• DOLAR 34.614
  • EURO 36.338
  • ALTIN 2915.331
  • ...
İngiltere'de Çin menşeli güvenlik kameraları yasaklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurumun almış olduğu karar, Çin'in 'Hangzhou Haikang Dijital Teknoloji Şirketi' ve "Zhejiang Dahua Teknoloji Şirketi'nin Uygurları bastırmak için Çin hükümetiyle iş birliği yaptığına ve şirketin ürünlerinin bir güvenlik tehdidi oluşturduğuna dair artan endişelerle eşzamanlı olarak açıklaması dikkat çekici.

Birleşik Krallıktaki İnsan Hakları İzleme Kuruluşlarına göre, İngiltere Çalışma ve Emeklilik Kurumu yalnızca kurum binasındaki Çin yapımı kameraları kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekte ülke çapında Çin'den kamera satın alınmasını da yasaklayacağını vurguluyor.  Ayrıca bu eğilimin, kurumun güvenlik önlemlerini artırmaya yönelik üç yıllık plan programının bir parçası olduğu aktarıldı.

Bilgilere göre kurum, uzun süredir Haikang'ın Çin rejimi ile işbirliği içerisinde Uygurlara karşı uygulanan sistematik soykırıma dâhil olduğu ve bölgede işlenen ciddi insanlık dışı suçlara karıştığı, bundan dolayı Çinli firmaların ürünleri İngiltere'de yasaklanması talebinde bulunuyordu.

İngiltere Çalışma ve Emeklilik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, "Kurumumuz artık programın bir parçası olarak Çin yapımı herhangi bir güvenlik kamerası ekipmanı kullanmayacak." ifadeleri yer aldı.

İnsan hakları savunucusu örgütler tarafından memnuniyetle karşılanan kararın, Haikang'ın Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurları acımasızca bastırmasındaki rolü göz önüne alındığında, geç kalınmış bir karar olduğu ancak yine de güzel bir gelişme olduğu belirtildi.

Güvenlik kameralarında "Uygur Alarmı"

Dünyaca ünlü Amerikan merkezli video gözetim ve analiz kuruluşu IPVM, Ocak 2021'de, Çin'in en büyük gözetim kamerası üreten Haikang, Dahua ve Yushi gibi Çinli teknoloji şirketlerinin geliştirdiği gözetim kameralarında bulunan "Uygur Alarmı" sisteminin Uygurları nasıl tanımladığını ve sistemin Uygurları fişlemek için polise nasıl sinyal göndereceğini detaylandıran ve Uygurları tespit etme, izleme özelliği için patentler aldığına dair kapsamlı bir rapor yayımlamıştı.

Çinli yetkililer ise durumu "patent başvurusunun amacı, bu teknolojilerin söz konusu tespit için kullanılması gerektiği anlamına gelmez" diyerek savunma yapmıştı. Şu anda Dahua ve Haikang gibi Çinli teknoloji firmalarının ABD veya diğer ülke pazarlarına ihraç ettiği gözetim ve güvenlik kameralarında "Uygur Alarmı" sisteminin olup olmadığı henüz bilinmezken insan hakları örgütleri bu konuda endişeli olduğunu belirtiyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir