• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Mardin Müftü Yardımcısı Çiftçi: Candan cana verilen en büyük sadaka organ naklidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Organ bağışına ihtiyaç duyan hasta sayısının arttığı bu dönemlerde organ nakli bağışı yapmak daha bir önem kazanıyor.

Mardin İl Müftü Yardımcısı Musa Çiftçi, İslam'da insana en faydalı ve gerekli olan bağışın organ nakli bağışı olduğunu ve bu tür bağışların Allah'ı hoşnut eden davranışlardan olduğunu belirtti.

 

Bu tür güzel davranışlarda Müslümanların birbirleriyle yardımlaşmayı ve dayanışmayı Yüce Rabbimizin emri olduğunu ifade eden Çiftçi, "Din-i Mübin-i İslam insana faydalı ve yararlı olan her güzel şeyi, her iyi şeyi onaylamış, insanın onuruna, şerefine, canına, bedenine zarar veren her kötü şeyi de yasaklamıştır. Bu manada Rabbimiz (Celle Celaluhu) 'iyiliklerde yardımlaşın, kötülüklerde birbirinize yardımcı olmayın' emri ilahisi gereği iyilik hususunda birbirimize yardım etmek, yüce Allah'ı hoşnut eden ve aynı zamanda insanın amel defterine sevap olarak kaydedilen güzel davranışlardır." dedi.

"Candan cana verilen en büyük sadaka organ naklidir"

Müslümanlar açısından önemli konumda yer tutan organ bağışının en büyük sadakanın olduğunu belirten Çiftçi, "Günümüz şartlarında organ nakli ile ilgili bizlere birçok soru yöneltilmektedir. Örfümüzde, adetimizde ve toplumumuzda candan cana verilen en büyük sadaka organ naklidir. Bir insanı yaşatan ve dirilten bütün insanları, bütün insanlığı yaşatmış ve dirilmiş gibi Allah'a hoşnut eden bir davranış ve bir iş yapmış olur." ifadelerini kullandı.

Toplumumuzda organ naklini bağışının yüksek seviyede olduklarını ve organ naklinin dinen helal ve caiz sayılabilmesi için bazı kriterleri sıralayan şu ifadeleri kullandı:

Toplumumuzda canlıdan canlıya organ bağışı verilmesi çokça olmaktadır ve Allah'a şükür çok yüksek bir düzeydedir. Bunların başında böbrek nakli veya doku nakli gelmektedir.  Ne hikmetse bir kişi öldükten sonra insan cenazesi kutsal telakki edilmektedir. Organ naklinin dinen helal ve caiz sayılabilmesi için birincisi, organı bağışlayacak olan kişinin izini, varislerinin, velilerinin izni ve organı alınacak olan kişinin dinen ve tıbben ölmüş olması gerekir. Yoksa Allah muhafaza birini efendim birine organ nakli yaparken veya birini yaşatalım derken bir diğerinin hayatına ve ölümüne sebebiyet vermek Allah muhafaza cana kıyma gibi kötü bir davranış ve haram bir iş işlenmiş olur. O manada en güzel sadaka kan bağışı, organ bağışı ve muhtacına muhtaç olduğu organı ulaştırmaktır. Bu manada diriden diriye kendine lazım olan organları vermek dinen caiz değildir.

"Bir din kardeşinin bu hastalıktan kurtarmak ve şifa bulmasına vesile olmak büyük bir erdemliktir"

Organını bir din kardeşine bağışlayan kişi için Allah Katında büyük bir sevap ve erdemliliğin olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Sağlık bakanlığı tarafından kullanılan bir slogan olarak organını toprak olup çürütmektense, böbrek nakli bekleyen, kalp nakli bekleyen, karaciğer nakli bekleyen akciğer nakli veya doku nakli bekleyen bir din kardeşini bu hastalıktan kurtarmak ve şifa bulmasına vesile olmak büyük bir erdemliktir, Büyük bir sevaptır. Bu manada organının toprak olmaktansa muhtaç olan kardeşini diriltmen yüce Allah'ın hoşuna giden bir davranıştır. Şartlarına uygun bir şekilde yapılan organ nakli caizdir, sevaptır." şeklinde belirtti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir