HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığından artan kira fiyatlarına ilişkin açıklama
HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde artan emlak fiyatları ve kiralarda yaşanan fahiş artışlara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.
Arnavutköy Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, İl Başkanı İsa Güvendik, ilçe başkanı ve çok sayıda partili katıldı.
Gün boyunca meydanda kurulan parti standı ve çadır ile artan kiralara dikkat çekilen eylem, gün sonunda İstanbul İl Başkanı İsa Güvendik tarafından okunan basın açıklaması ile son buldu.
Artan hayat pahalılığı ve derinleşen ekonomik krizin başta İstanbullular olmak üzere tüm vatandaşların alım gücünü düşürerek belini büktüğünü belirten Güvendik, yaşanan sıkıntıların üzerine son dönemde artan kira fiyatları ve konut krizinin İstanbulluları daha da derinden etkilediğini söyledi.
Yetkililerin İstanbul'un sorunlarını hafife almamaları gerektiğini kaydeden Güvendik, İstanbul'da yaşanan bir sorunun yalnızca İstanbul'u değil tüm memleketi etkilediğine dikkat çekti.
"En temel insan haklarından biri konut ve barınma hakkıdır"
Güvendik, "Artan kira fiyatları dar gelirli vatandaşlarımızı ve şehir dışından gelen öğrencilerimizi daha fazla etkilemektedir. Özellikle hızla artan konut fiyatları, düşen alım gücü ile birlikte değerlendirildiğinde, herkes için dayanıklı, sağlıklı ve güvenilir konuta erişimi zorlaştıran sonuçlar doğurmakta. Son bir yılda artan kira oranlarına baktığımızda yüzde 200'ü aşan rakamlar söz konusu. Ve bu sorun yalnızca burada kalmıyor. Ev sahibi ve kiracıları da karşı karşıya getiren sosyal bir çatışmayı da doğruyor. En temel insan haklarından biri konut ve barınma hakkıdır. Bu Anayasal bir hak olup bizzat Anayasa ile korunma altına alınmıştır. Devlet, vatandaşlarına barınma olanağı sağlamakla mükelleftir. Özellikle dar gelirli kesimlerin konut ve barınma haklarının gerçekten var olabilmesi için devlet yalnız üst düzenleyici rolünden ziyade, düzenleyici hukuk kurallarının uygulanmasını takip eden bir politika uygulamalıdır." dedi.
"TOKİ'den dar gelirliler değil üst gelir grubu faydalanıyor"
Türkiye nüfusunun 85 milyona dayandığını, hane halkı büyüklüğünün ortalamam 3,23 olduğunu vurgulayan Güvendik, "Yani her evde ortalama 3-4 kişinin yaşadığı düşünüldüğünde ülkede yaklaşık 26 milyon eve ihtiyaç vardır. Türkiye'de var olan konut sayısı ise 26 milyonun oldukça üzerindedir. Ancak buna rağmen Türkiye'de ev sahibi olanların oranı yüzde 58'dir. Nüfusun geri kalan yüzde 42'si ise kiracıdır. Ülkemizde dar gelirli vatandaşlarımız için sosyal konut ihtiyacı had safhaya çıkmıştır. TOKİ tarafından üretilen konutlar ise ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Kaldı ki TOKİ tarafından üretilen sosyal konutlardan dar gelirliler yerine daha çok üst gelir grubundaki vatandaşlar yararlanmaktadır. Bu bilgiler ışığında özelde İstanbul ve genelde tüm ülke olarak büyük bir sorun ve çıkmaz ile karşı karşıya olduğumuz su götürmez bir gerçektir. Sosyal devlet olmanın gereği ise yaşanan bu kriz karşısında sorumluluk almak ve tüm vatandaşlarımız için makul ve insani bir yaşam standartı sağlamaya yönelik adımlar atmaktır." diye konuştu.
"Köklü ve yapıcı adımlar bekleyen sorun ivedilikle çözülmeli"
İnsani bir hak olan barınma hakkından mahrum kalan tüm vatandaşlar adına yetkililere seslenen Güvendik, şu soruları sorarak cevap beklediğini dile getirdi.
Barınma hakkından mahrum kalanlar olarak çadır da mı yaşayalım? Fahiş kira artışlarından dolayı sokakta mı kalalım? Kiralık ev bulamayanlar olarak ne yapalım? Vatandaşlarımız adına sorduğumuz bu sorulara yetkililerden bir an önce tatmin edici cevaplar bekliyoruz. Buradan çadırda ve sokakta yaşamaya mahkûm edilmiş tek bir vatandaşımız kalmayana dek konunun takipçisi, ısrarcısı ve çözüm arayıcısı olarak kalacağımızı açık yüreklilikle kamuoyuna taahhüt ediyoruz. Halkımızın sorunlarını dile getirirken çözüm odaklı bir yaklaşımı esas alıyoruz.
Bu vesile yaşanan konut krizi ve fahiş kira artışlarına karşın çözüm adına HÜDA PAR olarak şu çağrıda bulunuyoruz;
1. Yerel yönetimler ve merkezi hükümet acilen kira desteği projeleri hayata geçirmeli ve barınamayan halkımızın hizmetine sunmalıdır.
2. Fahiş kira artışları denetlenmeli hem ev sahibi hem de kiracıların hukuku korunmalı.
3. Yeni konut inşasını hızlandırması adına İnşaat malzemelerindeki vergilendirmelerde indirime gidilmeli.
Sorun köklü ve yapıcı adımlar bekliyor ivedilikle çözüme odaklanılmalı ve İstanbullular rahat bir nefes almalı. (İLKHA)