ritim bozuklukları, kalp damar hastalıklarına yatkınlıklar tespit edilmektedir. Kolesterolün kalp hastalıklarında önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Basit bir kan tahliliyle bunun olup olmadığını öğrenebiliriz. Orta ve ileri yaşlarda ise kalp hastalıklarının önemli bir sebebi hipertansiyondur. Hipertansiyonu tespit etmek için 40 yaş üstündeki kişilerin check up yaptırmaları ya da kardiyoloji muayenesi olması tehlikenin büyümesini önleyecektir." şeklinde konuştu.
"Sigara içmek kalp krizinin erken yaşa inmesinde en önemli faktördür"
Kalp krizinin genç ve orta yaşlarda sık görülmenin sebeplerine dikkat çeken Ekinci, "Kalp krizinin genç yaşlardaki en sık sebebi; genetik faktörler, ailesel faktörler ve kolesterol yükseklikleri gibi nedenler ön planda. Yine sigara içimi çok erken yaşa inmesinde en önemli faktördür. Kalp krizinin orta ileri yaşlardaki en sık sebepleri arasında ise; sigara, tansiyon, hipertansiyon, kolesterol, çevresel stres, beslenme alışkanlıkları ve katı yağlardan zengin beslenme olarak sayabiliriz." ifadelerini kullandı.
Kalp krizinden nasıl korunmalıyız?
Kalp krizinden korunma yolları hakkında da bilgiler veren Ekinci, "Kalp krizinden korunmanın en önemli yolları arasında; sigarayı bırakmak, beslenme tarzımıza dikkat etmek, Akdeniz tarzı dediğimiz daha yeşillikle beslenmek, hayvansal ürünlerinden daha fakir beslenmek, spor ve egzersiz yapmak, özellikle günde 20 dakikalık tempolu bir yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi sporlara zaman ayırmak sayılabilir." ifadelerini aktardı.
"Hipertansiyon gizli bir düşman olarak kalp hastalıklarına ve beyin felcine sebep oluyor"
Sağlıklı bir insanın bu tür hastalıklara yakalanmaması için dikkat edeceği konulara açıklık getiren Ekinci, "Sağlıklı bir birey için eğer ailesinde kalp hastalığı varsa, birinci derece akrabalarda kalp hastalığı varsa kardiyoloji muayenesinden geçmesi, kalp ultrasonunun yapılması, kolesterol ve benzeri tetkiklerle gizli bir şekerinin olup olmadığına bakılmasını öneriyoruz. Yine bir efor testiyle kalp hastalığı oluşumu mevcutsa çok kolay tespit edebiliyoruz. Sağlıklı birey olsun diğer bireyler olsun özellikle tansiyonlarını ölçtürmeli, çünkü hipertansiyon gizli bir düşman olarak gerek kalp hastalıklarına gerek beyin felcine sebep olmaktadır." dedi.
(İLKHA)