• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Ağrı'nın bayram geleneği 'Halise' yemeği bu bayramda sofralarda ikram edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı'da asırlardır bölgedeki küskünlerin barıştırılmasına vesile olan, birlik ve beraberliği simgeleyen 'Halise' yemeği, bayramlarda da vazgeçilmez yemekler arasında yer alıyor.

Ağrı merkez ve ilçelerinde geçmişten bu güne devamlılığını koruyan ve hemen hemen her bayram yapılarak gelen misafirlere ikram edilen 'Halise' yemeği Ağrı bayramlarının vazgeçilmez yemekleri arasında.

Tandır ateşinde veya ocak üzerinde buğday kırması ve kemiksiz etle hazırlanan, üzerine tereyağı dökülerek ikram edilen halise yemeği, bu bayramda da sofralardaki yerini aldı.

Kent merkezi, ilçeler ile bağlı köylerinde bir gün önceden yapılmaya başlanan ve bayram sabahına hazırlanan 'Halise' yemeği, bayram namazının ardından ya da bayramın ikinci günü ikram ediliyor. Yemeğin yapıldığı mahalle ve köyde, birlik ve beraberliği, dayanışmayı temsil eden yemek, köylüler, komşular ve aileler arasında çıkan husumetleri gidermesiyle biliniyor.

Ağrı merkeze bağlı Ozanlar (Êranos) köyü geleneğin sürdürüldüğü yerleşim yerlerden biri.

Bayramlarda 'Halis' yemeğinin ikram edilmesinin bir gelenek olduğunu söyleyen Ozanlar Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Tanrıverdi, her yıl köyden bir hanenin yemek için uğraş verdiğini belirtti.

Tanrıverdi, "Eskiden beri sürdürdüğümüz bir geleneğimizdir bayram günleri 'Halise' yemeği ikramı. Bu yemek, biz çocukken köyün ortasına bırakılan taşlarda ağaçlarımız dövülüyordu, gençlerimiz geceden beri öğütülen Kürdçe 'Den' dediğimiz Türkçe ismi 'Yarma' nın etle birlikte yapılan barış, kardeşlik, bayram yemeğidir. Çocukluğumuzda büyüklerimiz anlatırdı bu güzel âdeti, günümüzde hala devam ediyor. Her yıl bir evde bu gelenek sürdürülürdü, 2012 yılında yapılan taziye evimizden sonra artık bu gelenek burada sürdürülmeye başlandı. Köyde her yıl bir ev masrafı üstleniyor, yemeği yapıyor ve taziye evinde bunu halkımıza ikram ediyoruz." dedi.

Köy imamı Fırat Çiftçi ise sürdürülen bu gelenek ile ilgili şunları söyledi:

"Bayramlaşıyoruz ve bayramlaştıktan sonra taziye evine gelerek, yöresel olan bu 'Halise' yemeğini veriyoruz. Yemekten sonra ziyaretlerimizi yapıyoruz, evlerimizde büyüklerimizi görüp bayramlaşıyoruz. Bu yemek çok güzel bir gelenektir, insanlar bir araya gelebilsin, muhabbetler gelişsin diye yapılıyor. Bu yemekten maksat budur. Bu geleneğimiz böyle devam etmektedir." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir