• DOLAR 32.202
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2502.662
  • ...
Kritik zirve sonrası açıklama!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Reisi gerçekleştirdikleri görüşme sonra açıklama yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Az önce değerli kardeşimle önce dar kapsamlı sonra da heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişare Toplantı'mızı yaptık. Bu istişarelerin ilişkilerimizi iyi etkileyeceğine inanıyorum. İran'ın komşularla ilişkileri geliştirme çabasını değerli buluyorum. Siyasi, askeri, ticari tüm alanlarda görüşlerimizi karşılıklı ifade ettik.

Tabi bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı ama maalesef Kovid sebebiyle ciddi bir sorun yaşadık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. Ama inanıyorum ki, iki ülkenin kararlı ilerleyişiyle yine bu hedefimize ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bunu gerçekleştirebiliriz. Türkiye olarak, özellikle savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçrama kaydettik. Bu konudaki dayanışmamızı çok önemsiyorum. 

yrıca terörle mücadelede de yol alıyoruz. Bildiğiniz gibi biz bunları NATO'da da kayıt altına aldırdık. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun huzur bırakmayan baş belalarıdır. Dolayısıyla bunlarla mücadelemiz devam edecek.

Ek olarak burada Astana Üçlüsü olarak da bir araya geldik. Gerek sayın Putin, gerek şahsım ve Reisi gelişmeleri birlikte masaya yatıracağız. Tabi bu Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme ve süreci ayağa kaldırma durumu olacaktır." ifadelerini kullandı. 

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "İki ülke arasındaki ticari hacmi potansiyeline göre çok daha düşük seviyededir. İki ülke 30 milyar dolar hedef belirledi. Böylece mevcut ticaret hacmi üç katına çıkarılacak. Doğalgaz ihracatına ilişkin anlaşmanın süresinin uzatılması konuşuldu. Bunun da uzatılmasıyla ticaret hacmi daha da artacaktır. İki ülke arasında yatırım konularının geliştirilmesi de ele alındı. Güvenlik ve istihbarat ilişkilerinin geliştirilmesi özellikle sınır bölgelerinin güvenliği ele aldığımız konulardan biri oldu. Terörizmle, uyuşturucuyla ve organize suçlarla ilgili konular konuşuldu. Türkiye ve İran bölgenin iki güçlü ülkesi, onların ilişlileri bölgenin güvenliğine katkı sağlayacaktır" dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir