• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Térkan'da 300 çocuk aynı anda sünnet edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır’ın Têrkan bölgesindeki 70 köy ve mezrasında  300 çocuk eski milletvekili Sibgetullah Seydaoğlu’nun hazır bulunduğu  tören ile sünnet edildi. Sünnet töreni Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kur’an tilavetinden sonra mevlit okundu.

 

Düzenlenen sünnet töreninde bir konuşma yapan Seydaoğlu, Diyarbakır bölgesinin enbiya, sahabe, evliya ve müminlerden meydana geldiğini söyledi. Seydaoğlu, Têrkan bölgesinin 100 köyünde bazı ziyaretlerin olduğunu belirterek, “Bu ziyaretlerimizin bir kısmı ya müminlerden, ya sahabe ya evliya ya da enbiyadan oluşuyor. Bunlar buralarda vefat etmişlerdir. Bin yıldan beridir 29 Mayıs’tan itibaren bir hafta boyunca bu güzide şahsiyetleri örfümüze göre, âdetimize göre, dinimiz olan İslam’a göre anmaya geldik.  Burada zikir edeceğiz tekbirlerimizi çekeceğiz.” dedi.

 

Bu törende güzel olmayan üç şeyi bundan böyle yasakladığını ifade eden Seydaoğlu, yasakladığı üç şeyi ise şöyle sıraladı: “Bundan böyle cahiliye âdeti olan başlık parasını yasaklıyorum. İkincisi, kan davası, kin, ataların ve aşiretlerin intikamını almayı yasaklıyorum. Çünkü Müslüman’ın Müslüman’a kanı haramdır. Üçüncüsü ise iyi olmayan adetlerden gençlerin kendi egolarını tatmin etmek için oynana kamçı oyununu da yasaklıyorum. Artık bundan böyle ziyaretlerde Kur’an-ı Kerim, mevlit okunacaktır ve dua edilecektir.”

 

Seydaoğlu konuşmasının sonunda Kürt adet ve geleneklerinden bahsederek, Kürt geleneklerinin bir asalet olduğuna vurgu yaptı.

 

Sünnet töreninde onlarca küçükbaş hayvan kesildi. Daha sonra 70 köy ve mezradan bir araya gelen 300 çocuk aynı anda sünnet edildi.

 

Binlerce kişinin katıldığı sünnet töreninde Federel Kürdistan Bölgesinin Bayrakları ve Mele Mustafa Barzanî’nin posterleri dikkatlerden kaçmadı. (Osman İçli / Sedat Aslan-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir