Sakal uzatmak isteyen memurlara iyi haber: Artık serbest!
2010 yılında sakal bıraktığı için devlet hastanesinde görevli bir memura ‘uyarma’ cezası verilmişti. Ceza alan memur hem uyarma cezasının hem de uyarma cezasının dayandığı yönetmelik hükmünün iptali istemiyle dava açmıştır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği karar sakal uzatmak isteyen memurları sevindirdi.
Haber Merkezi
Devlet hastanesinde görevli bir psikiyatri uzmanı, sakal uzattığı gerekçesiyle uyarma cezası aldı. Ceza alan memur, bunun üzerine Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin ilgili maddesinin iptali için dava açtı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, “...Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz..." hükmünün kanuna dayanmadığı ve demokratik toplumda bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığına karar vermişti. Karar düzeltme talebinin de reddedilmesiyle artık sakal uzatan memura ceza kesilemeyecek.
KAMUDA SAKAL YASAĞI KANUNA DAYANMIYOR
Devlet hastanesinde memur olan psikiyatri uzmanı, sakal bıraktığı gerekçesiyle ‘uyarma’ cezası almıştı. Ceza alan psikiyatri uzmanı, Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde yer alan “...Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz..." hükmünün iptali için Danıştay’a dava açtı. Davada idare tarafı olarak Cumhurbaşkanlığı Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin ilgili maddesinin iptali talebinin reddi için savunma yaptı. Dosyayı görüşen Danıştay daireleri "...Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz..." hükmünün iptali istemi reddetmişti. Temyiz yoluna giden ceza alan memurun başvurusunu değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçtiğimiz yıl sakal uzatmak isteyen memurları sevindiren bir karar almıştı. Mahkeme heyet, darbe koşulları içinde hazırlanan Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde yer alan "...Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz..." hükmünün kanuna dayanmadığına ve bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığına hükmetti.
RESMEN SERBEST OLDU!
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na yapılan karar düzeltme talebini de değerlendirdi ve “Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılamaz” maddesinin Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nden çıkarılmasına hükmetti. Yaklaşık 12 yıl önce başlayan dava sona erdi ve Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin “...Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz..." hükmü artık geçersiz oldu.