HAK Başkanı Soylu: İslam dünyası olarak helal gibi kavramında anlaşabildiğimiz mekanizmamız yoktur
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) iş birliğinde, "Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler" konulu program düzenlendi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) iş birliğinde, "Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler" konulu bir program düzenlendi.
Bursa Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda gerçekleşen programda Helal Akreditasyon Kurumu (HAK)Yönetim Kurulu Başkanı, Zafer Soylu ve Bursa Ticaret Borsa Meclis Başkanı Mehmet Aydın birer konuşma gerçekleştirdi.
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK)Yönetim Kurulu Başkanı, Zafer Soylu, "Bir zamanlar sadece et ürünleriyle ve hayvan kesimiyle ilişkilendirilen helal belgelendirme ve helal kavramı bugün itibariyle artık gıdanın dışında ilaç kozmetik gibi birçok ürün grubunu içine aldığı gibi pek çok hizmet sektörünü de içine almıştır." dedi.
"Mesele ticari ve ekonomik yönü güçlü olmakta birlikte bu bizim sorumluluğumuzdur"
Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı, Zafer Soylu
Helal ekonominin büyüklüğünden ne zamandan bahsedersek, sanki bu işe sadece ticari ve ekonomik kaygılarla yaklaşıyormuş gibi bir anlamın da ortaya çıktığını belirten Soylu, "Bu mesele ticari ve ekonomik yönü güçlü olmakla birlikte bu bizim sorumluluğumuzdur. Eğer dünyada yaşayan Müslümanlar dünyanın neresine giderse, gitsin ürünün helal olup olmamasıyla üzerindeki helal logosunun gerçek olup olmaması noktasında kafalarında soru işareti varsa hepimizin sorumluluğunu artıran bir husustur. Maalesef biz İslam dünyası olarak helal gibi temel bir kavramda bile üzerinde anlaşabildiğimiz belgelendirme ve denetim mekanizmasını kurabildiğimiz bir alan yoktur." şeklinde konuştu.
"Dünya helal gıda pazarı yaklaşık 7 trilyon'dur"
Bursa Ticaret Borsa Meclis Başkanı Mehmet Aydın
Programda bir konuşma yapan Bursa Ticaret Borsa Meclis Başkanı Mehmet Aydın, "Dünyada yaşayan yaklaşık 1,8 milyar Müslüman nüfusun yanı sıra, dünya ticaretinin gelişimi ve pazara giren üretici sayısının artması, helal ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesine ilişkin ilgi ve talebi de her geçen gün artırmaktadır." dedi.
Aydın, "Buna paralel olarak, dünya helal gıda pazarı yaklaşık 7 trilyon doları aşarken Türkiye ise bu pazardan sadece 100 milyar doların üzerinde bir pay almaktadır. Bundan dolayı son yıllarda hayatımızda "helal gıda" kavramı daha da ön plana çıkmıştır. Helal kavramı günümüzde sadece gıda ürünleri ile sınırlı kalmamakta finans, tekstil, sağlık, kozmetik, lojistik ve turizm gibi oldukça geniş bir sektörel yelpazeye hitap etmektedir." diye konuştu.
Program soru –cevap bölümüyle sona erdi. (İLKHA)