• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Zarar ettiklerini belirten küçükbaş hayvan yetiştiricileri yol kapattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sabah saatlerinden itibaren Gaziantep Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde toplanmaya başlayan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, yürüyerek pazarın yakınından geçen Gaziantep-Şanlıurfa karayoluna geldi.

Artan yem fiyatları ve maliyetler yüzünden zarar ettiklerini ve hayvancılık sektörünün zor durumda olduğunu belirten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, yetkililerin acil tedbirler alması ve canlı küçükbaş hayvan ihracatını açmasını isteyerek yolu çift yönlü olarak yaklaşık 30 dakika trafiğe kapattı.

Bu süre içinde yolu kullanmak isteyen araç sürücüleri eylemin bitmesini beklemek zorunda kalırken küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin eylemi jandarma ve polis ekiplerinin gelmesiyle son buldu.

 

Küçükbaş hayvancılıkta büyük bir kriz yaşandığını belirten yetiştiriciler, sürekli artan yem maliyetleri, tüketicinin alım gücünün düşmesi, bayram sonrasında ete olan talebin azalmasıyla hayvan ve kesim fiyatlarının düşmesiyle zarar ettiklerini dile getirdiler.

Başta yem maliyetleri olmak üzere diğer giderlerin her gün arttığını ve üreticinin elindeki küçükbaş hayvan fiyatının düştüğünü belirten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, canlı küçükbaş hayvan ihracatının açılmasını istedi.

Olay yerine gelerek yolu açmak için üreticilerle görüşen Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman yaptığı açıklamada, üreticilerin ciddi anlamda sıkıntı çektiğini söyledi.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman

Türkman, "Başta üreticiler ve besiciler olmak üzere bu yem ve gübre fiyatlarıyla şu anda gerçekten zarar ettiğinizi, para kazanmadığınızı ve borcunuzu ödeyemediğinizi biliyorum. Canlı hayvan ihracatının bir an önce açılması gerekiyor. Biz bunu her ortamda yetkililere anlatıyoruz. Siz de aynı şekilde ulaşabildiğiniz tüm siyasilere ve yetkililere bunu anlatın biz de anlatmaya devam edeceğiz. 7 bin TL’ye arpa, 4 liraya mercimek samanı alıp 82 liraya karkası alarak bu meslek ayakta kalmaz. Üreticilerimiz yeter ki gelsin birisi hayvanımı alsın da zararına vereyim diyor." dedi. 

"Yanlış politikayla alınan kararlar üreticileri zor durumda bırakıyor"

Talibey Göktaş

Başta yem maliyetleri olmak üzere diğer giderlerin her gün arttığını ve üreticinin elindeki küçükbaş hayvanın fiyatının düştüğünü ifade eden Tellibey Göktaş, "Bin 700 TL’lik arpayı 7 bin TL’ye hayvanlara veriyoruz. Bu ekonomik şartlarda koyunun Türkiye'de 50-52 milyon koyun var. Türkiye bunu kaldıramıyor. Hem üretici hem besici ihracata dayalı bu işi yapıyor. İhracatın açılmasını derhal talep ediyorum canlı hayvan ihracatı açılmazsa, geri 2009 yılına döner küçükbaş hayvan komple Türkiye'de biter. Yetkililer sesimize kulak versinler. Geçen sene 30 bin liraya sattığımız hayvanı bu sene 40 bin liraya veriyoruz. Türkiye'de her şey yüzde 300 yükselmiştir. Bizim fiyatlar ise yüzde 100 bile artmamış arpa yüzde 500 artmıştır. Yem şu an 300 lira olmuş bir durumdadır. Alınan yanlış kararlar üreticileri zor durumda bırakıyor. Biz şu anda 73 TL’ye zincir marketlere et veriyoruz. Onlar da 170 TL'ye eti satıyorlar. Üretici bir sene çamur yağmur demeden üretiyor ama emeğinin karşılığını almıyor." ifadelerini kullandı.

"Devletimizin üreticilere gerekli desteği vererek sahip çıkması gerekiyor"

Tarık Soğancı

Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve fiyatların günden güne değişmesinden ötürü mağdur olduğunu söyleyen Tarık Soğancı ise şunları söyledi:

Yağmur çamur demeden üretim yaptık. Milletimiz et yesin diye şehirlere göçmedik ve meraları terk etmedik ama devletimiz bize sahip çıkmıyor. Bugün Tarım Bakanlığı açıklama yapmış kuzu eti fiyatlarında yüzde 25 indirim yapacak. Peki size soruyorum kimin cebinden alıp kimin cebine veriyorsun? Bizler canlı hayvan ihracatının açılmasını istiyoruz. 3 yıl önce koyunun fiyatı bin 500 TL’ydi Arpanın tonu bin TL’ydi ama bugün arpanın tonu 7 bin TL olmuş. Her şeye yüzde 100 zam gelmişken bizim fiyatlarımız neden yerinde sayıyor. Bu halde bizler nasıl evimizi geçindireceğiz.

"Derhal iyileştirme adımlarının atılması ve canlı hayvan ihracatının açılması gerekiyor"

Hakan Doğru

Alınan yanlış kararların üreticileri ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade eden Hakan Doğru ise, "Şu an ülkede besiciye bir değer verilmiyor. Yetkililer bizzat üreticilerin durumunu pazarda gözlemleyerek bir indirim yapılması gerekiyor. Et fiyatlarına indirim yapılıyorsa yem ve arpa fiyatlarına da indirim yapılması gerekiyor. Bir taraf kalkındırılırken bir taraf batıyor. Milletin ucuza et yemesini hepimiz istiyoruz. Bu üreticilere bir destekleme çıkılarak yapılabilir. Üretici ise emeğinin karşılığını alamadığı zaman sesini bu şekilde yolu kapatarak yetkililere ulaştırmaya çalışıyor. Yanlış politikalarla alınan kararlar herkesi zor duruma sokuyor. Bu durumda bir sene sonra bir üretici kalmaz. Yem, arpa ve girdi maliyetlerinin yüksek olduğu bu zamanda kim üreticilik veya besicilik yapacak? Buna derhal bir iyileştirme yapılması ve canlı hayvan ihracatının açılması gerekiyor." dedi.

"Üreticilere bir an önce arpa ve yem desteğinin verilmesi gerekiyor"

Yıldırım Doğan

Besicilerin zor bir durumda olduğunu ifade eden Yıldırım Doğan, "Yem ve arpa pahalı fakat koyun ucuzdur. Bizim isteğimiz bir an evvel bu canlı hayvanın ihracatının açılmasını istiyoruz yoksa bu durumu devam ederse bu millet perişan olur ve üretim için ne bir tane besici ne de bir tane hayvan kalır. Üreticiler olarak biz iflasın eşiğindeyiz. Tarım bakanımıza sesleniyorum geçen sene ithal edilen arpanın nasıl yarı yarıya zararı olduğunu araştırın ve gerekli adımları lütfen atın! Üreticilere bir an önce arpa ve yem desteğinin verilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Sabahattin Acat ve İdris Altay ise, üreticilere yem ve arpa desteklerinin yapılması gerektiğini ifade ederek, yetkililerin gerekli iyileştirme adımlarını atmasının ve canlı küçükbaş hayvan ihracatının açılmasını talep etti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir