• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Çin-Tayvan hattında askeri gerilim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tayvan medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Çin’in askeri ve siyasi kanalları aracılığıyla yaptığı sert uyarılara rağmen Pelosi’nin bugün yerel saatle 22.30’da başkent Taipei’de yer alan Songshan Havalimanı’na inmesinin beklendiği öne sürülmüştü. Pelosi’nin ayrıca yarın Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve bazı üst düzey yetkililer ile bir araya geleceği, öğle saatlerinde de ülkeden ayrılacağı iddia edilmişti.

Tayvan polisi de ziyaret ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini arttırdı. Ulusal Polis Teşkilatı da ziyaret için özel korumalar görevlendirecek.

Pelosi'nin Asya gezisine ilişkin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaret programında Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore yer alırken, Tayvan ise belirtilmemişti.

Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak kabul eden Çin yönetimi, ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmeyi isterken, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak değerlendiriyor.

Çin ordusunun Tayvan'a en yakın kıyı eyaleti olan Fujian bölgesine yakın bir mesafeye çok sayıda ağır askeri teçhizat sevkiyatı gerçekleştirdiği iddia edildi.

Tayvan’ın doğusundaki sulara ise biri uçak gemisi olmak üzere 4 adet ABD savaş gemisinin "rutin" sevkiyat kapsamında konuşlandırıldığı açıklandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir