• DOLAR 32.583
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2455.792
  • ...
Bakan Çağlayan: "Faiz lobisinin tezgahına gelmeyelim"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin'de bir gıda fabrikasının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı olaylarını faiz lobisine bağlan Çağlayan, "Ne olur faiz lobisinin tezgahına gelmeyelim. Birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Bugün Türkiye'deki faiz lobisinin ekmeği kesilmiştir. Bu faizler koalisyonunun Türkiye'de nimetleri kesilmiştir. Kavga, onun kavgasıdır" dedi.

 

Bakan Çağlayan, "İnsanların bireysel hak ve özgürlükleri ile demokratik haklar konusunda anayasada yapılan 26 maddelik değişiklikle, Türkiye'yi sadece ekonomik zenginliğe değil aynı zamanda demokratik zenginliğe sahip olacak bir yapıya dönüştürmek için çalıştıklarını kaydetti.

 

Gezi Parkı olaylarının marjinal gruplar ile bunların dış uzantıları tarafından Türkiye'nin imajının farklı şekillere sokulmaya çalışıldığına dikkatleri çeken Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnsanlarımızın, gençlerimizin bütün saf halleriyle yapmış oldukları hassasiyetlere aynen katılıyoruz. Vatandaşlarımızın, gençlerimizin masumane duygularla yapmış oldukları çevreyle ilgili hassasiyetlerinin sonuna kadar yanındayız. Ancak masumane başlayan bu olaylar, Türkiye'yi içeriden ve dışarıdan manipüle etmeye çalışan marjinal gruplar ve onların işbirlikçisi olan dışarıdaki uzantıları tarafından Türkiye'nin imajı farklı bir şekle sokulmaya çalışılıyor. Bu konuda hepimizin uyanık olması gerekiyor. Türkiye'nin bu başarıyı, birlik ve beraberliği, hele hele çözüm sürecinde birlik ve beraberliği ortaya koyduğu bir dönemde, birbirimize daha fazla kenetlenip, daha fazla sarılmamız, birbirimizi daha fazla anlamamız gereken bir dönemde geçiyoruz." dedi.

 

"Türkiye dünyada en az kamu borcu olan ülke"
Türkiye'nin IMF'ye borcunu ödemesiyle, kamu borçlarında dünyanın en az borca sahip olan ülkesi haline geldiğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Dünya büyük krizlerden geçerken Türkiye'nin inadına yatırım, inadına üretim yapan bir ülke haline gelmesinden ve büyümesinden endişe edenler bir anda ortaya döküldüler. Bu olaylar başlamadan 10 gün önce ülkemizde çok önemli sermaye çıkışları başladı. Bu sermaye çıkışlarının ardından bu olaylarla beraber Türkiye farklı bir Türkiye olarak gösterilmeye başladı" diye belirtti.

 

Türkiye'nin faiz lobisine çok büyük bedel ödediğini dile getiren Bakan Çağlayan, "Türkiye'ye çok büyük bedel ödettirildi. Türkiye'ye son 30 yılda ödettirilen sadece faiz bedeli 1,5 trilyon dolardır. Türkiye 1,5 trilyon doları faizlere, faiz lobisine ödememiş olsaydı 2023'te gelmeyi hedeflemiş olduğumuz rakamlar yıllar önce gerçekleşirdi. Faizler yükseldi, tekrar düşecek, hep beraber göreceğiz. Dünyanın ekonomik göstergeleri faiz, borsa, dövizdir. Şükürler olsun gerilemeye, toparlanmaya başladı. Ülkemize son 10 yılda 124 milyar dolar uluslararası sermaye geldi. Geçtiğimiz 80 yılda ülkemize gelen yatırım 14,6 milyar dolardır. Bunlar kaşımıza, gözümüze gelmedi. 30 yaş üstü genç nüfusa, ekonomik ve siyasi istikrara geldi" şeklinde konuştu.

 

"Ne olursa olsun çözüm sürecini bitireceğiz"
Başlatılan sürece de değinen Çağlayan, "Bu ülkede Türk'ün hakkı ne ise Kürtün'de hakkı odur. Kürt'ün hakkı ne ise Arap'ın da hakkı o kadardır. Arap'ın hakkı ne kadar ise Yörük'ün de hakkı o kadardır. Sünni'nin hakkı ne kadar ise Alevi'nin de hakkı o kadardır. Türkiye bir kardeşlik dönemine girmiştir. Birlik beraberlik, çözüm sürecine girmiştir. Çözüm sürecine girmiştir. Bizim inancımızda insanların dinene, ırkına göre hareket etmek yoktur…

 

Her ne olursa olsun AK Parti Hükümeti olarak, bize ne getirirse getirsin biz bu sürece katkı vermeye, bu kardeşlik projesini bitirmeye ant içtik" dedi. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir