• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Hayvan yetiştiricilerinden hükümete çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hayvancılık işletmeleri Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman’ın katılımıyla Gaziantep Canlı Hayvan Pazarında bir araya gelerek konuyu değerlendirerek basın açıklaması yaptılar.

Et ve süt fiyatlarının devlet tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia eden Türkman, "Et ve süt fiyatları baskı altına alınırken yem fiyatlarına karışan yok. Piyasa fiyatları biraz yükselince fiyatları düşürmek için küçükbaş hayvan ihracatını kapatmak, fiyatlar yükselince 'yurt dışından ithalat yapacağım' demek üreticiye zarar ettiriyor, sektörden çıkmalarına sebep oluyor. Yem fiyatlarına karışılmazsa o zaman süt ve et fiyatlarına da karışılmaması lazım." dedi.

Sorunun çözümünün yem fiyatlarının düşürülmesine bağlı olduğunu belirten Türkman, "Üretici zarar ediyor, batıyor, zararına üretmek bir yere kadar. Sorunlar acil olarak çözülmezse üretici artık zararına üretmek istemiyor. Çünkü üreticinin dayanacak gücü kalmadı, sermayesi eridi, bitti. Yem maliyetleri böyle devam ederlerse bazı üreticiler üretimi, hayvancılığı bitiriyor, bitirmek zorunda kalacaklar. Şu anda erkek toklu canlı kesim fiyatı 55-58  TL, bu kesim fiyatı çok düşük. Bu rakam üreticiyi bitiriyor, batırıyor. Devlet kur korumalı mevduat hesabı, döviz garantili mevduat hesabı ile parasını dövize, faize yatırana yattığı yerden para kazanması için garanti veriyor, yattığı yerden para kazanmak isteyene 'sana zarar ettirmeyeceğim' diyor. Oysa yatana değil çalışana, üretene  garanti vermek lazım. Bu ülkenin üretime ihtiyacı var. Ancak yılın 365 günü kar, çamur, fırtına demeden 7/24 çalışarak alın teri dökerek, nasırlı elleri ile üretmeye çalışan çiftçiye, üreticiye çabalarının ve emeklerinin karşılığını alacağını garanti etmezseniz ve bu insanlar sektörden çekilmeye devam eder, boşalan köyler iyice boşalır, üretim azaldığında da soframıza gelen gıdaların da fiyatları yükselmeye devam eder." ifadelerini kullandı.

Çözümün basit olduğunu belirten Türkman, TMO'nun acilen üreticiye ucuz arpa satışına başlaması ve ihracatın ise bir an önce açılması gerektiğini ifade etti.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Yahya Yıldırım da şunları söyledi:

Devlet arpa ve buğday konusunda nasıl fiyat açıklıyorsa ESK aracılığı ile ette kesim fiyatını üreticilerin beklentisi doğrultusunda açıklamalı. Devlet piyasanın altında, maliyetin altında et, süt fiyat açıklamamalı. Bu içinde bulunduğumuz Sinan Organize Besi Bölgesinde 600 civarında hayvancılık işletmesi var, şimdi bir kısmı tamamen boş, bir kısmı düşük kapasite ile üretim yapıyor. Ancak çalışarak, üreterek kaybediyoruz. Hayvan yeminin fiyatı insan gıdasının fiyatından daha pahalı hale geldi. Hayvanları doyuramıyoruz, yetiştiremiyoruz. Bakanlıkta oturanlar buraya sahaya, besi bölgesine, hayvan pazarına gelsin, gelip salonlarda toplantı yapıp çekip gitmesinler, üreticinin halini görsünler.

Gaziantep Canlı Hayvan Pazarında Veteriner Kliniği İşleten aynı zamanda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Veteriner Hekim Servet Ayyıldız ise, "Yem fiyatları yüksek, yükseliyor, koyun, toklu fiyatları düşük. Arpanın buğdayın çiftçiye maliyeti belli, maliyetler yüksek dolayısıyla yem fiyatlarının düşmesi imkansız gibi görünüyor, bu durumda koyun, toklu fiyatlarının yükselmesi lazım. Meralarda yaylım da olmadığından üretici tamamen yem almak zorunda kaldı. Toklu satış fiyatının 65 -70 TL olması gerekiyor. Şimdi üreticiler zarar ettiğinden hayvanlarını satıp başka işler yapmaya başlıyorlar. Bu ülkenin tarım ve hayvancılığa, gıdaya ihtiyacı var. Beton yenmez, taş yenmez. Şu anda hayvanını satanların yüzde 60’ı  yerine hayvan alamıyor, almıyor. İnsanlar zarar ettiği için sektörden çıkıyor. Yem pahalı olduğundan, hayvan para etmediğinden fiyatlar düştüğünden dolayı dişi hayvanlar, koyunlar kesiliyor. TMO üreticiye destek olsun diye satmış olduğu arpadan fabrikalara satmasın. Arpayı alan fabrikalar fiyatı düşürmeden piyasa fiyatına fazlası ile geri satıyorlar." diye konuştu.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Rüzgar Doğan, "Yıllardır bu işi yapıyorum, ancak bir arpa boyu ilerleyemedim, kazanamıyorum. Kimse artık hayvancılıktan kâr etmiyor. Benim akrabalarımın çoğu yetiştiriciliği bıraktı, başka işler yapıyor. Bu gidişle bende bırakacağım. Yetkililerimiz artık mağduriyetimizi görsünler. Bu işe el atsınlar. 9 aydır hayvanlarıma bakıyorum, şu anda 150 bin lira zarardayım. Arpa stokçularına fırsat vermeyelim. Tarım sektörünün hepsi zarar ediyor. Tarım ve hayvancılık sektörüne sahip çıkmazsak; üretim azalacak, tüketici fiyatları artmaya devam edecek, hepimiz kaybedeceğiz." şeklinde konuştu.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İdris Çıkan, "Yem fiyatları çok yüksek, kesim fiyatları düşük zarar ediyoruz. Suriye’den hayvan geleceği söyleniyor, biz hayvanımızı değerinden satamazken Suriye’den hayvan gelirse bizim hayvanımızın fiyatı iyice düşer, zararımız daha çok olur. Suriye’den hayvan gelmesini istemiyoruz." dedi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir