• DOLAR 32.462
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2428.837
  • ...
Küresel kömür talebi rekor kıracak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yavaşlayan küresel ekonomiye ve Çin'deki kapanmalara rağmen, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yükselen doğalgaz fiyatları, bu yıl dünyanın kömür kullanımına daha fazla yöneleceği beklentilerini artırıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) raporuna göre, dünyanın kömür tüketimi 2022'de artacak ve yaklaşık on yıl önce ulaştığı rekor seviyeye geri dönecek.

Rapora göre, mevcut ekonomik ve piyasa trendleri esas alınarak, Çin ekonomisinin yılın ikinci yarısında beklendiği gibi toparlandığı varsayıldığında, küresel kömür tüketiminin 2022'de yüzde 0,7 artarak 8 milyar tona çıkacağı tahmin ediliyor. Bu miktar, 2013'te belirlenen yıllık rekor seviyeye eş olarak gerçekleşirken, kömür talebinin önümüzdeki yıl daha da artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Yeni rapor, kömürün elektrik üretimi ile bir dizi endüstriyel süreç için önemli bir yakıt olmaya devam ettiği birçok ülkede önemli etkileri olan ve son aylarda kömür piyasasında yaşanan çalkantıya dikkat çekiyor.

Aynı zamanda, kömürün enerji ile ilgili karbon emisyonlarının en büyük kaynağı olması nedeniyle, dünyanın büyük miktarlarda kömür yakmaya devam etmesi iklim endişelerini artırıyor.

Küresel ekonomi Kovid salgınının ilk şokundan hızla kurtulurken, dünya çapında kömür tüketimi 2021'de yaklaşık yüzde 6 toparlandı. Bu keskin artış, mutlak anlamda küresel enerji ile ilgili karbon emisyonlarında şimdiye kadarki en büyük yıllık artışa önemli ölçüde katkıda bulunarak tarihteki en yüksek seviyeye ulaşmasına sebep oldu.

Hindistan'da kömür talebi 2022'nin başından bu yana güçlü olarak gerçekleşirken ülke ekonomisinin büyümesi ve elektrik kullanımının genişlemesiyle tüm yıl için yüzde 7 artması bekleniyor.

Çin'de, bazı şehirlerde tekrarlanan Kovid kapanmaların ekonomik büyümeyi yavaşlatması nedeniyle 2022'nin ilk yarısında kömür talebinin yüzde 3 oranında düştüğü tahmin ediliyor. Buna karşın, yılın ikinci yarısında beklenen artış ile beraber kömür tüketiminin geçen yıl olan seviyelerine geri gelmesi muhtemel gözüküyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir