• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
"Tercih Rehberliği Projesi" tercih yapacak öğrenciler mezunlarla buluşturuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2 milyonu aşkın gencin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihleri başladı. Tercih sürecinin başlamasıyla aday öğrenciler ve aileler üniversite ve bölümlere ilişkin akıllarını kurcalayan pek çok sorunun cevabını aramaya başladı.

Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), öncülüğünde yürütülen "Tercih Rehberliği Projesi" adayların aklındaki üniversite ve bölümlerde öğrenim gören rehberler ile ücretsiz ve hızlı iletişim kurmaları noktasında yardımcı oluyor.

180'i aşkın üniversite ve 200'den fazla bölümde öğrenim gören 4000'i aşkın rehberin bulunduğu www.tercihrehberligi.com sitesi üzerinden adaylar en uygun rehberler ile eşleştiriliyor. Rehberi tarafından aranan adaylar, hakkında bilgi almak istediği üniversite ve bölümle ilgili bilgileri ediniyor.

 

Rehberler; üniversite öğrenimine devam eden veya geçtiğimiz 10 yıl içerisinde üniversitelerden mezun olan gençlerden oluşuyor.

Tercih Rehberliği Projesi Koordinatörü Ertuğrul Yeşilkaya, yürüttükleri proje hakkında İLKHA muhabirine konuştu.

"Tercih süreci zorlu bir süreçtir, üniversite tercihi kariyer için önemli bir adımdır"

Tercih Rehberliği Projesi Koordinatörü Ertuğrul Yeşilkaya

Tercih Rehberliği Projesini 5 yıldır TGSP adına yürüttüklerini belirten Yeşilkaya, "Projemiz ile tercih yapmak isteyen öğrencilerle; okumak istedikleri bölüm veya üniversitede okuyan ya da mezun olmuş rehberlerimizi buluşturarak bölüm ve üniversite hakkında kendilerine doğru bir bilgi akışını sağlıyoruz. Tercih süresinde özellikle sıralama ve puan bazlı bir eşleştirme yapılıyor. Öğrencilerin tercih listesine baktığınız zaman; gelecek planı, kişilik özellikleri ya da tercih edilen bölümün gelecek yıllarda nasıl bir seyir izleyeceğinden ziyade puan ve sıralamaları dikkate alınarak çok farklı üniversitelere yönelebiliyorlar. Bu da birkaç yılın heba edilmesi durumunu ortaya çıkarıyor. Bu durumun önüne geçmek istiyoruz. Sıklıkla tercih bazlı hizmetler sunuluyor. Bunu okullar, rehberlik servisleri, belediyeler, özel üniversiteler gibi yapılar insanlara ücretsiz olarak sunuyorlar. Ancak burada projemizin özel olduğu bir nokta var; biz tercih yapacak adayı kendi istediği bölüm ve mümkünse istediği üniversitede okuyan ya da daha önce okuyup mezun olmuş iş hayatına girmiş rehberlerle birebir görüşmelerini sağlıyoruz. Onlardan bölümün, derslerin, üniversite hayatı boyunca yapılabileceklerinin tavsiyesini, iş dünyası ya da mezuniyet sonrasına dair analizlerin paylaşılmasını sağlıyoruz. Aday bu sayede bölümün gerekliliklerini, durumunu, ne olduğunu ve okuyacağı üniversitenin imkanlarını bilerek daha doğru tercih yapabiliyor. Bu sayede kariyer gelişiminde daha doğru adımlar atılmasını sağlıyoruz." dedi.

"Sistemde 180'in üzerinde üniversite ve 200'ün üzerinde bölümden yaklaşık 4 bin civarı rehberimiz bulunuyor"

Tercih Rehberliği sitesinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi veren Yeşilkaya, "Sitemizde iki adet formumuz var. Bunlardan birisi aday formu diğeri rehber formudur. Tercih dönemi başlamadan rehber başvurularını açıyoruz ve çeşitli üniversitelerden kayıt oluyoruz. Bugün sistemde 180'in üzerinde üniversiteden ve 200'ün üzerinde bölümden yaklaşık 4 bin civarı rehberimiz bulunuyor. Rehber başvurularının akabinde puanların açıklanmasıyla bizim için tercih süreci başlamış oluyor ve aday formlarını açmaya başlıyoruz. Aday www.tercihrehberligi.com adresine girerek, 'tercih yapmak istiyorum' kısmını doldurarak bize başvuruyor. Başvuru sonrasında adayın tercih ettiği 3 bölümü öncelikli olarak mümkünse aynı bölüm ve üniversiteden eşleştirmeye çalışıyoruz. Tercih ettiği bölümden rehberimiz yoksa eşdeğer bir üniversite tespit ederek eşleşmeyi sağlıyoruz. Akabinde rehberimizle adayımızın bilgilerini paylaşıyoruz, rehberimiz adaya 24 saat içerisinde ulaşıyor. Rehber adaya bölüm, üniversite, üniversite yaşamı, eğitim, üniversite döneminde yapılması gerekenler, iş hayatı hakkında bilgiler paylaşıyor ve süreci tamamlamış oluyoruz." şeklinde konuştu.

"Rehberlerimizle adayın eğitim hayatı içerisinde de görüşmesi noktasına bir yol açmış oluyoruz"

Rehberler ile adayların iletişiminin tercih dönemi sonrasında devam ettiğini dile getiren Yeşilkaya, "Tercih dönemi tamamlandıktan sonra adaylardan hangi üniversiteye yerleştiklerine dair dönüt alıyoruz. Mümkün olduğu ölçüde rehberlerimizle adayın eğitim hayatı içerisinde de görüşmesi noktasına bir yol açmış oluyoruz. Tercih döneminin hem aileler hem de öğrenciler için ne kadar kritik bir süreç olduğunun farkındayız. Bu dönemde 4 bin rehberimizle binlerce öğrenciye hizmet sağladık. Hala binlerce öğrenci için kontenjanımız, imkânımız bulunuyor. Bu süreçte ailelerin ve öğrencilerin yanında olmak istiyoruz. Tercih yapacak arkadaşlarımız bu hizmetten tamamen ücretsiz olarak faydalanabilirler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir