• DOLAR 32.325
  • EURO 34.725
  • ALTIN 2414.288
  • ...
Afganistan coğrafyasının zorlukları ve doğal afetler hayır kuruluşlarının çalışmasına engel olmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Afganistan, coğrafi yapısı nedeni ile sarp dağlar ve geçitlere sahip bir ülke. Uçurumlar nedeni ile tehlikeli yolların bulunduğu ülkede asfaltlı yol sayısı çok az. Bu nedenle tali yollar ve bu yolların taşlı olması nedeni ile arazi araçları ilerlemekte güçlük çekiyor.

Bu zorlu coğrafyada aldıkları kurban vekâletlerini yerine getirmek ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak için ülkede bulunan uluslararası yardım kuruluşlarından IHO EBRAR ve Avrupa Yetimeli Derneği ile Türkiye'de faaliyet yürüten Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı ile Yetimler Vakfı yetkilileri ve üyeleri hayır çalışmaları sırasında çok zorlandıklarını ifade etti.

 

Yetimler Vakfı Genel Başkanı ve aynı zamanda IHO EBRAR ve Avrupa Yetimeli Derneği ile Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı'nın koordinatörlüğü yürüten Fikri Karavil, yaşadıkları zorlukları İLKHA'ya anlattı.

Coğrafyanın zorlu olmasının yanında kendi ekipleri ile başka bir bölgede bulunan ekibin selde saatlerce selde mahsur kaldığını söyleyen Karavil, sel bölgesini geçtikten sonra araçlarının arızalandığını, 4 saat boyunca araç ile uğraştıklarını buna rağmen ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını söyledi.

https://ilkha.com/dunya/hayir-kuruluslari-afganistan-da-45-bin-aileye-kurban-eti-dagitti-201834

"Ulaşım bizim için çok zor oldu"

Yaşadıkları zorlukları anlatan Fikri Karavil, "Afganistan coğrafik olarak gerçekten çok çetin bir ülke, ciddi anlamda sorun ve sıkıntılar var. Bu sıkıntıların başında yollar geliyor, belirli kilometrelerde asfalt var onun dışında hepsi tali yol. Tali yol olmakla birlikte çok engebeli, taşlı ve dik. Tali yol ama yol demeye bin şahit lazım. İnsanlar bu şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Ulaşım bizim için çok zor oldu. Arife gününde yola çıktık, ciddi anlamda yağmur vardı, sel meydana geldi ekiplerimiz yolda mahsur kaldı. Bizim dışımızdaki ekip yaklaşık 4 saat mahsur kaldılar. Farklı bölgeye gitmemize rağmen bizim bölgemizde de sel meydana geldi. Bizde bir saat beklemek durumunda kaldık. Onun dışında yollar hep taşlı, araçlar zor hareket ediyor, aracımızın altını yere vurduk bundan dolayı bozuldu. Araçtaki yağlar döküldü aracımız çalışmadı daha sonra başka bir araç geldi aracımızı çekti." şeklinde konuştu.

"Gittiğimiz köy yolları zorluydu, vardığımızda listeler hazırlanmış, ihtiyaç sahipleri belirlenmişti"

Tüm zorluklara rağmen ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için risk alarak kurban kesim bölgelerine ulaştıklarını belirten Karavil, yol ve doğal afet dışında hiçbir zorlukla karşılaşmadıklarını gerçekleştirilen güzel organizasyonlarla ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını söyledi.

Karavil sözlerini şöyle sürdürdü:

Afganistan'ın insanları çok sıcakkanlı, çok çalışkan ve gayretlidirler, gördüğümüz kadarıyla. Bu zorluklara rağmen bizimle gelen arkadaşların hiç şikâyet ettiklerini görmedim. Onların bu vakarlı duruşu beni çok etkiledi. Tüm zorlukları aşmanın planını yapıyorlar. Zorluklara karşı işlerini ertelemek gibi pozisyonları yok. Bundan dolayı kendilerini çok sevdim, Allah bize de bu mücadele aşkını nasip etsin. 24 ilde yüzü aşkın noktada kurban kesimi ve dağıtımı yaptık ve hepsi birbirine çok uzak noktalardı. Mesela biz başkent Kabil'de kalıyoruz, Angar dediğimiz bir ilçe vardı sekiz buçuk saat uzaklıktaydı. Gittiğimiz köy yolları zorluydu, vardığımızda listeler hazırlanmış, ihtiyaç sahipleri belirlenmişti. Bu noktada güzel bir organizasyon, koordinasyon gerçekleştirmişlerdi. Yol ve doğal afetler dışında hiçbir zorlukla karşılaşmadık. Programımız düzenli, tertipli geçti. Hayırseverlerimizin bağışladıkları kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.

"İşin içerisinde sevgi vardı sevgi ise bütün engelleri, zorlukları ortadan kaldırır…"

Tercümanlarının başka ekiple yolculuk yapması nedeni ile yanlarında tercüman bulunmamasının sorun olmasına rağmen zorlanmadıklarını, insanların kendilerine çok yardımcı olduğunu söyleyen Karavil, "Sorumluluk almışız, insanların vekaletleri var bizde, güzergahlarda programlar belirlenmiş gidilmediği halde aksamalar oluşacak. Bundan dolayı programımızı erteleyerek geri dönme pozisyonunda olamazdık. İşin içerisinde sevgi vardı sevgi ise bütün engelleri, zorlukları ortadan kaldırır, bunun yanında hissettiğiniz muhabbet ve size yapılan karşılamalar gerçekten bize geri adım attırmadı. Bize çok yardımcı oldular. En büyük sorun dil bilmemektir, dil bilmediğiniz içinde var olan sorunu giderme noktasında da zorluk oluyor ama tüm bu sıkıntılara, zorluğa karşı çok iyi bir yıl geçirdik. Afganistan'da ki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaşabilmenin muhabbeti, heyecanı bize bütün zorlukları unutturdu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir