• DOLAR 32.22
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2426.351
  • ...
İnşaat sektörüne verilen destek beklentileri karşılamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rapora göre; Mayıs ayında eşik değerin altına inen faaliyet yükseldi. Sınırda hareket eden ve geçen ay eşik değerin üstüne çıkan Güven Endeksi haziranda yeniden sınırın altına indi. Düşük endeks beklentisinin devam ettiği sektörde, faaliyetlerde artış yaşanmasına rağmen iyileşme beklentisi görülmedi. Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki yükselme neticesinde yukarı yönlü hareket ederek yılın en yüksek düzeyine çıktı.

"Artan maliyetler sektör açısından beklentiyi olumsuz etkilemektedir"

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “TÜİK tarafından son açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi nisan ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 106 düzeyine ulaşmıştır. Malzeme maliyetinde yüzde 130'un üzerine çıkan artış rakamı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile paralel bir görünüm sergilemektedir. Son uygulamaya konulan inşaat sektörüne yönelik destek paketlerinin etkisi ile inşaat sektöründe bir hareketlilik beklenmekle birlikte özellikle artan maliyetler sektör açısından beklentiyi olumsuz etkilemektedir." dedi.

"İnşaat sektöründe yıl içerisinde olumlu bir senaryo gerçekleşmedi"

Işık, "Faaliyet Endeksi’nin haziran ayında yılın en yüksek düzeyine ulaşmasına rağmen, geçen yılın aynı ayına göre düştüğü görünmektedir. Bu durum faaliyetteki yükselişin, geçen yıla kıyasla düşük kaldığını ortaya koymaktadır. Ekonomiye olan güvenin yükselmiş görünmesine rağmen beklentinin zayıflaması, inşaat sektörü özelinde olumlu bir senaryonun bu yıl için hâlen gerçekleşmediğini ortaya koymaktadır. 3 endeksin bileşeni olan Hazır Beton Endeksi de önceki yıla kıyasla düşüş göstermiştir." diye konuştu.

Konut kredi faiz düzeyinin diğer kredi türlerine kıyasla düşük seyretmesinin konut talebini pozitif etkilemeye devam ettiğini belirten Işık, artan konut talebine rağmen inşaat sektörü oyuncularının beklentisinin buna paralel yükselmemesi sektör açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir