• DOLAR 32.562
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2449.204
  • ...
Köylülerin şantiye tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı Aladikme köyünde Elazığ Valiliği tarafından özel şirkete kiralanan şantiye ve stok alanında zarar gören köylüler mahkeme kararıyla haklı görülmesine rağmen şantiye çalışmalarının devam ettiği öne sürüldü.
Köylüler şantiye çalışmaları nedeniyle Elazığ Valiliğini suçlarken şantiye çalışanları ise çalışmaların durdurulması ile ilgili mahkeme kararının kendilerine ulaşmadığını iddia ettiler.

Köylüler çalışmalar nedeniyle köyün doğal yapısının zarar gördüğünü ve sularının kesildiğini öne sürdüler.

Konuyla ilgi basın açıklaması yapan Baskil İlçesi Aladikme Köjyü Tüzel Kişilik Vekili Av. Aslıhan Erhan," ilimiz Baskil ilçesi Aladikme Köyü 102 ada, 22 parselde kayıtlı mera arazisinin 30 bin metrekarelik kısmında 23 sayılı İl Mera Komisyonu kararı ile tahsis amacı değişikliği yapılarak, Elazığ Valisi Muammer Erol'un oluru ile Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'ne ''şantiye ve stok alanı'' olarak kullanılmak üzere Valilikçe tahsis edilmiştir. Söz konusu mera parseli şantiye alanı olarak kiralanmış olup özel bir Holding tarafından fiilen kullanılmaktadır." dedi.

Köylülerin ve köy muhtarının çalışmalara karşı çıkmasına rağmen bir sonuç elde edemediklerini savunan Erhan, "Mera parselinde bulunan ağaçlar kesilmiş, atılan dinamitler nedeniyle köy camisinin duvarı çatlamış, gürültü ve etrafa yayılan toz nedeniyle sebze ve meyve ekimi o yıl yapılamamış, köydeki kuyu suları atılan dinamitler nedeniyle kurumuş ve kullanılamaz hale gelmiştir.

Bu olumsuz etkilerden dolayı söz konusu valilik oluru işlemine köy tüzel kişiliğince dava açılmış teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir."şeklinde konuştu.

Valilik yürütmeyi durdurma kararını uygulamamıştır.
Erhan,"Yürütmeyi durdurma kararı davalı Elazığ Valiliği'ne 04.04.2013 tarihinde tebliğ edilmiş olmasına rağmen 30 günlük yasal süre içerisinde Valilik yürütmeyi durdurma kararını uygulamamıştır. Bunun üzerine Elazığ Valiliğine dilekçemiz ile mahkeme kararının uygulanması gereken yasal sürenin geçtiğini ve mahkeme kararının uygulanması gerektiğini arz ettik. Ancak buna rağmen mahkeme kararı Valilikçe uygulanmadı ve köy merasındaki çalışma durdurulmayarak çift vardiya çalışılmak suretiyle devam etti."dedi.

Mahkeme kararını uygulamayan Valilik ve kasıtlı olarak kararı uygulamakta direnen kamu görevlileri hakkında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Erhan," Kömürhan Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından mera alanındaki faaliyetlerin halen devam ettiği, toz ve gürültü kirliğinin görüldüğü tutanakla tespit edilmiş, ilgili alanın fotoğrafları çekilmiştir. Üstelik Çelikler Şirketinin şantiye şefi ifadesinde yürütmeyi durdurma kararını tebliğ almadıklarını ve süratle çalışmalara devam ettiklerini beyan etmiştir. Mahkeme kararının uygulanmadığı ortadadır."ifadesini kullandı


Köy muhtarı Ağaçlarımız yok edildi
Aldikme köy muhtarı Osman Tanman köylünün kendisine vermiş olduğu yetkiyle konuştuğunu ifade ederek, "Mahkeme kararıyla durdurulması gereken şantiyenin günler geçmesine rağmen çalışma durdurulmadı. Hala çalışma devam ediyor. İçme suyumuz patlatılan dinamitlerden dolayı kesildi. Ağaçlarımız yok edildi. 30 dönüm arazideki ağaçların hepsi kesilip yok edildi. Mahkeme kararı uygulanmıyor." Şeklinde konuştu. (Yasin Kavaklı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir