• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...
Tahıl koridoru için imzalar atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, "Bunun gerçekleşmesini sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarlı yaklaşımı sayesinde oldu. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine hitaben söylüyorum. Böyle bir girişimin yolunu açtınız. İnsanlığın faydası herkes için önemli. Bu anlaşma aslında dünya için imzalanıyor. Küresel gıda fiyatları rekor seviyelere vardı. Kalkınmakta olan ülkelere bir fırsat sunacak" dedi.

Guterres'in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

''Tüm dünyayı uzun bir süredir meşgul eden bir sorunun çözümüne dâhil olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu adımla sıcak hava dalgası ve kuraklığının yaratabileceği sorunlarda ortaya çıkabilecek fiyat artışını dizginleyecektir. Açlık tehlikesinin önüne geçilmesine katkıda bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun çözümü için Türkiye'nin yoğun mesai yaptığına dikkat çekerek, "Elbette tek bir adımla buraya gelmedik. Yoğun mesailer yaptık. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafği ile Karadeniz'den dünyanın pek çok noktasına nefes borusu sağlamış olacağız. Tüm süreçler üzerindeki mutabakat tesis edildi" dedi.

Erdoğan, Ukrayna limanlarındaki denetimin, İstanbul'da kuralacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Erdoğan, "Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Savaş sadece tarafları değil, tüm dünyayı etkiliyor. Medeniyet anlayışının bizim üzerimize yüklediği gereklilikleri yerine getirmeye devam edeceğiz'' diyerek sözlerini sonlandırdı.

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri 14 Temmuz'da İstanbul'da bir araya gelmişti.Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri 14 Temmuz'da İstanbul'da bir araya gelmişti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir