Midyat'taki tarihi konak restore edilerek Kur'an kursuna çevrildi
Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan asırlık konak yenileme çalışmalarının ardından Kur'an kursu olarak açılışı yapıldı.
Midyat'ta Hacı Mahmut Ak tarafından yaklaşık bir asır önce inşa edilen tarihi konak, oğlu M. Ata Ak tarafından 2019 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Midyat Şubesine hibe edildi.
Hayırsever emekli Albay Hacı Abdurrahman Tural ve oğulları tarafından Kur'an kursu olarak kullanılmak üzere yenileme çalışmaları yapılan tarihi konağın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açılışı gerçekleştirildi.
Daha önce baba yadigarı konaklarını yine yatılı kız Kur’an kursu ve başka bir hayırsever tarafından hibe edilen konağı da 4-6 yaş Kur’an kursu olarak restore ettiren Hacı Abdurrahman Tural 60 yıllık hayalini gerçekleştirmişti.
Zor şartlarda ve yasaklar nedeniyle mağaralarda Kur’an eğitimi gören hayırsever ve Kur’an aşığı Tural, oğulları aracılığıyla Midyat’ta Kur’an kursu açılması için tarihi konakları restore çalışmalarını sürdürüyor.
Midyat ilçe Müftülüğü ve TDV Midyat Şubesi rehberliğinde yaklaşık 2 yılda tamamlanan Hacı Mehmet Ak ve Hacı Edibe Ak Kur'an Kursu açılışı Midyat’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ve Mardin Müftüsü Ali Hayri Çelik’in yaptığı dua ile gerçekleştirildi.
Yatılı Kur'an kursu 55 yatılı ve 100-150 gündüzlü olmak üzere 200 talebeye hizmet verecek kapasitede. Bin 120 metrekare alan içerisinde 1 mutfak ve 1 yemekhane, 4 derslik, 4 mağara mescit, 2 idari ofis, 8 yatakhane, çamaşır odası, abdesthane ve banyolar bulunan Kur’an Kursu gerekli yazışma ve işlemlerin ardından alımlarına ve hizmete başlayacak.
Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un yanı sıra Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, milletvekilleri, mülki ve idari amirler, hayırseverler ve vatandaşlar katıldı.
Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz da Hacı Abdurrahman Tural ve oğlu Mustafa Tural’a teşekkür plaketi takdim etti.
Açılışın ardından restore çalışması yapan Tural ailesi ve Midyat Müftüsü Ergün Bulunmaz İLKHA muhabirine Kur’an kursu ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.
İstanbul’da ikamet eden 79 yaşındaki hayırsever Hacı Abdurrahman Tural, Kur’an kursu olarak üçüncü konağı restore ettiklerini amaçlarının özellikle kız çocukların Kur’an ve sünnet çizgisinde yetişmelerine imkân sağlamak olduğunu belirtti.
“Amacımız Kur'an ve sünnet çizgisinde örnek şahsiyetler yetişmesini sağlamak”
Emekli Albay Hacı Abdurrahman Tural
Müslümanların bu konuda gayret göstermesi gerektiğini ifade eden Tural, örnek bir nesil yetişmesi için böyle mekanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Tural, “Öncelikle böyle bir hizmeti nasip ettiği için Cenabı Allah’a hamd-ü senalar olsun. Müslüman olarak imkânı olan her kişinin özellikle bu konuda, elinde avucundaki bütün imkanları ile bir gayret göstermesi lazım. Çünkü buralarda, çocuklarımız yetişecek. Özellikle kız çocukları için söylüyorum; bu kız çocuklarımız ileride anne, ev hanımı olacak, ilerde cemaat insanı olacak. Komşusu, akrabası ve çevresiyle Kur'an ve sünnet çizgisinde örnek bir insan olacak ki, çevresine faydalı olsun. İşte bunun için de bunların yapılabilmesi için de böyle bir yerden, kurs yerlerinden geçmesi lazım. Böyle bir kurs görebilmesi için de bu kursların olması lazım. Çünkü yer olmadığı takdirde bu imkanlarla olmaz. Onun için özellikle bu konuda gayretli olmaya çalışıyoruz. Rabbim hayırlar versin ve muvaffak etsin. Bu işe niyetli olan Müslüman kardeşlerimiz de hiç vakit geçirmeden, yarın ne olacağı belli değil, bu konuda ellerinden ne geliyorsa yapmaları gerekiyor. Cenab-ı Allah’tan da onlara nasip etmesini diliyorum. Cenab-ı Allah Kur’an ve sünnet çizgisinde, önce bilgilenmeyi sonra yaşamayı, bize ve çoluk çocuğumuza ve tüm ümmeti Muhammed’e nasip etsin inşallah.” İfadelerini kullandı.
“Rabbimiz burada hayırlı ve İslam’a menfaat sağlayacak evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin”
Midyat ilçe Müftüsü Ergün Bulunmaz
Konağı Kur’an kursu olarak restore eden Tural ve hibe eden Ak ailelerine teşekkür eden Midyat ilçe Müftüsü Ergün Bulunmaz ise, büyük bir sorumluluk yüklendiklerini ifade etti.
Müftü Bulunmaz, “Tabi öncelikle şunu söylemek istiyorum. Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun. Din-i Mübin-i İslam, Efendimiz aleyhissalâtü vesselâm döneminden bugüne kadar hep hayır sahipleri ve infak sahiplerinin desteği ve gayretleriyle bugüne gelmiştir. Bugün gerçekten ilçemiz Midyat için, belki Türkiye için çok önemli çok tarihi bir gün. Önemli olan husus şurası ki, yaklaşık bundan 100 veya 120 yıl öncesi bir konak olan tarihi bir yerin Hacı Mahmut Ak tarafından hibe edilmesi, Hacı Abdurrahman Tural ve oğulları tarafından da Kur'an kursuna çevrilmesi, restore edilmesi sayesinde burasını Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden başkanlığımıza devrettiler. Devredilen bu vazifeyi, omuzlarımıza yüklenen bu yükü kaldırabilmeyi Yüce Rabbim nasip eylesin. Burada aynı şekilde hizmet edebilmeyi, hayırlı evlatlar yetiştirebilmeyi İslam’a menfaat sağlayacak kişiler yetiştirmeyi bizlere de nasip eylesin inşallah.” diye konuştu.
“Bu tür yerlerin Kur'an kursu yapılması Midyat için çok önemli önemli bir katkı”
Bu tür yerlerin genelde butik otel ve restoran gibi yerlere çevrilmesinin yanında Kur’an kursu olarak hizmet vermesinin çok önemli olduğunu ifade eden Bulunmaz, “Öncelikle, biraz önce de ifade ettiğim gibi gerçekten tarihi konakların bu aile tarafından bizlere devredilmesinin üçüncüsünü yaşıyoruz. Daha öncesinde Tural ailesi Kız Kur'an kursumuz, Mete ailesi 4-6 yaş Kur'an kursumuz ve burası. Bunun önemi nedir. Birçok kişinin belki restoran, butik otel ve benzeri yerlere çevirmeyi düşündüğü bu yerlerin bu aile tarafından Kur'an kursu yapılması çok önemli bir şey ve tarihi konakların Kur’an kurslarına çevrilerek, başkanlığımıza devredilmesi Midyat için önemli bir katkı. Tabi burada çok ciddi bir sorumluluk üzerimize yüklenmiş oluyor. Yüce Rabbim muvaffak eylesin. Öncelikle buraya gelecek çalışacak kardeşlerimize özveriyle, atanmış değil de adanmışlık şuuru ile gayret edebilmeyi çalışabilmeyi nasip eylesin. Bu omuzlarımızdaki yük çok ağır. İşte insanların hep maddi menfaate baktığı bir noktada, insanlar bu gerekçeleri önümüze sürdükleri bit noktada bu ailemizin uhrevi bir boyutu düşünerek buraları bizlere kazandırması bizler için çok mutluluk verici bir duygu. Umarım bizlerde muvaffak oluruz.”
Hacı Abdurrahman Tural’ın oğlu Şehir Planlayıcısı Mustafa Tural da tarihi konağın restore çalışmaları ile ilgili şunları aktardı:
“Kur'an kurslarımızın binalarının hepsi de tescilli kültür varlığı”
Şehir Planlayıcısı Mustafa Tural
“Tural ailesi olarak Midyat'ta yaptığımız üçüncü Kur'an kursu. Tabi Kur'an kurslarımızın hepsi de bizim tescilli kültür varlığı. Tarihi eser yapılarımızın restorasyonuyla yapmaktayız. Çok şükür bugün üçüncüsünü yaptık, bitirdik ve Sayın Bakanımızın da teşrifleriyle açılışını yapmış bulunuyoruz. Bu açılışını yaptığımız kurs yaklaşık bir asır önce, dedemiz rahmetli Hacı Mahmut Ak tarafından konut olarak yapılmıştı. Burası aynı zamanda benim annemin doğduğu ev onun böyle bir hatırası var.” dedi
“Buranın ebediyen bir hayır işinde kullanılmasını sağlamış olduk”
Tural ailesi olarak restorasyon işlerini üstlendiklerini belirten Tural, “Binayı restore ederek Midyat’taki bir kültür varlığımızı restore etmiş olduk, hem de Diyanet Vakfına bağışlayarak buranın ebediyen bir hayır işinde kullanılmasını sağlamış olduk. Buranın mülkiyeti dayım Ata Ak’a aitti. Kendisi sağ olsun öncelikli olarak burayı vakfederek Diyanet Vakfı'na bağışladı. Daha sonra biz de Tural ailesi olarak restorasyonunu üstlendik ve çok şükür 2 sene içinde aslına uygun olarak restorasyon çalışmamızı tamamladık. Binamız tescilli kültür varlığı. 2013 yılında kültür varlıkları koruma bölge kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescil edilmiş. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerimizi yaptık. Aslına uygun olarak özgün Midyat taşı Katori taşını süslemelerinde kullanarak binamızı restore ederek bugün hizmete açmış bulunuyoruz.” Diye konuştu.
“Yatılı ve gündüzlü olarak 150 -200 talebeye hizmet verecek şekilde projelendirdik”
Kurs binası hakkında bilgi veren Tural, “Arsamız 1200 metrekare büyüklüğünde, içindeki yapımız 740 metrekare toplam inşaat alanımız var. Tamamı Midyat Katori taşından imal edilmiş durumda. Burada 4 adet dershanemiz var. 8 adet yatakhanemiz var. 55 yatılı öğrenciye hizmet verecek şekilde yapıldı. Günlük de gündüzlü olarak 150 -200 talebeye hizmet verecek şekilde projelendirdik. Onlara göre de yemekhanemiz var. Abdesthanelerimiz var. Mağara kısımlarını restore ettik, buraları da mescit olarak hizmete açtık. İnşallah bu tür çalışmalarımız devam edecek. Restore ederek kamu yararına Kur'an kursu olarak hizmete açtığımız üçüncü konak. İnşallah bundan sonra da devamı gelecektir diye ümit ediyoruz. Tabi bu kursumuzun yapılmasında emeği geçen bize verdikleri destekten dolayı öncelikle çalışanlarımıza işçilerimize ustalarımıza diyanet personelimize ve esnafımıza teşekkür ediyorum. Zorlu bir süreç geçirdik. Sağ olsunlar.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)