• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Haccınız Mebrur, Kurbanınız Makbul  BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy/DOĞRUHABER

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10’uncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan en önemli bayramlardan biridir. Hazreti İbrahim’in sünneti olan kurban ibadetinin gerçekleştirildiği, hac mevsiminin yaşandığı mübarek günlerdeyiz. Müslümanlar arasında kurbanlar kesilip, ibadet ve ziyaretlerle Kurban Bayramı ihya edilecek. Biz de bu vesileyle bütün Müslümanların bayramını tebrik ediyor, birlik ve beraberlik içerisinde, hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.

“KURBAN YAKINLAŞMAKTIR”

Kurban Bayramı ile ilgili gazetemize açıklama yapan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Kurban ibadetinin yakınlaşmaya vesile olduğunu belirtti. Yapıcıoğlu, “Kurban yakınlaşmaktır. Kurban ibadeti hem Rabbimize hem akrabalara hem de yoksullara yakınlaşmanın bir vesilesidir. Bu vesileyi heba etmemek, hakkıyla idrak edip yaşamak gerek. Aynı zamanda hac ibadeti ile de bayram, ümmetin adeta yıllık bir kongresidir. Bugün içi boşaltılmış olsa da biz Müslümanlar için hac ibadeti, vahdet ve birliğin en önemli sembolüdür. Yeryüzündeki her dil ve renkten milyonlarca Müslümanın bir araya geldiği böylesi bir imkânı, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel bir dayanışma ve birlikteliğe dönüştürebilmeliyiz.” dedi.

“KURBANLARIMIZI MUHTAÇ İNSANLARA ULAŞTIRMAYA GAYRET EDELİM”

Kurban Bayramında yoksulların unutulmaması gerektiğini kaydeden Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

“Gelecekte bayramı, bireysel ibadetlerin yanı sıra yeryüzünde hakkı ve adaleti, barışı ve huzuru hâkim kılmak gibi toplumsal ibadet ve amellerle idrak edebilmeyi Rabbimizden diliyoruz. Ülkenin ve dünyanın içinden geçtiği ekonomik darboğazdan en çok düşük gelirli ve yoksul insanlar etkilenmektedir. Yardımlaşmanın ve dayanışmanın bir nişanesi olan kurbanlarımızı muhtaç insanlara ulaştırmaya gayret edelim. Ramazan Bayramı’nı Şeker Bayramı, Kurban Bayramı’nı ise Kavurma Bayramı gibi ucube isimlendirmelerle önemsizleştirmeye çalışanlara prim vermeyelim. Bayramların manevi atmosferinden yardımlaşarak hep birlikte istifade edelim.”

“KURBAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN”

Kurban Bayramının İslam ümmetinin diriliş ve kurtuluşuna vesile olmasını dileyen Yapıcıoğlu, son olarak şunları kaydetti: “Bütün İslam âleminin, özellikle de hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarımızın Kurban Bayramı’nı tebrik ederim. Rabbim hac ve kurbanlarını ve sair ibadetlerini kabul eylesin. Kurban Bayramı’nın zulüm ve haksızlıkların, gaflet ve uyuşuklukların sona ermesine, İslam ümmetinin diriliş ve kurtuluşuna, telbiyeyi anlayıp uygulamasına vesile olmasını rahmeti sonsuz Allah’tan dilerim. “Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde venni’mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek. Allah’ım! Davetine sözüm ve özümle tekrar tekrar icabet ettim, emrine boyun eğdim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Rabbim! Bütün varlığımla sana yöneldim; hamd senin, nimet senin, mülk senindir. Senin eşin ve ortağın yoktur.”

 

“HAC’DA HAZRETİ İBRAHİM İLE AİLESİNİN TEVEKKÜL VE SABIRLARI SEMBOLİZE EDİLİYOR”

İTTİHAD-UL ULEMA Üyesi Mehmet Ali Altun da gazetemize yaptığı açıklamada, Kurban Bayramının İslam’ın büyük şiarlarının tek tek ihya edildiği bayram olduğunu kaydetti. Hac’da hazreti İbrahim ve ailesinin tevekkül ve sabırlarının sembolize edildiğinin altını çizen Altun, “Kurban Bayramı İslam’ın büyük bayramlarından bir tanesidir. Hazreti İbrahim aleyhisselam ve ailesinin Allah’a olan tevekkülleri ve sabırları sembolize ediliyor. Dolayısıyla bu hacılar için; annemiz hazreti Hacer’in sa’y yapmak (yürümek, koşmak, iş yapmak), zemzem suyunun çıkmasıyla İsmail (a.s.) o kupkuru çölde İbrahim (a.s.)’ın onu Allah’a adamasıyla, Allah’a olan teslimiyetlerini bir nevi ispatlayan bir ailenin, Allah’u Teala’nın bayram olarak İslam ümmetine hediye etmesidir.” şeklinde konuştu.

“HAC DENİLİNCE KURBAN AKLA GELİYOR”

“Hacda en çok öne çıkan 2 önemli şiar var.” diyen Altun, şöyle devam etti: “Birisi; kurban, çünkü hac denilince kurban akla geliyor. Kurban da Allah’u Teala’ya yakınlığı kesbeden bir ibadettir. Peygamberimiz (s.a.v.) için farz, bizim için sünnettir. Önemine binaen, Hanefi mezhebine göre ise vacip olan bir ibadettir. Dolayısıyla bugünlerde Allah’a yakınlığı kesb etmek için, Allah’a yakın olmak için, imkanı yerinde olan kardeşlerimizin mutlaka kurban kesmeleri, kendi Allah’u Teala’ya olan tevekküllerini, teslimiyetlerini bir nevi ispatlama niyetiyle kurban kesmeleri gerekir. Tabi kurban da Müslümanlar arasında, fakir ile zenginler arasında kaynaşmayı, dayanışmayı sağlayan bir faktördür. Dolayısıyla bu ibadetten hiçbir Müslüman kendisini mahrum bırakmamalıdır. Yılda bir keredir. Bu ibadeti, Peygamberimizin bu sünnetini ihya etmek de çok önemlidir. Biliyorsunuz sünneti ihya etmek ibadetin ta kendisidir.”

“KURBAN BAYRAMININ RUHUNA UYGUN BİR ŞEKİLDE BAYRAMI İHYA ETMEMİZ GEREKİR”

Bugünlerin ruhuna uygun bir şekilde bayramın en iyi şekilde ihya edilmesinin önemine değinen Altun, “Özellikle Peygamberimizin çok çok üzerinde durduğu, önem verdiği bu günlere bizim de önem vermemiz ve onun manevi atmosferine, ruhuna uygun olarak bir bayramı ihya etmemiz gerekir. Bu da Müslümanların duyarlılığıyla olan bir şeydir. Neticede hayrı çok, bereketi çok, Allah’a yakınlığı kesb eden, ibadet hükmünde olan bu gibi ibadetleri en güzel şekliyle hem yapmak hem yaymak çevremizi de bu manada aydınlatmak gerekiyor. Rabbim bütün hacılarımızın haccını kabul etsin. Ve kurban kesen Müslümanların da kurbanını kendi nezdinde en güzel kullarından kabul ettiği şekliyle kabul etmesini diliyoruz.” cümlelerini kullandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir