• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yardım göndereyim derken mahkemelik oldu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnternette başlatılan yardım kampanyasına nakdi yardımda bulunmak isteyen hayırsever Serhat Enes Görmez, evine yapılan baskın sonrası yardım için para yatırdığı IBAN numarasının takipte olduğunu ve ilgili hesap sahibinin farklı yapılarla irtibatlı olduğunu öğrendi.

2019 yılında evine yapılan şafak operasyonuyla gözaltına alınan Görmez hakkında, çıkarıldığı mahkemece 5 yıl hapis cezası istendi. Davası devam eden Görmez, adil bir yargılanmanın olabilmesi hususunda yetkililere seslendi.

Diyarbakırlı olan ve memleketinde mazlumiyet adına farklı karelerle karşılaştığını dile getiren Görmez, "Diyarbakır kozmopolitik yapısına baktığımızda pek çok düşük gelirli aileyi görmek mümkündür. Tabii biz doğu insanının kültüründe, kültürel olarak yetiştirilme tarzımızda ihtiyaç sahibi ailelere yardım eli uzatmayı şiar edinmişiz." dedi.  

"100 TL yardım yapan insana bile 5 buçuk yıl ceza verdiler"

Davaya konu olan yardım faaliyeti hakkında konuşan Görmez, "2019 yılında Suriye'de mülteci kamplarında yaşayan yetim çocuklarla ilgili bir yardım çalışmasına denk geldim. Oradaki çocuklara kışlık mont ve ayakkabı almak için para topluyorlardı, yardım istiyorlardı. Ben de kayıtsız kalamadım ve bir miktar yardım gönderdim. Bu şekilde birkaç kez devam etti." ifadelerini kullandı.

Yaptığı yardım faaliyeti neticesinde başlatılan soruşturma sürecini anlatan Görmez, "17 Aralık 2019'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri tarafından evimize şafak operasyonu yapıldı. Beni gözaltına alıp Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne, oradan da Mardin'e sevk ettiler. Yaklaşık 10 veya 11 gün orada kaldıktan sonra Mardin Asliye Mahkemesi tarafından denetimli serbestliğe tâbi olarak serbest bırakıldım." şeklinde konuştu.

Kendisiyle beraber birçok hayırseverin de aynı şekilde dava dosyasına dahil edildiği soruşturmanın seyri hakkında bilgi aktaran Görmez , "Bu mahkeme süreci birkaç celse daha devam etti ve sonra dosyamız Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylandı, beş buçuk yıl ceza aldık. Dosyada benim gibi bireysel yardım yapmış diş hekiminden öğrencisine toplumun her sınıfından çeşitli insanlar mevcuttu. Çok komik bir durumdur ki 100 TL yardım yapan insana bile beş buçuk yıl ceza verdiler." diye belirtti.

"Bu parayı ihtiyaç sahibi çocukların bot ve mont yardımı için göndermiştim"

Kendilerinin istinaf sürecinde itiraz ettiklerini sözlerine ekleyen Görmez, şunları söyledi:

Aldığımız cezaya istinaftan çok kısa bir sürede dosyamız geri döndü, Yargıtay'a gitti ve şu an Yargıtay'da. Bu meseleyi biraz araştırırken birkaç avukatla görüştüm. Bana dosyayı incelediklerinde duruşma zabıtları, vekaletnameler, evraklar derken emniyetin dosyayı şişirerek 17 veya daha fazla klasör oluşturduğunu söylediler. Tabii avukatlarda da şu kanaat oluşuyor: 17 klasörlük dosya Yargıtay hâkimi ya da savcısının önüne giderse incelemesi zor, ceza verebilir.

Dosyada hiçbir suç unsuru olmadığını, sadece mazlum çocuklar için bir yere para gönderildiği ve bu hesabın da resmi olarak Ziraat Bankası hesabı olduğunun altını çizen Görmez, "Nihayetinde bu parayı ihtiyaç sahibi çocukların bot ve mont yardımı için göndermiştim. Nitekim yaptığım yardımlar karşılığında çocuklara giysilerin alındığına dair fotolar çekilerek tarafıma gönderildi. Yani param yerine ulaşmıştı ama ıban sahibini tanımıyorum, kime ait olduğunu bilmiyorum. İlk kez gözaltı sürecinde gördüm hem Suriye hem de Türkiye'den çifte vatandaşlık almış birisi." ifadelerini kullandı.

"Şüpheyle ceza verildi, adil bir yargılanma süreci olduğunu düşünmüyorum"

Görmez, "Çocuklara yardım eli uzatmanın neyinin suç olduğunu halen anlamış değilim, bir suç göremiyorum. Bütün hukuk devletlerinde masumiyet karinesi, şüpheden sanık yararlanır ilkeleri varken sanık olarak şüpheden yararlanamadık. Bize şüpheyle ceza verdiler. Bir adil yargılanma süreci olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda yeniden adil yargılanmayı ya da beraatımı istiyorum." dedi.

Uzun süredir Afrika'da su kuyusu çalışmaları ve Suriye'de kurban kesimi gibi insani yardım faaliyetleriyle uğraştığını, banka hesaplarım incelendiğinde açıklamalı bir şekilde bu verilerin mevcut olduğuna dikkat çeken Görmez, "Tek anlamadığım neden sadece bir dönem bu IBAN numarası üzerine yoğunlaşıldı? Anladığım tek şey IBAN sahibi şahıs, yardım için topladığı paralardan yaklaşık yüzde 5'lik bir kısmını kendine komisyon olarak ayırıp geri kalanı ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdığıdır. Bu adamın başka insanlara para göndermesi neden bizi suçlu yapıyor? Gönderdiğimiz yardım dekontlarında bebek bezi yardımı, gıda, yakacak yardımı şeklinde açıklama belirtilmiş." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir