Afganistan İslam Emirliğinin ilk üniversitesi hedefleriyle dikkat çekiyor
Afganistan'da ABD işgaline son verilmesinin ardından yönetime gelen Taliban'ın açtığı Afgan Uluslararası Üniversitesi, eğitim, araştırma ve kültür alanındaki hedefleriyle gelecek vadediyor.
ABD işgalinin son bulmasıyla Afganistan İslam Emirliğini ilan eden yeni yönetimin Yüksek Öğretim Bakanlığı, ülkenin genç nesillerinde eğitime yönelik istek ve arzu oluşturma konusunda kararlı politikalar yürütüyor.
Yüksek Eğitim Bakanlığı, bir yandan üniversiteler ve akademik merkezleri korumayı öncelikli bir sorumluluk olarak görürken diğer yandan yeni üniversiteler açma ve var olanları geliştirme bilinciyle hareket ediyor.
İLKHA'nın, Afganistan İslam Emirliği Yüksek Öğretim Bakanlığından edindiği bilgilere göre Afgan Uluslararası Üniversitesi de bu bilinç ve politikayla hizmete açıldı.
4 fakülte ile hizmet verecek
Emirliğin yönetime gelmesinden sonra Afganistan’da açılan ilk uluslararası üniversite özelliği taşıyan Afgan Uluslararası Üniversitesi 4 fakülte ile hizmet verecek.
Söz konusu 4 fakülte ve dalları şöyle:
Birincisi, Tıp Fakültesi: Tıp ve Hemşirelik dalında 2 mastır, Kamu Sağlığı dalında bir doktora.
İkincisi, Ziraat Fakültesi: Tarım Ekonomisi ve Kırsal Kalkınma ile Hayvan Üretimi ve Kalkınma dalında 2 mastır, Bitki Bilimlerinde bir doktora.
Üçüncüsü, Mühendislik Fakültesi: Endüstriyel Makina ile Jeoloji ve Madencilik İşletmeciliği dallarında 2 mastır, İnşaat Mühendisliği alanında bir doktora programı
Dördüncüsü, Şeriat ve İslami İlimler Fakültesi: İçtihat Bilimi ve Hukuk, Hukuk ve Şer’i Politikalar, İslami Ekonomi ve Bankacılık dallarında 3 mastır, İçtihat Bilimi ve Hukuk, Hukuk ve Şer’i Politikalar, İslami Ekonomi ve Bankacılık dallarında da 3 doktora programı.
Bu Fakülteler, Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı çatısı altında ülkenin bilim camiasının ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarını temin etme, eğitme, geliştirme ve güçlendirme amacıyla kuruldu. Üniversite, İslami İlimler, Fen Bilimleri ve diğer alanlarda yurtiçi ve yurt dışında gelen bütün öğrencilere fırsat sunan akademik bir kurum olarak öne çıkıyor.
Afgan Üniversitesinin teşkilat yapısı
Üniversite toplam 193 kadroya sahip Bunlardan 74’ü profesör, 59’u idari personel ve 60 tanesi de hizmet sağlayan elemanlardan oluşuyor. Aynı zamanda, bu teşkilat yapısı içerisinde 1 rektör, 5 rektör yardımcısı (Akademi, Öğrenci İşleri, Muhasebe ve Yönetim, İletişim ve Uluslararası İlişikler ile Bilimsel Araştırma) ve 4 dekan (Tıp, Ziraat, Mühendislik, Şeriat) ve diğer idari ve hizmet sağlayan personel bulunuyor.
Afgan Uluslararası Üniversitesinin hedefleri
Üniversiteni temel amacının, "bilimsel ve araştırma çalışmaların, özellikle dikkat göstermeleri gereken noktaları ve yönünü belirlemek" olduğu belirtiliyor. Amaçlar arasında ayrıca, uzman personelin eğitimi, bilim ve kavrayış sınırların geliştirilmesi, çalışma ve araştırma kültürünün ilerletilmesi ile kültür ve medeniyetin korunması ve yaygınlaştırılması gösteriliyor.
“Özgünlük ve Çağdaşlık” sloganı ile yola çıkan Afgan Uluslararası Üniversitesi, ahlaki değerlerle süslenmiş, müşfik, örnek alınabilecek, ileri düşünceli, değişime açık, şefkatli ve İslami yönetime inanan, kendilerini işlerine adamış profesyonel bir kadro ve sadık çalışanlara sahip olduğunu belirtiyor.
Üniversitenin ayrıca Afgan halkı tarafından ihtiyaç duyulan eğitim, araştırma, özel bilimsel modellerin sunumu, faydalı ilimlerin üretimi ve geliştirilmesi alanlarında yeni ve etkili teknolojik ve eğitimsel metotlar kullanılarak öğrencilerin yetenek ve niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla ulusal ve küresel standartları baz alan misyonları gerçekleştirmek Afganistan’da şuurlu ve uyumlu bir millet oluşturmada faydalı olacağı ifade ediliyor. Aynı zamanda İslam ve İslami sistem ile Afganistan İslam Emirliği ve İslami değerlerin gerçek mahiyetlerini açıklamaya da hizmet edeceği kaydediliyor.
Üniversitenin; eğitimsel, araştırma ve kültürel olmak üzere 3 ana hedefi bulunuyor.
Eğitimsel hedefler
Afgan Uluslararası Üniversitesinin, yüce Allah'a güvenerek ve “Özgünlük ve Çağdaşlık” sloganını akılda tutarak etkili ve modern, yüz yüze ve online eğitim programları düzenleyebilme kabiliyetine sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Üniversite, Ziraat, Mühendislik, Tıp ve İslami Bilimler alanlarında birçok eğitim ile ilgili amaçlara ulaşmak, kendi hedeflerini gerçekleştirmek, daha iyi iletişim kurmak gayesini taşıyor. Üniversite Asya ve Pasifik Üniversiteleri Birliği (AUAP), Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU), İslam Dünyası Üniversiteler Birliği, Uluslararası Sanal Üniversiteler Konseyi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Uluslararası Öğrenci Hizmetleri Derneği (ISSA TURKEY) ve Uluslararası Üniversite Başkanları Birliği (IAUP) gibi uluslararası prestijli bilimsel topluluk ve organizasyonlara katılmak için çaba sarf ediyor.
Üniversitenin eğitimsel hedeflerinin diğerleri şöyle:
Lisans derecesine kadar eğitim alabilen yerli ve yabancı öğrencileri yüksek lisans ve doktora programlarına çekmek ve yetiştirmek.Afgan üniversitelerinin profesörlerinin artık ekonomik sorunlarla boğuşmadan ve evlerinden uzaklaşmak zorunda kalmadan yüksek lisans veya doktora derecelerine ulaşmalarını sağlayarak bilimsel ihtiyaçlarının karşılamak.
Uzman, kendilerini işlerine adamış, mütevazi ve etkili elit İslami alimler ve akademisyenler vasıtasıyla seçkin şahsiyetler yetiştirmek.
Bilimsel araştırma alanında bu üniversiteyi büyük ve temel bir üniversiteye ve önemli bir akademik- bilimsel merkeze dönüştürerek bölgede ve dünyada saygın üniversiteler arasında yer almasını sağlamak. Farklı toplumlar arasında karşılıklı saygı ve barışçıl ortak yaşam düşüncesiyle insanlığın ve özellikle İslam ümmetinin ortak prensip ve meselelerini tanıtmak.
Araştırma hedefleri
Araştırma odaklı bir üniversite olan Afgan Uluslararası Üniversitesi, Afgan ulusunun ve çağdaş dünyanın gerçek ve somut ihtiyaçlarına yönelik araştırma odaklı eğitim sağlamak, bilgi ve fikir üretebilmek için etkin çaba göstereceğini vadediyor.
Bu fikirleri gerçeğe dönüştürmek maksadıyla Afgan Uluslararası Üniversitesi, profesörlerinin, araştırmacılarının ve öğrencilerinin en iyi çaba ve yeteneklerini önemli bir rol oynamak için kullanacağını belirtiyor.
Bu çabaların sonucunda, uluslararası organizasyonun profesörleri, araştırmacıları ve öğrencileri tarafından yürütülen farklı araştırma faaliyetleri ve yüzlerce kitap, akademik dergi ve çeşitli başlıklarda özel dergilerin derlenmesi ve yayınlanması üzerindeki çalışmaların olacağı ifade ediliyor.
Kültürel hedefler
Uluslararası Afgan Üniversitesi, temel misyonuna dayalı olarak, kısa vadeli eğitim gereksinimi karşılamak, medya faaliyetleri ve sosyal faaliyetler gerçekleştirmek ve aşağıdaki kültürel hedeflere ulaşmak için kültürel ve eğitimsel hedefleri takip eden kurslar da başlatacağını taahhüt ediyor:
İslam'ın gerçek yüzünü ve İslam Emirliği sistemini bilim ve bilginin amiral gemisi olarak açıklamak.Özgün ve gerçek Afgan kültürünü dünyaya örnek olarak tanıtmak ve somutlaştırmak.
Eğitim odaklı model ve İslam miras modeli bilgisinin uygulanması yoluyla çağdaş insanın ihtiyaçlarına göre etkili bilimsel ve manevi değerler sunmak ve çağdaş dünyanın olumlu ve sağlıklı deneyimlerinden yararlanmak.
Gerçekleştirilen aktiviteler
Afgan Uluslararası Üniversitesi şu ana kadar şu faaliyetleri mevcut imkanları kullanarak gerçekleştirdi:
Fakülte ve bölüm lisanslarının alınması. İdareye ait ofislerin ve sınıfların aktif hale getirmesi. Adayların işe alım ve sınavlara girme kadrolarının ilan edilmesi ve liyakat esasına göre kayıtlarının yapılması. Şeriat bölümündeki yüksek lisans ve doktora programlarına giriş sınavı için öğrenci ve adayların kayıtlarının yapılması."
İhtiyaçlar
Afgan Uluslararası Üniversitesi, kendi faaliyetlerini gerçekleştirirken ve belirtilen hedeflere ulaşmaya çalışırken bazı problem ve zorluklarla karşılaştığına dikkat çekiyor.
Bu kapsamda duyulan ihtiyaçlar şöyle sıralanıyor:
"İnsan kaynakları alanında, Tıp, Ziraat, Mühendislik ve İslam Araştırmaları alanlarında doktora derecesine sahip yetişmiş profesörler.
Altyapı konusunda, eğitim ve araştırma hastanesi, araştırma merkezi ve laboratuvarlar.
Eğitim ve araştırma ekipmanları alanında kütüphane, teknik makineler ve tıbbi cihazlara vb.
Finans ve bütçe konusunda, yüksek rütbeli profesörler ve profesyonel ve teknik personel için standart maaşları ödemek için mali kaynaklar." (İLKHA)