• DOLAR 34.611
  • EURO 36.326
  • ALTIN 2927.846
  • ...
Batman’da sarımsak hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bundan yaklaşık 8 ay önce ekimi yapılan sarımsağın hasadının haziranın sonlarına kadar devam edeceği belirtildi. “Beyaz altın” olarak nitelendirilen sarımsak, çiftçilerin geçim kaynağı haline dönüştü.

 

Sarımsak hasadından iyi bir verim alacaklarını belirten sarımsak üreticisi Emrah Demir, İLKHA muhabirine, bu yıl maliyetlerdeki artışın bellerini büktüğünü söyledi.

Emrah Demir

Yaklaşık 8 ay önce 10 dönüm üzerinde sarımsak ektiklerini ifade eden Demir, bugün itibariyle hasada başladıklarını anlattı.

Hasatta tarlayı önce traktörle sürdüklerini, ardından işçilerin sarımsakları elle toplayıp sepetlere koyduklarını belirten Demir, sepetlere koydukları sarımsağı depolara, buradan da hale götürüp komisyonculara sattıklarını kaydetti.

Tarlada daha önce marul ektiklerini aktaran Demir, “3-4 sene bu tarlamızda marul ektiğimiz için eskisi gibi verim alamıyorduk. Bunun üzerine farklı bir ürün ekelim dedik ve aklımıza sarımsak geldi ve bu sene sarımsak ektik.” dedi.

“Maliyetler 5 kat artmış durumda”

Dönüm başı yaklaşık 800-900 kilo sarımsak beklentilerinin olduğunu ifade eden Demir, şöyle devam etti:

“Verimler normal ama masraflarımız çoğalmış. Artan masraflardan dolayı biz zarar ediyoruz. Verim iyi ama masraflar çok yüksek. Tarla ekerken gübresidir, mazotudur, elektriğidir, ilacıdır bunların hepsi para tutuyor ve bunların maliyeti şu anda 5 kat artmış durumda.”

“Komisyonculara 7 liraya verdiğimiz sarımsak marketlerde 25 lira”

Özelikle mazottaki artışın çiftçilerin belini kırdığını vurgulayan Demir, “Eleman maliyeti uygundur. Sabahtan öğlene kadar 110 liraya eleman çalışıyor. Şu anda mazotun litresi 27 lira. Sarımsağın kilosu geçen sene 7 liraydı, bu senede 7 liraya komisyonculara veriyoruz ama masraflarımız beşe katlanmış ve fiyatlar geçen seneye göre aynı. Marketlerde ise kilosunu 25 liraya veriyorlar. Sarımsak hasadımız 3-4 gün sonra bitiyor.” diye konuştu.

“Destek verilmezse 10 dönüm yerine ancak 3 dönüm ekeceğim”

Devletten ciddi destek beklediklerini dile getiren Demir, son olarak şunları söyledi: “Çünkü şu anda çiftçiliği bitirmiş durumdalar. Herkes biliyor ki mazotun fiyatı 4-5 kat artmış. Devlet bize destek versin ki bu işin içinden çıkalım. Yoksa bu sene ektiğim 10 dönüm yerine seneye ancak 3 dönüm ekebilirim. Çünkü o para ancak bu kadara yetebilir.”

Aydın Kutlay

“Yevmiyemiz iyi değil ama çalışmak mecburiyetindeyiz”

Sarımsak tarlasında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışan mevsimlik tarla işçisi Aydın Kutlay, “Sabah saat 05.00’te tarlaya geliyoruz. Öğlen saat 13.00’a kadar çalışıyoruz. Yevmiyemiz iyi değil ama çalışmak mecburiyetindeyiz. Aldığım yevmiyeyle geçimimi sağlayamıyorum.” dedi.

Keziban Danış

“Benim ve çalışan 4 çocuğumun yevmiyesi bir teneke yağ etmiyor”

Bir diğer mevsimlik tarla işçisi Keziban Danış da şunları kaydetti: “Çocuklarımla beraber buraya geldik. Biz bir evden 5 kişi buradayız ama yevmiyemiz bize yetmiyor. Beşimizin yevmiyesi daha bir teneke yağ etmiyor. Kocam iş bulamadığı için evdedir, bizde burada 115 liraya çalışıyoruz. Sabah tarlaya gelip öğlene kadar çalıyoruz. Sarımsak tarlasında işimiz bitse marul toplamaya gideceğiz. İşimiz budur, bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir