• DOLAR 32.591
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2461.837
  • ...
AB`de Suriye Ambargosu Çatlağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Brüksel`de bugün toplanacak AB dışişleri bakanları, silah ambargosu başta olmak üzere Suriye`ye yaptırımları uzatıp uzatmamayı görüşecek.

AB`nin Suriye`ye uyguladığı silah ambargosunun vadesi 31 Mayıs`ta doluyor. AB içinde ambargonun 3 ay daha uzatılmasından ya da tamamen kaldırılmasından yana tavır alan ülkeler azınlıkta kalırken, çoğunluk, muhalifler lehinde değişiklik yapılmasını istiyor.

Toplantıda İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague`nin Suriye`ye dönük silah ambargosunun işlevsizliğini savunarak kaldırılmasını talep etmesi bekleniyor. Böylelikle, ülkedeki muhalif grupların açıktan silahlandırılmasının önü açılmış olacak. Öte yandan bazı AB ülkelerinin ise ambargonun kaldırılmasına karşı çıktığı ifade ediliyor.

Hague, ambargonun kaldırılmasının barış sürecine karşı olmayacağını, tersine muhaliflerin yönetimle yürütülecek müzakerelerde elini güçlendireceği için sürece katkı sağlayacağını savunuyor.

Hauge, geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, Suriye yönetiminin Cenevre konferansında ciddi bir müzakere yürütmemesi durumunda bütün seçeneklerin masada olacağını söylemişti. Hague, "Ilımlı muhalifleri güçlendirecek her yola açık olmalıyız" demişti.

Öte yandan Hague ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius`un bugün AB ülkelerine silah ambargosunun kaldırılarak SUK`a açıktan silah ya da daha fazla yardım sağlanması konusunda çağrıda bulunacağı belirtiliyor.

Diğer bir ihtimale göre ise 31 Mayıs`ta süresi dolacak ambargo kısa bir süre daha uzatılarak Cenevre konferansının sonuçları beklenecek.

Ambargonun kaldırılması için oybirliği şartının sağlaması gerekiyor. Ancak Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Finlandiya ve İsveç`in ambargonun kaldırılmasına karşı olduğu ifade ediliyor. Almanya ise orta yol bulunması gerektiğini savunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir