• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Eğitimci Bilek: Sınava 2 gün kala ders kitaplarını çekmeceye atıp kilitlesinler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Öğrencilerin eksiksiz ve düzenli bir şekilde derslerine hazırlanması kadar sınava doğru bir şekilde emeklerini yansıtmasının da önemli olduğunu belirten uzmanlar, öğrencilerin sınava zihinsel olarak odaklanmalarını engelleyebilecek teknoloji ve internet kullanımını mümkün oldukça azaltmaları gerektiğini belirtiyor.

Öğrencilerin sene boyunca yürüttükleri çalışmalarının sınav başarısına pozitif katkı sağması için kalan zaman diliminde çeşitli önlemler alabileceğini vurgulayan Eğitimci Feridun Bilek, bunlardan ilkinin sınava ilişkin duyguların ve düşüncelerin kontrol edilmesi olduğuna dikkat çekti.

5 Haziranda yapılacak LGS sınavının çok zor olduğuna dikkat çeken 50 yıllık eğitimci Bilek, sistemli ve gecesini gündüzüne katarak çalışan öğrencilerin başarılı olacağına yürekten inandığını kaydetti.

“Sınava 2 gün kala ders kitaplarını çekmeceye atıp kilitlesinler”

Eğitimin emek sarf edilerek kazanılabileceğini ve çalışmadan sınava girip kazanma algısının mümkün olamayacağına dikkat çeken Bilek, öğrencilere sınav öncesi şu tavsiyelerde bulundu:

“Öncelikle öğrencilerimize sınava 2 gün kala ders kitaplarını çekmeceye atıp kilitlemelerini tavsiye ediyorum. Bu 2 günlük zaman zarfında sadece aile ve arkadaşlarıyla zaman geçirip sohbet etsinler ve biraz gezerek değerlendirsinler. Sınav günü ise sabah saat 7’de kalkıp güzel bir kahvaltı yapsınlar ve sınava 1 saat kala okul bahçesinde sınava hazır halde bulunsunlar.”

“Öğrenciler sınava ‘ben başarılı olamayacağım’ algısıyla girmesinler”

Eğitimci Feridun Bilek

Sınava girecekleri zaman öğrencilerin unutmaması gerekenin ‘ben başarılı olamayacağım’ algısıyla hareket etmemeleri olduğuna dikkat çeken Bilek, “Ben bu işin üstesinden geleceğim, ben 3 yıldır çalışıyorum, ben bu sınavı başaracağım duygusuyla sınava girmeleri durumunda öyle inanıyorum ki sınavı rahat bir şekilde bitirecek ve umduklarını bulacaklardır.” dedi.

“Yoruma dayalı soruları iyice okumadan kesinlikle cevaplamasınlar”

Son dönemlerde Mili Eğitim Bakanlığının LGS sınavı için hazırlamış olduğu soruların yoruma dayalı olduğuna dikkat çeken Bilek, “Yoruma dayalı soruları iyice okumadan cevap vermesinler. Çok önemli bir tavsiyem daha olacak kesinlikle bilemedikleri soruları işaretlemesinler ama 4 şıklı sorularda şıkları 2’ye düşürülebiliyorlarsa o zaman yüzde 50’lik şanslarını kullansınlar. Sınavda çok rahat olsunlar, ben bu işi başaracağım ve aileme iyi bir müjde ile gideceğim duyguları ile sınava girsinler.” önerisinde bulundu.

Ellerinde olmadığı halde sınav günü geç kalırsam, sınav esnasında bildiklerimi unutursam veya sınavım kötü geçerse gibi düşüncelerin, sene boyunca verilen bütün emekleri boşa çıkarabileceğine dikkat çeken 8’inci sınıf öğrencileri ise sene boyunca yaptıkları çalışma, duygu ve düşüncelerini İlke Haber Ajansı ile paylaştı.

“Zorlansam da hedefime ulaşmak için çok çalışıyordum”

Meryem Çoban

Yılın ilk başında çalışmaya o kadar ağır başlamadığını ifade eden Meryem Çoban, bir yıllık çalışma sürecini şu şekilde anlattı:

“İlk başta konuları bitirdim ve sabah ilk kalktığımda denemeler çözüyor ardından da okula gidiyordum. Yazılı haftasında ise normal çalışıyordum okuldan dönünce yemek yiyip biraz uyuduktan sonra ders çalışmaya devam ediyordum, dinleneceğim pek bir gün kalmıyordu. Zorlansam da hedefime ulaşmak için çok çalışıyordum. Özellikle matematikte yeni nesil sorularına ilk başta alışamadım, 2-3 netim vardı, hocalarımın desteği ile konu eksiklerimi giderdim ve 20 netlere kadar çıktığım oldu. Türkçe paragrafta kitap okuyarak eksiklerimi gideriyordum, hayatımızın en önemli sınava gireceğimiz için ben de birçok öğrenci gibi heyecanlıyım ama yenmeye çalışıyorum. Sınavda yanlış yaparsam, yanlış kodlarsam veya karıştırırsam ve sınava girdiğim anda bilgilerimi unutursam diye çok korkuyordum, deneme çözdükçe bu stresim azaldı ve yapabilirim demeye başladım.”

“Denemelere girdikçe ve sonuçlara baktıkça çalışmak zorunda olduğumu fark ettim”

Ahmet Rüzgar Çakır

Aslında ilk başlarda LGS sınavına çalışmadan da başarılı olunabileceğine inandığını ifade eden Ahmet Rüzgar Çakır, “Ama denemelere girdikçe ve sonuçlara baktıkça çalışmak zorunda kaldım. Çalışınca ve netlerim düzeldiğini görünce daha da çabaladım, netlerin tavan yaptı. İlk başlarda matematikte 8-9 net anca yapıyordum ama şimdi 15’in altına düştüğüm zor oluyor. Ya yapamazsam, ailem kızar şeklinde endişelerim vardı ama ailemin benimle konuşmasıyla o endişelerim gitti.” dedi.

“Şu anda hazır olduğumu ve emeğimin karşılığını alacağımı hissediyorum”

Ebubekir Aktu

LGS sınavına hazırlanmanın çok stresli bir süreç olduğunu ifade eden Ebubekir Aktu, “Stres olmazsa zaten olmaz. Kahvaltı yaptıktan sonra zihin daha iyi çalıştığı için çalışmalarımı genel olarak sabah yapıyordum. İlk önce ana sorulardan 50-100 arası sorular çözüyordum şimdi ise 150-200 arasında soru çözüyorum, çözemediğimi, soruları sosyal medyada aracılığıyla hocama soruyordum, bu aşama bana çok katkıda bulundu. Bu şekilde olmamış olsaydı birçok soruyu anlayamazdım. Zaten doğru yaptığımız değil yanlış yaptığımız bizi ilgilendiriyor.” ifadelerini kullandı.

Anlamadığı konuları tekrar ederek ve ardından soru çözerek soruları daha iyi kavradığını belirten Esma Demir, elinden geleni yaptığını ve başarılı olamaması durumunda da dünyanın sonu olmadığını ama iyi bir gelecek için bu sınavda başarılı olması gerektiğini kaydetti. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir