• DOLAR 32.269
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2412.153
  • ...
​Bingöl Çayboyu köyü sakinlerinden yol ve köprü talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl merkeze yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan 19 hane ve 72 nüfuslu Çayboyu köyünde ikamet edenler, yıllardır alt ve üst yapı sorunu yaşadıklarını belirtiyor. Köylüler, başta yol ve köprü olmak üzere yaşadıkların sorunlarını bir çözüm bekliyor.

Köyde ulaşım, şimdilerde sadece köylünün kendi imkânlarıyla yaptığı ve tahta kalaslarla besledikleri köprüyle sağlanıyor. Köprünün demirden olması, hırsızların da köprüden parçalar çalarak  köprüyü zayıflatmasını da beraberinde getiriyor.

Sallanan ve oldukça riskli olan köprüden çocuklar okula gidip geliyorlar. Köy çocukları da köylerine köprü yapılmasını ve sağlıklı bir ortamın oluşturulmasını istiyor.

Müslüman ile Ruslar arasında çıkan savaşta şehit olan Müslümanların mezarları da bu köyde bulunuyor. Köylüler bu nedenle şehitlik için de bir bakım ve onarım yapılmasını talep ediyor.

"Çocuğumu hastaneye kucağıma alarak koşarak götürdüm"

Köy sakinlerinden Mehmet Boğatekin, yollarının taşlı ve bozuk olduğunu, kışın çamurdan geçilmediğini ifade etti.

Bozuk yol nedeniyle çağırdıkları taksilerin gelmediğini söyleyen Boğatekin, "Çocuğum geçtiğimiz günlerde hastalandı ama taksi gelemediği için kucağıma alarak koşarak hastaneye götürmüştüm. On yıldır bu köye hiç hizmet yapılmadı. Köprünün her iki tarafından da su geçiyor. Ayakkabılarımızı çıkarıp karşıdan geçiyoruz. Çocukların okula gitmesi için de önemli. Yetkililerden bir yardım istiyoruz. DSİ parkı yakın, aramızda ufak bir mesafe var. Az bir pay var, yapsalar sıkıntımız biter. Köprü istiyoruz, köyün içindeki yollar yapılsın." dedi.

"Kendi imkânlarımızla yol yapmaya çalışıyoruz ama olmuyor"

Ramazan Burulday adlı köy sakini ise, "Yetkililer, yollarınızı yapılan köylerden kalan hizmet parasıyla yapacağız, diyorlar. 10 yıl bitti bir türlü para kalmadı, köy yapılmadı. Araçlar, kendi imkânlarımızla attığımız beton borular üzerinden en fazla bir ay daha geçebilir. Bu köye 2003 depremi sonrası yardım ulaşmadı." ifadelerini kullandı.

"Yaptığımız köprüden parçalar çalan hırsızların elinde kaldık "   

Köprü demirden olduğu için hırsızların köprüden parçalar çaldığını belirtene Burulday, köyde yapılan alt yapının da sorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Burulday, "Derede yağmur yağdığı zaman köylüler hepsi buraya toplanıp evlerini korumak için küreklerle sağa sola çamur veriyor ama bir türlü kurtaramıyoruz. Ahırlara ve evlere su girdiği oluyor." diye konuştu.

"Köyümüzde Rus savaşlarında şehit düşen Müslümanların mezarları var ve bakıma muhtaç"

Burulday, Ruslar ile Müslümanların da arsındaki savaşta şehit düşen Müslümanların mezarları da bu köyde olduğunu belirterek, "Köylüler olarak bu şehitliğin bakımını yapacak maddi imkânımız yok. Yetkililer bu şehitlerin mezarlığına sahip çıkmalı. Bizim için gelmiyorlarsa da bu şehitlik için canını feda etmiş şehitlerimiz için bu şehitliğe bir el atsınlar." diye belirtti.

"Köprüden düşen çocukları bizzat kendim hastaneye götürdüm"

Muhtar Kazım Buluç, durumu yetkililere birçok kez bildirdiğini ifade ederek bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep etti.

Buluç, "Yanı başımızda DSİ park alanı var ve tüm araçları orada. Bizim burada araç geçişi için ufak bir köprü yapılması lazım ama maalesef bunu bir türlü yapamadılar. Biz kendi imkânlarımızla gelip buraya iki demir çaktık. Ortasına da kalas atmışız. Bu şekilde köprüden geçmek çok zor oluyor. Birkaç kez çocuklar köprüden düştü. Bizzat ben düşen çocukları hastaneye götürdüm." ifadelerini kullandı.

Öğrenci servislerinin, köye giriş yapamadıkları için çocukların belli bir yerden sonra yaya gidip geldiklerini ifade eden Buluç, çoğu zaman çocukların servis saatine yetişmediğine dikkat çekti.

Seçim günlerinde yetkililerin, köylülerin oy kullanması için köye araç gönderdiğini aktaran Buruç, "Vatandaşa hizmet yapacaksın ki oy zamanı gelip oy kullansınlar. Bu şekilde vatandaş nasıl gelip oy kullanacak? Köyün içinde 450-500 metreye yakın bir kilit taş yapılması gereken yolumuz var, onu da halen yapmamışız. Buradan 30-50 km uzak olan bütün köylere kilit taşı ve yolları yapılmış, bizim DSİ parkıyla yapışık bir yerimiz var, burada herhangi bir gelişme olmadı." dedi.

Köydeki çöp sorununa da dikkat çeken Buluç, "Köyümüz çöp alanına çevrilmiş durumda. Düzağaç Mahallesine 500 metre mesafedeyiz ve maalesef bu pisliğin içinde yaşıyoruz. 8 yıldır bu köyde görev yapıyorum. Bir alt yapı yaptık o da sürekli tıkanıyor. Sorunumuz bakanlık düzeyine kadar ilettik ama bir gelişme olmadı." şeklinde konuştu.

Veysel Aydan adlı köy sakini, daha önce köprüden geçerken tahta kalasın kırılması sonucu aşağı düşüğünü hatırlattı.

Seyithan Savan da yol ve köprü sorununa işaret ederek yetkililerden hizmet beklediklerini anlattı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir