"Sistem yok beklemek zorundasınız"
Uygulamada olan E Reçete sisteminin sıkıntılarına dikkat çeken eczacılar, sistemin aksaklıkları olduğunu, vatandaşların bu aksaklıklardan dolayı zarar gördüğünü belirtti.
DİYARBAKIR - E Reçete sistemi ile ilgili değerlendirmede bulunan Eczane işletmeni M. Ali Zeybek, eczacılar olarak yeni sistemden kısmen memnun olduklarını ama sistemin bazı sıkıntılarının olduğunu dile getirdi.
"E-Reçete dijital olarak yazılan reçetedir"
E-reçeteyi doktorların elektronik ortamda dijital olarak yazdıkları reçete olarak tanımlayan, Eczacı Zeybek, "Bunlar medula sisteminde elektronik ortamda doktorun hastasına yazacağı ilaçları sistem üzerinden yazarak bir şifre veriyor bu şifre ve TC kimlik numarası ile sisteme girildiğinde yazılan ilaçların dökümünü görebiliyoruz" dedi.
E-Reçete reçete işlemlerini kolaylaştırıyor
Sistemin olumlu yönlerinden söz eden Zeybek, “Birincisi kâğıt tasarrufu sağladı. Reçete sahteciliğini kısmen önleyecektir. Ayrıca çeşitli nedenlerle okunamayan ilaçlarında okunma sorunu da ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.
“Hasta yakınları ile polemik yaşıyoruz”
Olumlu yanlarının yanında e reçete sisteminin olumsuz taraflarının da olduğunu ifade eden Zeybek, “Bazı günler medula sistemi çöküyor ve biz hastalara ilaç veremiyoruz. Hastanın acil durumu varsa da onu sistem gelene kadar tutmak zorunda kalıyoruz o zaman da hasta ile aramızda polemik yaşanıyor. Hasta yakınları uzun süre sistemi beklemek zorunda kalıyor” dedi.
Eczacılar da mağdur oluyor
Yalnız hasta yakınlarının değil kendilerinin de mağdur olduklarını ifade eden Zeybek, “Ayrıca sistem olmadığı zaman biz eczacılar olarak da mağdur oluyoruz. Çünkü müşteri kaybımız oluyor. Hasta gelip eczanemizde oturuyor. Sistem saatlerce gelmeyencince müşteriler sorun bizden kaynaklanıyormuşçasına kalkıp tartışarak eczanemizi terk ediyorlar. Biz durumun bizden kaynaklanmadığını ifade etmemize rağmen hastalar anlamayarak bir daha eczanemize gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Sistemin çok iyi korunması gerekir
Medula sisteminde şifreyi bir şekilde ele geçiren insanların, eczacıların sistemlerinde bulunan tüm reçeteleri silebileceğini ve kendisinin de böyle bir olay yaşadığını ifade eden Zeybek, “Yaklaşık 15 bin lira ilaç kaybım oldu. Hala nasıl oldu kimse anlayamadı. Şifreyi ele geçirenler internet üzerinden hırsızlık yapmış. Bizim için değil hastane sistemi, aile hekimleri de bu tür durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bir aile hekimi de Medula sistemini kullanmaktadır. Şifresi ele geçirildiğini düşünsek olmadık hastaya reçete düzenleyebilir. Yani bu konuda daha ciddi önlemler alınmalı ki böyle olaylar yaşanmasın” şeklinde konuştu. (M.Sait Adiyaman, Hüseyin Yalçın - İLKHA)