• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Diyarbakır'da Ezan Bayramı kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1932 yılında dönemin hükümeti tarafından yasaklanıp 1950'de tekrar Arapça okunmaya başlandığı 16 Haziran günü münasebetiyle 15 Haziran, 2020 yılı itibariyle Ezan Bayramı olarak ilan edildi.

Ezan Bayramı münasebetiyle 5'inci Haremi Şerifi olan Tarihi Ulu Camii yerleşkesinde basın açıklaması yapan Ezan Platformu adına Eyüphan Kaya, ezanın İslam'ın bir şiarı olduğunu belirterek bugüne kadar susuturulamayan Ezan-ı Muhammedi'nin bundan sonra da susturulamayacağını söyledi.

Türkiye Aile Meclisinin bir alt çalışması olan Ezan Platformu'nun 15 Haziran 622 yılında Bilal-i Habeşi tarafından okunan ilk ezan gününün "Ezan Bayramı" olarak anmakta olduğunu belirten Kaya, "2020 yılında Ulu camimizde başlayan bu kutlama şu anda ülkemizin 15 ilinde kutlanmaktadır. Bu güzel hareketin Diyarbakır Ulu Camiinde başlaması da bizim için manevi bir şereftir. Bugün hürriyet abidesi ve imanın nişanesi olan ilk ezanımızın okunuşunun 1400'üncü yıl dönümü münasebetiyle salat ve selam getirerek mutluluğumuzu insanlık alemiyle paylaşıyoruz." dedi.

 

"Ezan, ümmeti Muhammedîn imanını tazelemeye tercümandır"

Ezanın İslam'ın şiarı olduğunu, ezan sesinin yükseldiği yerde İslam, iman ve Allah’ın emirlerinin revaçta olduğunu dile getiren Kaya, "639 yılında Peygamberimizin vefatından 7 yıl sonra İslam ile tanışan bu mübarek beldede şimdiye kadar ezan susmadı ve dört defa 'Allah en büyüktür' diyerek zalim ve zorbaların kafasına bir tokmak gibi iniyor. Şehadetle ümmeti Muhammedîn imanını tazelemek için tercüman olan ezan; dinin direği olan namaza davet, kurtuluşun Allah’a secde etmek ve onun emirlerine teslim olmak olduğuna dikkat çekiyor. Tehlil ile biten ezan, Allah’tan başka bir ilah olmadığını yüksek sesle haykırıyor." ifadelerini kullandı.

Ezanın yasaklandığı dönemlere de değinen Kaya, "Ülkemizde bir de 16 Haziran’ın ayrı bir yeri var. Malum 1932 yılında zamanın ceberut hükumeti tarafından yasaklanan ezan, 16 Haziran 1950'de aslına rücu ederek tekrar Arapça okunmaya başlanıyor.

Dolayısıyla 15 Haziran ezan bayramının yanı sıra, 16 Haziran gününün de ayrı bir bayram olarak gönlümüzde yeri var. Ancak İslam dünyasıyla uyum açısından 15 Haziran’ın ortak bir gün olarak “ezan bayramı” olarak anılması daha doğru olduğu kanaatini taşıyoruz. Ezanı yasaklayanları 'Allah kahr-u perişan etsin' diye dua ederken serbest olmasına vesile olanları da 'Allah af ve mağfiret nasip etsin' diyoruz. 15 Haziran Ezan Bayramımızın 1400'üncü yılı mübarek olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir