• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Palevi-Der: Şehid Şeyh Said'in mezar yerinin gizlenmesi insanlık suçudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yapılan basın açıklamasını Palevi-Der Diyarbakır Şube Başkanı Mustafa Üngür okudu.

Şeyh Said Efendinin başlatmış olduğu harekatın zulme karşı olduğunu hatırlatan Üngür, "Bugün Şeyh Said Efendi ve 46 dava arkadaşının şehid yıl dönümüdür. 97 yıl önce 29 Haziran'da Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda (Bugünkü adıyla Şeyh Said Meydanı) asılarak şehid edilmişlerdi. Onları ve onlarla harekât edenleri rahmetle anıyoruz. Başta başkan ve hükümeti olmak üzere tüm yetkililere duyurmak istiyoruz. Şeyh Said Efendinin başlatmış olduğu harekât bir İslami harekât olup küfre ve zulme karşı yapılmıştır. Kendisi alim, mücahid ve müderris, bölgenin sevilen sayılan bir din adamıydı." dedi.

"Şeyh Said Efendi bu milletin bir gururudur"

Hükümete seslenen Ürgün, Meclis'ten bir yasanın çıkarılması ve o yasayla Şeyh Said Efendinin mezarını açıklanması gerektiği çağrısında bulundu.

Ürgün, "Diyoruz ki siz de diğer hükümetler gibi bu zulme taraf olmayın, seyirci kalmayın ve bir an önce Meclis'ten bir yasa çıkarın bu şehidlerin mezar yerini bize gösterin. Mezarlarını yapıp üzerine bir mescid inşa edinelim. Sevenleri onu ziyaret edip bu 97 yıllık hasret son bulsun. Bu mezarın gizlenmesi bir devlet ayıbı, bir insanlık suçudur.  Dinimizde vebali büyüktür, kul hakkıdır. Rahmetli Menderes'i asanları kınadınız ve mezarını başka yere naklettiniz. Bunlar için yaptıklarınızı Şeyh Said Efendi için de yapmanızı istiyoruz. Şeyh Said Efendi bu milletin bir gururudur. Bu millet kendinden olur fakat gururundan olmaz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir