• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
14 Haziran küresel olarak Dünya Kan Bağışı Günü olarak kutlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2022'de Dünya Kan Bağışı Günü sloganı "Kan bağışı bir dayanışma eylemidir. Çabaya katılın ve hayat kurtarın" şeklinde belirlendi.

Dünya Kan Bağışı Günü, yeterli kan stoklarının depolanarak acil durumlarda kullanılmasını sağlamak için halka çağrı yapılmasına ve kampanyalar yürütülmesine imkân tanıyor.

Kan ve kan ürünleri, hamilelik ve doğumla ilişkili kanamalarda, sıtma ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişen kansızlık durumunda, kan ve kemik iliği bozukluklarıyla kalıtsal hemoglobin bozukluklarında, travma, acil durum, afet ve kaza durumlarının yanı sıra cerrahi operasyonlar gibi çok çeşitli durumlarda kullanılıyor.

Acil durumlar başta olmak üzere kan ihtiyacının oluştuğu durumlardaki ihtiyaçların temini için ülkeler, düzenli kan bağışına ihtiyaç duyuyor.

Kan bağışı, toplumda dayanışma ruhunun canlı tutulmasının yanı sıra bağışçının da sağlığını olumlu etkiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelindeki yıllık yaklaşık 118,5 milyon ünite kan bağışının yüzde 40'ı dünya nüfusunun yüzde 16'sına ev sahipliği yapan gelir seviyesi yüksek ülkelerden sağlanıyor. Bu ülkelerde kan bağışı oranı yüzde 3,1 olarak öne çıkarken, orta gelirli ülkelerde bu oran 1,6'ya, düşük gelirli ülkelerde yüzde 0,5'e kadar geriliyor.

Dünya genelindeki kan bağışı oranının yüzde 1'in altına düştüğü 60 ülkeden 34'üne Afrika kıtası ev sahipliği yaparken, bunlardan 9'u Batı Pasifik'te, 5'i Güneydoğu Asya Bölgesi'nde, 4'ü Amerika kıtasında, 4'ü Akdeniz civarında, 4'ü Avrupa'da bulunuyor.

Düşük gelirli ülkelerde kan naklinin yaklaşık yüzde 54'ü 5 yaşın altındaki çocuklara yapılırken, yüksek gelirli ülkelerde en fazla kan nakli yapılan hasta grubu yaklaşık yüzde 76 ile 60 yaş üstü oluyor.

DSÖ, 2008-2018 döneminde küresel çaptaki kan bağışlarında ortalama 10,7 milyon ünite artış kaydedildiğini açıkladı. Söz konusu dönemde, en fazla artış yüzde 127 ile Güneydoğu Asya'da görülürken, burayı yüzde 81'lik artışla Amerika kıtası ve aynı oranda artışla Afrika kıtası takip etti.

Toplamda 79 ülke kan kaynaklarının yüzde 90'ından fazlasını bağışçılardan temin ederken 54 ülke, kan kaynaklarının yüzde 50'sinden fazlasını aile üyeleri, yedek ya da ücretli olarak elde ediyor.

Dünya genelinde kan bağışlarının yaklaşık yüzde 33'ü kadınlar, yüzde 67'si erkekler tarafından yapılıyor.

Kızılay, Türkiye'de kan bağışının 2022'nin ilk çeyreğinde Covid-19 salgını öncesi dönemleri yakaladığını açıkladı.

Salgının etkisine rağmen Türkiye'de rakamlar, 2020'de 2 milyon 429 bin 302 ünite, 2021'de 2 milyon 751 bin 692 ünite olarak gerçekleşmişti. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir