• DOLAR 32.479
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2441.976
  • ...
Vatandaş Dertli: KİRALIK DAİRE FİYATLARI DÜŞMÜYOR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Mehmet Güllü Bozdaş - Yaklaşık bir ay önce TBMM Genel Kurulu, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren ve fırsatçılık yaparak kiraya fahiş zam yapılmasına "dur" diyen yasayı kabul etmişti. Yasayla 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artışları yüzde 25'i geçemeyecekti. Böylece vatandaş da derin bir nefes alacaktı. Peki, piyasalara bu yasa ne kadar yansıdı? Vatandaş gerçekten derin bir nefes alamasa da azıcık soluklanabildi mi? Bu soruların cevabını almak için DOĞRUHABER mikrofonlarını vatandaşa uzattık.

“ARTAN ASGARİ ÜCRETİN HİÇBİR FAYDASI OLMADI”

İstanbul’daki kira fiyatlarını nasıl buluyorsunuz sorusuna cevap veren Faruk Yüksel, “Kira fiyatları haddinden fazla. Hem kendi yerim var kiraya verdiğim dairem küçük olduğu için bende kirada oturuyorum. 3, 4 kat artan yerler var özellikle Üsküdar taraflarında. Geçen sene 1500 olan yerler şimdi 5 bin 6 bin civarında. Maliyet olsa haklı bulunur ama böyle bir durumda yok fahiş fiyatlarla habire arttı. Yeni asgari ücretle beraber kiralarda aniden 2 bin 3 bin lira yükseldi. Artan asgari ücretin hiçbir faydası olmadı. Memlekete döneyim derseniz bile ayrı bir para lazım. Bir insan taşınsa bile en az 20 bin lira gerekiyor. Ben Bitlis’liyim Bitlis’e ailecek döneyim bile dersem otobüs biletlerine 2 ile 3 bin lira arasında gidiyor. Eşyaları göndereyim desem 20 bin lira lazım istesem de gidemiyorum” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL YAŞANACAK BİR ŞEHİR DEĞİL”

“2 aydır kiralık ev arıyorum bulamadım” diye yakınan Şaban Göktaş, “Adamın evi bomboş soruyorum ev sahibine ev kiralık mı? Ev sahibi ne kiralık nede satılık diyor. 1 buçuk milyonluk kiracıyı çıkarmış 4 milyon kira istiyor o ev inşallah başına yıkılır dedim. Kiralar İstanbul da uçmuş durulacak şehir değil bitmiş. Benim emekli maaşım var 3 bin 500 maaş alıyorum 3 bin 500 eve veriyorum bunun doğalgazı kirası diğer giderler nerde nasıl olacak? Ortalıkta yok bir şey. İstanbul yaşanacak bir şehir değil, şuradan bir kilo meyve al 30 lira, eşimle oturduk beraber simit yiyoruz, yaşanmaz burada” dedi.

“BEN MEMLEKETE GÖÇMEYİ DÜŞÜNÜYORUM AMA…”

“Kira fiyatları ateş pahası bir kişi çalışırsa İstanbul’da geçinemez” diyerek söze başlayan Abdullah Akıncı isimli vatandaş ise, “Kira olmuş 4 bin aldığı maaş 4200 TL AKBİL de 600 TL işin içinden çıkamaz geçinemez direk memleketine gider. Burada geçinme yok ekmek olmuş 5 TL, bu şartlarda bir ailede en az 5 kişinin çalışması lazım ki kira, elektrik, su, doğalgaz, internet, okul masrafı ve diğer masrafları anca kurtarır yoksa işin içinden çıkamaz çok zor geçinemez. Ben memlekete göçmeyi düşünüyorum ama evdekilere söz geçiremiyorum, ben bunu 5 ay önce söyledim ama evdekileri ikna edemedim bana kalsa hemen dönerim. Köyümde tarlam, bağım, bahçem her şeyim var düzgün bir hayatım olur daha iyi olur. Kendim eker kendim biçer kendim yerim hem daha organik ve sağlıklı ama çocukları ikna edemiyorum yoksa bir dakika burada durmam” şeklinde konuştu.

“HAYAT ÇOK PAHALI YETİŞTİREMİYORUZ”

Olcay Türkmen de “Kira fiyatları çok aşırı yüksek. Ben Esenyurt’ta oturuyorum oraya taşınalı 7 sene oldu orada kiralar 700 TL idi şimdi 2binden aşağı kira yok. Yabancılar geldikten sonra kiralar uçtu. Hanımı bekliyorum 3 sene sonra emekli olacak sonra gideceğim, burada durulmaz çünkü hayat çok pahalı yetiştiremiyoruz. Ekmek olmuş 4, 5 TL, taze fasulyenin kilosu 18 TL olmuş hayat mı var İstanbul’da geçim diye bir şey kalmadı” dedi.

“MİLLET YİYECEK YEMEK BULAMIYOR KİRAYI NASIL VERECEK”

Özcan Güzer, “Millet perişan durumda yiyecek yemek bulamıyor kirayı nasıl verecek bilemiyorum. Bu aralar işte yok doğru düzgün piyasada baya durgun bizim sektör durmuş boş geziyorum. Millet kirayı nasıl verecek bilmiyorum Allah yardımcıları olsun. Memlekete dönsek ne olacak ki, değişen bir şey yok ki. Gitmeye kalksan bir dünya masraf gidiyor eskisi gibi değil ki bir koyun olmuş kaç para nasıl alacak millet? Gitmek istesen bile gidemiyorsun” şeklinde yakındı.

“MEMLEKETTE YERİM OLSA BİR DAKİKA DURMAM”

Kira fiyatları hakkında Kemal Odabaş isimli vatandaş da, “Fiyatlar çok yüksek. Her semt kendine göre çok yüksek bunun sebebini de yabancılara bağlıyorum onlar geldi 10 kişi aynı evde yaşıyor ortak ödeyince çok olmuyor ama bir aile normalde 2 bin 3 bin anca kira verebilir. Enflasyon var her şey uçtu gitti. Memlekette yerim olsa bir dakika durmam ben Trabzonluyum yüksek kesimde olduğumuzdan bizde arazi filan yok. Toprak her şeye bedeldir arazim olsa bir dakika durmazdım buralarda” dedi. Vatandaşın İstanbul’daki fahiş kira fiyatları hakkındaki ortak görüşü, kira fiyatlarının çok ağır olduğu şeklinde oldu. Vatandaş bu durum karşısında imkan ve şartlar müsait olursa memleketine dönmek istiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir