• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Milyonların izlediği videonun arkasından başıboş köpek sorunu çıktı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-Doğruhaber

Bir öğretmenin hastane bahçesinde kaydettiği görüntüler, milyonlara duygulu anlar yaşatmıştı. Ameliyata giren Elif için hastane bahçesine gelen miniklerin heyecanları tüm Türkiye’de büyük yankı uyandırmıştı. Peki, Elif’in hastalığı neydi? Minik Elif’in hastalığının başıboş köpek sorunu ile ilgisi ne? İşte detaylar…

Elif’in durumu iyi!

Sosyal medyada paylaşılan videoda Ameliyata giren Elif için hastane bahçesine gelen miniklerin heyecanları görülmüştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da miniklerin videosunu paylaşmış ve Elif’in “kist hidatik” tanısıyla ameliyat edildiğini, durumunun iyi olduğunu ifade etmişti.

Kist Hidatik (Kistik Ekinokokkoz) nedir?

Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Kist Hidatik ile ilgili “Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtisiz seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.  Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir.” bilgiler yer alıyor.

Elif’in hastalığının sebebi başıboş köpekler!

Videoda milyonlara duygulu anlar yaşatan Elif’in hastalığının sebebi sokaklarda sayıları 10 milyonu bulan başıboş köpekler. Bu köpekler her gün onlarca kişinin yaralanmasına veya ölmesine sebep olduğu gibi tehlikeli hastalıkların da kaynağını oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı, hastalıktan korunmak için köpeklere ve kedilere çiğ et verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ancak sözde hayvan severler, kasaplardan aldıkları sakatatları sokaklara ve boş arazilere döküp toplum sağlığını hiçe sayıyor. Başıboş Köpek Sorunu Platformu ise sosyal medya hesabından Bakan Koca'ya, "Halkımızın bu ölümcül hastalıktan korunması için köpeklerin toplatılmasını talep ettiniz mi?" diye sordu.

Köpekler tavuklardan daha mı değerli?

Kuş gribi salgınında Türkiye’de milyonlarca kanatlı hayvan canlı canlı çukurlara atılıp üzerleri kapatılmıştı. Toplum sağlığı açısından riskli görülen hayvanların itilafı sonucu yumurta ve beyaz et fiyatları uzun süre yüksek seyretmişti. Ekonomik zorluğa rağmen insan sağlığı gerekçe gösterilerek alınan cesur karar, maalesef köpekler söz konusu olduğunda alınmıyor. Toplum sağlığı açısından birçok salgın hastalık ve tehlike barındıran köpekler hakkında önlem alınamaması ise tepki çekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir