• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Polen alerjisi olanlar dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van il Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, polen alerjisi olanları uyardı.


Polen alerjisinin tedavi edilmemesi durumunda astım ve bronşit gibi hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunan Dr. Acar, "Belirtiler çoğunlukla soğuk algınlığı sanıldığı için teşhis gecikiyor. Kendilerinde polen alerjisi belirtileri hisseden kişiler, vakit kaybetmeden doktora başvurmalılar. Aksi halde alerji hastalığa dönüşüp, astım ve bronşite neden olabilmektedir. Yapılacak deri ve kan testleri sayesinde, hangi bitkinin polenlerine alerji yaptığı belirlenip, uygun tedavi gerçekleştiriliyor. Alerjik şikâyetlerin arttığı dönemlerde ise göz ve burun damlaları kullanılabilir" diye konuştu.


Belirtileri nelerdir?
Polen alerjisinin 5-40 yaş grubu arasında görüldüğünü söyleyen Dr. Acar, bu alerjiye yakalananların gün geçtikçe daha da arttığına dikkat çekti. Dr. Acar, "Polenler yılın belli aylarında ve sürelerinde havada azami miktarda bulunmaktadır. Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler ve pelinler polen miktarının arttığı zamanlardır. Polen alerjisi belirtileri olarak da burun akması, kaşınması, burunda tıkanma ve hapşırmadır. Ayrıca gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler gözlenir. Polen sezonunda, bazı hastalarda astım görülür. Bu belirtiler hastanın etrafında ki kişiler tarafından kolayca anlaşılır fakat diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir tamamen tepki gösterir. Polen alerjisi olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre olma ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Polen alerjisi kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler" dedi.


Alerji testi yapın
Polen alerjisini iğne testi sayesinde öğrenebileceğini söyleyen Dr. Bilal Acar, "Polen alerjisi konusunda uzman olan doktorlar tarafından uygulanan iğne testi sayesinde, kişinin polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvan tüylerine olan hassasiyeti öğrenilir. İğne testinde polen alerjisini etkileyen bir maddeden küçük bir damla cildinize damlatılır. Bu damlanın içinden derinizden küçük bir delik açılır. Kızarık, kaşıntılı beyaz kabartılı bir alan gözlenirse bu alerjiniz olduğuna işarettir. Bu testten 3-10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması çok önemlidir, çünkü test sonucunu yanlış etkileyebilir. Kan testi de polen alerji bulgusunda kullanılan yöntemlerdendir" şeklinde konuştu.


Alerjisi olanlara öneriler
Dr. Acar, polen alerjisi tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"-Polen alerjisi olan kişiler özellikle temizliğe önem vermeli, ağır kokulara ve tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

- Polenlerin gün içinde havada en yoğun olduğu vakitlerde yani sabah ve akşam arasında ev havalandırılmamalıdır.

-Yine bu vakitlerde çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı çünkü polenler çamaşırlara yapışabilir.

-Yatmadan önce, vücudunuza yapışan polenlerden kurtulmak için duş almanız da fayda vardır.

- Güneş gözlükleri gözdeki rahatsızlıkları azaltıp ve polenlerin göze ulaşmasını engelleyebilir.

- Özellikle astım hastaları polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkarken maske kullanmaları gerekir." (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir