• DOLAR 32.516
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2436.39
  • ...
Otobüs firmaları KDV indirimi istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bayram tatilinin bugün sona ermesiyle eve dönüşler başladı. Buna rağmen otogarlarda yolcu yoğunluğu yaşanmıyor.

Bingöl Otogar Derneği Başkanı Hüsamettin Cebba, salgından dolayı sektörün zarar ettiğini belirtti.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Cebba, birçok sektördeki KDV indiriminin ulaşım sektörüne de uygulanması gerektiğini belirtti.

Cebba, "Uçak, tren ve raylı sistemlere referans tanındı ama bizimm sektörümüze herhangi bir yardım yapılmadı. Esnafımız çok sıkıntıda. Bilet pahalı olduğu için yolcu durumu da bayağı azaldı. Biletin pahalılığının sebebi ise yakıttır. Diğer şeyler pahalı olunca biz de bileti pahalı vermek durumunda kalıyoruz. Bundan sebep sektörümüz zor durumda." dedi.

Diğer illerden gelen otobüs şirketlerinin rekabeti bozduğunu ve buna engel olamadıklarını söyleyen Cebba, "Bir otobüs 5 milyon TL'ye kadar çıkmış. Bazen 10 veya 15 yolcuyla İstanbul’a gidiş dönüş yapan otobüslerimiz var. İstanbul’a tüm masraflarıyla beraber giriş çıkışlar çok pahalı. Sadece gidiş geliş 20 bin TL yakıt yakıyor. Bu yüzden biz de zam yapmak zorundayız. Zam da vatandaşın sırtına yük oluyor." ifadelerini kullandı.

Devletin bu konuda destek vermesini isteyen Cebba, "Öğrenci kısmı da zor durumda. Öğrencide para olmayınca tatile gidemiyor. Bu bayram öğrencilerin çoğu memleketine gelemedi. Sektör olarak öğrencilere de çok bağımlıyız." diye konuştu.

 

"KDV indirimi istiyoruz"

Sektör'deki KDV'nin yüzde 18'den yüzde 6-7'ye indirilmesini talep eden Cebba, "Eskiden otobüslerde 46 veya 55 kişilik yolcu vardı. Şimdi 39-40 yolcu kapasitemiz var ala o da hiç dolu olmuyor. Kimse hayat pahalılığı yüzünden bilet alamıyor. Mecbur kalmadıkça insanlar bir yere gitmiyor. Eskiden bir taziye veya düğüne 10-15 kişi giderdi, şimdi ise bir kişi gidiyor. Öğrenciler, askerler bizim için önemliydi. Askere de uçak hizmeti verdiler ve ciddi anlamda zorlanıyoruz. Bu sektör gitgide geriliyor. Sektör ağır, otogarın kirasını dahi vermez duruma geldik. Devletin bu işe el atması lazım." şeklinde konuştu.

Yolcu taşımacılığı çalışanlarından Ahmet Kesen de bilet fiyatlarından dert yandı.

Otogar çalışanlarından Emin Burulday ise otogarın konumundan şikayetçi olduğunu belirti.

Burulday, "Her ilde terminaller batıya doğru olur, bizimki doğu tarafında. Bu da yolcunun gelme ve uğrama olasılığını düşürüyor. Yolcu istikamet yolunda araca biner. Bizimki ters tarafta olduğundan olumsuz etkilenmiş durumda." dedi.

Bingöl’den İstanbul’a giden yolculardan kimisi hayat pahalılığına göre bilet fiyatlarının piyasa şartlarına göre uygun olduğunu belirtirken kimisi de çok pahalı olduğu görüşlerinde bulundu. Yolcular işlerine ve evlerine geri dönüşün kaçınılmaz olduğunu belirterek, mecburiyetten buna katlanacaklarını dile getirdiler. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir