• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Kriz en çok onları vurdu GENÇLER EVLENEMİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

Hazreti Muhammed (s.a.v.), “Ey genç topluluğu! Aranızdan evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek, gözü haramdan korumak ve iffeti muhafaza etmek için en iyi yoldur.” diye buyuruyor. Ancak günümüz şartlarında evlenmek hiç de kolay değil. Yüksek enflasyon ve ülkede var olan ekonomik kriz en çok evlenmek isteyen gençleri vurdu. Yükselen evlilik giderleri gençler için evliliği hayal durumuna getirirken, ailelerin talepleri de bu işi daha da zorlaştırıyor. Doğruhaber’e konuşan vatandaşlar, gençlerin evlenmesinin önündeki engelleri anlattı.

“ÇOK BÜYÜK BİR EKONOMİK DARBOĞAZDAYIZ”

Türkiye’de evliliğin önündeki en büyük engelin ekonomik nedenler olduğunu belirten Onur Pehlivan,

“Öncelikli olarak ekonomik problemler var tabii ki. Çok büyük bir ekonomik darboğaza girmiş durumdayız. Enflasyon çok yüksek. Ev alım şartları çok düşük. Bundan ziyade, gençlere verebileceğimiz herhangi bir statü kalmadı bu ülkede ne yazık ki. Bakıyorsunuz bugün gelmiş olduğumuz koşullar ne yazık ki gençleri Türkiye’de kalmaya değil, Türkiye’den dışarıya itmeye devam ediyor. Gençlere herhangi bir yatırım söz konusu değil bu ülkede. Bu tarz sorunlar var.” şeklinde konuştu.

“2 ÇOCUĞUM VAR, EVLENDİREMİYORUM”

Bekar 2 çocuğunu evlendiremediğini kaydeden Necati Aktaş, “Öncelikle ekonomi engeli var. Ailevi problemler var. Şuandaki gençler biraz da özgür yaşamak istiyorlar. Ekonomi zaten elverişli değil. Aldığım şu iki üç parça şeye 200 TL ödedim. Bununla ben gençleri mi evlendireyim, kira mı vereyim? Bunun gibi çok problemler var. Ailelerde problem çok. Benim de 2 çocuğum var. Evlendiremiyorum. ‘Oğlum evlenin’ diyorum; ‘Baba imkanımız yok, paramız yok’ diyorlar. E biz ne diyelim bunlara. Bir şey diyecek halimiz yok. Bakalım şu seçim dönemlerinde belki evlenme imkanları biraz daha iyi olabilir.” cümlelerini kullandı.

“İSTANBUL’DA EV BULAMIYORUM”

Kiralık ev bulamamanın büyük bir engel olduğunu ifade eden Murat Özbek, “Şuan ben bir genç olarak İstanbul’da ev bulamıyorum mesela. Yani ben şuan eve çıkacağım. Ev bulamıyorum. Bu en büyük engel benim için. Şuan tek bir odada kalıyorum. 3 bin lira kira veriyorum. Ve odanın penceresi yok. Benim önümdeki engel bu. Devlet bana destek olmuyor.” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK YARININDAN ÜMİTSİZ

“En büyük engel en başta ekonomik nedenler” diyen Ahmet Ayna ise, şöyle devam etti: “Evliliğin dışında, gençler istediği gibi yaşayamıyor. Çoğu özellikle üniversiteli gençler işsiz. İşsiz olduğu gibi bir de bu son zamanlarda sınav soruları çalındı. Bu nedenlerle gençlik artık yarınını düşünemiyor. Gençlik bugünden bile endişeli yani kısacası. Onun haricinde gençler niye evlenemiyor? Çünkü kafasına uygun birisini bulamıyor. Bulduğu da daha çok ekonomik durumuna bakıyor. Kimse adam dürüst mü, namuslu mu diye bakmıyor.”

“GENÇLERİN ÖNÜNDE EKONOMİK ENGELLER VAR”

Ekonomik sebeplerin dışında mevcut eğitim sisteminin de gençlerin aleyhine olduğunu kaydeden Sinan Metin, “Bence sistem gençleri kitliyor. Yani 30 yaşına kadar bir gencin evlenememesi, eğitim süreci ve ilgili mekanizmanın sağlıksız olduğunu gösteriyor. Gençlerin önünde ekonomik engeller var. Genç adam olsam ekonomik nedenlerle bu ülkeyi terk etmeyi düşünürdüm. Ama bu idealist, vatansever bir yaklaşım değil. Bu ülkenin de yetişmiş gençlere, donanımlı, ahlaklı, düzgün insanlara ihtiyacı var. Onlar olmadan da bu ülke yol yürüyemez. Bakıyorsun devlette; saçma sapan adamlar, saçma sapan yerlerde. Bu yetişmiş gençler yurtdışına gittiği zaman ülke ciddi şekilde kayba uğruyor. Ama gençlerin de haklılık payı var. Engel olarak diyecek olursan; eğitim sistemi çok sıkıntılı. Ekonomik engeller var. Şartlar zor. İş bulmak hakikaten sıkıntılı. Eğer iyi bir eğitimin yoksa zaten, iyi bir işte çalışman çok zor.” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL: EKONOMİ”

Doğruhaber’e konuşan vatandaşlardan Cumali Akgüvercin ise, şunları söyledi: “Ekonomik engeller var. O büyük bir problem. Onun dışında aileler de büyük problem çıkarıyor. Büyük sıkıntı. Şimdi biz gençleri evlendirirken, gençler evlensin diye değil de aileler evlensin diye şey yapıyoruz. Onun dışında ekonomi en büyük sebep diyebiliriz.”

Evlenecek çiftler 2’nci el eşyaları tercih ediyor

Son günlerde yaşanan fiyat artışlarından dolayı sıfır ürünlerde alım gücünün düştüğünü belirten spot pazarı esnafı, evlenecek çiftlerin beyaz eşya ve mobilyada 2’nci el eşyaları tercih ettiğini söyledi.

 Hüseyin Sayhar/Gaziantep

Yaşanan ekonomik krizle beraber sıfır beyaz eşya ve mobilyaya ardı ardına zam gelince, spot pazarına artık evlenecek çiftçiler de ilgi gösteriyor. Evlilik hazırlığında olan çiftler, fiyatların yükselmesinden dolayı 2’nci el eşyaların satıldığı spot pazarlarına giderek bütçelerine uygun sıfır denginde beyaz eşya, mobilya ve küçük ev aletlerine kadar ihtiyaçlarını alıyorlar. Spot pazarlarının, alım gücü düşük olan vatandaşların uğrak yerinin olmasının yanında, Gaziantep’e tayini çıkıp eşyasını getiremeyen memur ve üniversite okumaya gelip ev tutan öğrencilerin de uğrak mekânı olduğunu belirten esnaf, son zamanlarda yaşanan fiyat artışlarından dolayı evlenecek çiftler de beyaz eşya ve mobilyalarını almak için spot pazarını tercih ettiğini belirtiyorlar.

“VATANDAŞ GİDİP MAĞAZADAN EŞYA ALAMIYOR”

Sıfır ürünlerden daha çok 2’inci el ürünlerinin tercih edildiğini belirten Gökhan Çapku, "Halkın alım gücü bayağı bir zayıfladığı için vatandaşlar 2'nci el ürünlere daha çok rağbet gösteriyorlar. Vatandaş gidip mağazadan eşya alamıyor. Mağazadaki fiyat ile burası arasında 2-3 kat fark var. Burada 2’nci el ürünleri çok uygun olduğu için milletin bir yönelmesi daha çok oluyor. Genelde artık bu pazarı eskiden alım gücü düşük olan vatandaşlar tercih ediyordu. Artık burayı evlenecek çiftler de tercih ediyorlar. Sıfır ürünlerin fiyatı pahalı olduğu için mecburen buraya gelip uygun bir şekilde alıp evini dizmeye çalışıyorlar." dedi.

“EVLENECEK ÇİFTLERDEN 2’NCİ EL ÜRÜNLERE BÜYÜK BİR RAĞBET VAR”

Evlilik hazırlığında olan çiftler, fahiş fiyatlardan dolayı 2’inci el eşyaların satıldığı spot pazarlarına giderek bütçelerine uygun eşya aradığını belirten Memik Uzunöz ise spot pazarının evlilik hazırlığında olan çiftler tarafından ilgi gördüğünü söyledi. Uzunöz, "2’nci el ürünlere evlenecek çiftlerden büyük bir rağbet var. Gelip 2’nci el ürünlere bakan evlenecek çiftler, uygun ve ucuz beyaz eşya ve mobilyaları tercih ederek evini bu şekil dizmeye çalışıyor. Kaliteli üründen ziyade sıfır ürün alım güçleri olmadığı için sıfır denginde eşyaları tercih ediyorlar. Milletin alım gücü çok düştüğünden ve fiyatların dengesiz olarak yükselmesinden dolayı halkı ciddi manada etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"EVLENECEK ÇİFTLER SPOT PAZARINA İLGİ GÖSTERİYOR"

Evlenecek çiftlerin 2’nci el eşyaları alıp evini dizmeye çalıştığını belirten Âdem Korkmaz ise, "Evlenecek çiftlerimiz gelip 2’nci el ürünleri alıyorlar. Biz de paket yapıp evlerine götürüyoruz. 2’nci el ürünlerin alımında fiyat ciddi anlamda düşüyor. Bizde bir çamaşır makinesi 2 bin TL ama mağazada sıfırı 8 bin TL’ye kadar çıkıyor. Alışveriş var ama eskisi gibi değildir. Milletin alım gücü düştü elbette ama buna rağmen evlenecek çiftler spot pazarına ilgi gösteriyorlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir