• DOLAR 34.559
  • EURO 36.027
  • ALTIN 2998.721
  • ...
Libya’daki petrol krizinde ana faktör; siyaset ve kabileler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde petrol ve yakıta talebin arttığı günlerde, Libya Ulusal Petrol Şirketi, 'El Feel' sahasında üretimin silah zoruyla askıya alınmasından bir gün sonra ülkenin güneyindeki Zeytuna Limanı’nda gaz sahalarının üretiminin benzer sebeple askıya alındığını duyurdu.

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), Zeytuna Liman'ına gelen bir grup protestocunun petrol ihracatına engel olduğu ve çalışanları zorla alandan çıkardığı belirtilen açıklama yayınladı, NOC’un petrol ihracatının durdurulması sebebiyle yeni bir duyuruya kadar "mücbir sebep" ilan edildiğini bildirdi.

NEDEN PETROL KRİZLERİ BAŞ GÖSTERİYOR?

NOC Vakıf Başkanı Mustafa Sanalla, yaşananlarla ilgili olarak, “Hepimizin gözü aynı ama bazı politikacıların bakış açısı aynı değil, şirket, mantığın diline öncelik verilmesi ve petrol sektörünü geçmiş yıllardaki çatışmalardan ve rastgele kapanmaların sonuçlarından uzaklaştırmaya" çağırarak krizin sorumlularını işaret etti.

Libya Merkez Bankası'na göre, son yıllarda işçi protestoları, güvenlik tehditleri ve hatta siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle petrol sahalarının ve limanların kapatılması 100 milyar dolardan fazla kayba neden oldu.

Geçen ay, silahlı bir grup El Feel ve bir diğer önemli petrol sahası olan Libya'nın en büyüğü El Şarara'yı kapattı ve birkaç gün sonra aşiret liderleri tarafından yürütülen müzakerelerin ardından tekrar açtı.

Yerli ve yabancı aktörler, ülkedeki siyasi krizler ve aşiretlerin petrol sahalarında bu denli etkili olmasından ötürü planlama ve yatırım yapılmasına uygun olarak değerlendirmiyorlar.

SİYASİ ÇATIŞMANIN BOYUTLARI

Libyalı gruplar arasındaki bölünmeler, son iki ayda, milislerin özellikle batı bölgesinde seferber olmasıyla derinleşti ve bir buçuk yıldan uzun bir süre nispeten sakin geçen bir dönemden sonra savaşa dönüş korkularını artırdı.

Merkezi Tobruk şehrinde bulunan Temsilciler Meclisi, geçtiğimiz şubat ayında Başbakanlık görevi için Başağa'yı seçmişti.

Öte yandan başkent Trablus'ta yaşayan Dibeybe, iktidarı yalnızca seçilmiş bir hükümete devredeceğini söyleyerek istifa etmeyi reddetti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, ham petrol fiyatlarının varil başına 106 doları aşmasına neden olarak dünya çapındaki piyasaları karıştırırken, yeni petrol kesintisi endişesi artıyor.

Petrol zengini Libya, 2011 yılında NATO destekli bir ayaklanmanın ülkenin lideri Muammer Kaddafi'yi devirip öldürmesinden bu yana çatışmalarla harap oldu.-Ortadoğu Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir