14. Uluslararası MEB Robot Yarışması devam ediyor
14. Uluslararası Milli Eğitim Bakanlığı Robot Yarışması bu yıl Göbeklitepe temasıyla Şanlıurfa'da yapılıyor.
Şanlıurfa'da düzenlenen 8 ülke ve Türkiye’nin 81 şehrinden 10 binin üzerinde öğrencinin katıldığı 14. Uluslararası MEB Robot Yarışması yoğun ilgiyle karşılandı.
"Göbeklitepe" teması ve "Ahican Tarihin Sıfır Noktasında" sloganıyla 12 kategoride gerçekleştirilen 14. Uluslararası MEB Robot Yarışması, Şanlıurfa'da başladı. Türkiye’den ve 8 ülkeden yaklaşık 10 bin öğrencinin katıldığı yarışma 11 Nisan Spor Salonunda gerçekleştiriliyor.
16 Haziran'a kadar sürecek yarışma; bin 400 kurumdan, 12 kategoride, 4 bin 397 robotla ve 10 bin 813 katılımcıyla sürüyor.
14. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına katılan yarışmacı ve eğitmenler İLKHA'ya konuştu.
"Gençlerimizin her biri çok heyecanlıdır"
Yarışmaya yaklaşık 10 bin katılımcının olduğunu belirten Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Şube Müdürü Mezopotamya Living Lab Tekonoloji ve İnovasyon Merkezi Yöneticisi Osman Ali Polat, "Türkiye'mizde 14'üncüsü düzenlenen 14. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına Şanlıurfa'mız ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 10 bin öğrenci ve öğretmenin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz robot yarışmasında birçok kategoride birçok öğrencilerimiz 81 ilden katılım sağladılar. 16 bin öğrencinin katıldığı robot yarışmasında finale kalan öğrencileri Şanlıurfa'da ağırlıyoruz. Günümüz teknoloji çok gündeminde olan robot konusunu Türkiye'mizin milli eğitim müdürlüklerinde okullarında bu kadar önemsenen bir hale gelmesini sağlayan bir vizyonla karşı karşıyayız. Gençlerimizin her biri çok heyecanlıdır. Gerçekleştirdiği projelerin sahiplenmeleri çok kendi yaşlarına uygun olmayan hatta kendi yaşlarını çok da aşan beklentilerimize göre kendi yaşlarını çok aşan projeleri gerçekleştirdiler. Burada projelerini yarıştırıyorlar. Bu yarışmada belirlenen ödülleri alacak öğrencilerimiz, yarışmalarda ayrı ödüller alacak. Bu ödülleri kazandıktan sonra biz de Şanlıurfa Mezopotamya Living Lab olarak birinci veya dereceye giren öğrencilerimizin projelerine desteklerde bulunacağız. Prototiplerini üretmeleri için gerekli desteği sağlayacağız. Prototipten seri üretime geçiş için gerekli irtibatlarını sağlayacağız." dedi.
"Teknoloji ile ilgilenmek daha çok onların ilgi alanına giriyor"
Günümüzde çocukların bebekken teknoloji ile tanıştığını belirten Polat, "Günümüzde biliyoruz ki 'Z kuşağı' diye bir kavram var. Bizim geleneksel kültürel konularımız çok sarmıyor. Onlar çok daha kendilerini ön plana çıkarabilecekleri, kendi değerinin üretebilecekleri, ürettikleri bir mekanizma onları karşılıyor. Günümüzde çocuklarımızda önceden beklemiyorduk ki bir çocuğumuz cep telefonuyla ve tablet yetişsin. Günümüzde çocuklarımız doğar doğmaz 2-3 aylıkken televizyonla, cep telefonuyla tanışıyorlar. Bu tanışıklık onların teknolojiye olan ilgilerini birazcık arttırıyor. Düşünmelerini, öğrenmelerini ve geliştirmelerimi genel olarak teknolojik ürünlerden elde ettikleri için teknoloji ile ilgilenmek daha çok onların ilgi alanına giriyor." ifadelerini kullandı.
"Çocuklar üretmek bilinciyle yetişiyorlar"
Çocukları teknolojide üretime ve proje geliştirmeye sevk etmenin gerektiğine dikkat çeken Polat, "Gençlerimiz bugün 7 bin kişi burada kendi projelerini anlatıyorlar. Ürettikleri şeyleri anlatıyorlar. Bu insanlarımız, bu gençlerimiz bu çocuklarımız bu projelerini bu seviyeye getirene kadar yaklaşık 3-4 aylarını belki bir yıl ilgilenmişler. Çocuklar üretmek bilinciyle yetişiyorlar. Üretim bilinciyle yetişiyorlar. Tüketim neslini geride bırakacağımız için tek alanımız teknoloji kaldı. Teknolojide üreteceğimiz bir üreten bir toplum politikasını gerçekleştirmek istiyorsak bu yaşta çocuklarımızı teknolojide üretime ve proje geliştirmeye sevk etmemiz gerekiyor. Yönlerini o yönde doğru bir şekilde yönlendirmemiz gerekiyor. Bunun ülkemize, şehrimize ve hatta dünyaya çok katkısı olacağına inanıyoruz. Çok çok başarılar diliyoruz. Her projenin yanındayız. Her projeyi destekleyeceğiz. Her projenin bir adım ileriye gitmesi için biz de elimizden geleni yapacağız." dedi.
"Robotumuz her arazi şartında hızlı bir şekilde hareket edebiliyor"
14. MEB Robot Yarışmasına Kocaeli'nden katıldığını söyleyen Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Fuat Öz, "14. MEB Robot Yarışmasına Kocaeli'nden katıldık. Robot yarışması ve hızı çizi yarışmasıdır. Bu konuda öğrencilerimizle beraber ürünler üretip yarışmaya geldik. Urfa'yı gezdik. Sıra gelince yarışmaya katılacağız. Robotumuz her arazi şartında hızlı bir şekilde hareket edebiliyor, basamak çıkabiliyor. Mekanizma sayesinde de bir şeyler taşıyabiliyor. Bir yükü alıp başka bir yere götürebiliyor. Temalı diye bir yarışma var. Yarışmanın kurallarını yerine getirmek için tasarlanmış yarışmaya robotumuz katılacak. Sosyal anlamda düşünürsek; arazi şartlarında çalışan ürünü bir yere götürebilir. Bomba imha robotu olabilir. Yangınlarda yangın topu atmak için kullanılabilir. Çok amaçlı kullanılabilecek bir robottur. Kumanda ile kontrol edilebilir. Bataryası var, çok yükleme yapınca bir saat, az yüklenirse bir buçuk saat çalışıyor." diye konuştu.
"Çağımız artık bir teknoloji çağıdır"
Maddi ve manevi olarak gençlerimizin yanında olduklarını belirten Robotik Kodlama Eğitmeni Fevzi Parmaksız, "Amacımız; 81 ilin en genç ili olan Şanlıurfa'da hem gençlerimize teknoloji alanında katkı sağlamak hem de çağın getirmiş olduğu teknolojiyi yakalamayı amaçlıyoruz. Maddi ve manevi olarak gençlerimizin yanında yer alıyoruz. Çağımız artık bir teknoloji çağıdır. Bizde çağı ve teknolojiyi yakalamak adına ve geri kalmak için değil ileriye adım atmak için güzel çabalar sergilememiz gerektiğini düşünüyoruz. " ifadelerini kullandı.
"Robotumuz, otomatik şekilde yangını tespit edip söndürüyor"
Robot yarışmasına "Hızır Drone" ile katıldığını söyleyen Muhammed Fatih Sav, "Projemizin adı 'Hızır Drone'dir. Projeyi yapmamızın amacı; doğal afetlerde oluşan can kayıplarını azaltmaktır. Projemizde birçok teknolojik yenilik var. Robotumuz, otomatik şekilde yangını tespit edip söndürüyor. Gökdelenlerde yangın olunca itfaiyeler yetişemiyor. Tasarladığımız drone, yükselerek mahsur kalan insanları sepet yardımıyla kurtarıyor. Ayrıca oradaki yangını da söndürebiliyor. Karbon dolu yangın topumuzda yangının ortasına atılınca yangını söndürüyor." dedi. (İLKHA)